E-könyves világkongresszus Londonban: merész gondolatok

Kerekes Pál, 2012. május 17. 11:20

Két napja tart, és ma fejeződik be az e-könyvolvasás világkongresszusa Londonban. A második alkalommal megrendezett, széles értelemben vett szakági konzultáció a könyvkiadói üzleti modellek változásit próbálja tetten érni, előtérbe állítva természetesen az új konstrukciók lehetőségeit.

Már az első napon nagy vitát váltott ki az orientációs nagyelőadás. A média-futurista, Gerd Leonhard sietett kijelenteni: „ A hozzáférés nem jelenti egyben a tartalom birtoklását is, a tartalomhoz való kapcsolódás nem egyenlő az üzleti folyamat realizálódásával”.
Egyszerű példát hoz a jövőkutató. Jelzi, tisztában van azzal, hogy a harminc fölöttiek ezt nem fogják érteni. De az a helyzet, hogy egy diák, akinek szüksége van természetesen tanulnivalóra szöveges formában, nem azt fogja tenni, hogy megveszi a tankönyveket, hanem egyszerűen előfizet a következő három évre a tananyagra. felidézte az előadó: elég, ha csak tekintetbe vesszük, hogy maga a brazil kormány arra készül, hogy százmillió e-könyv-olvasó eszközt vásárol a diákok számára.

Sok más idea előkerült. Leonhard szerint rövidesen a mobilszolgáltatók is ráéreznek az e-book vonzására. Új előfizetéshez rövidesen könyvet fognak ajándékba adni, minden új SIM kártyához legalább tíz könyvet nyújtanak át virtuálisan.
„A tartalomhoz való hozzáférést persze olcsóbbá kell tenni a jelenleginél. Nem kényszeríthetjük a fogyasztót, hogy a digitális termékért ugyanannyit fizessen, mint a tényleges, fizikálisan is létező termékért. A technikával lépést tartó emberek sokat olvasnak, miért akarjuk őket büntetni a magas e-könyv árakkal?”- teszi fel a kérdést Leonhard.

Végezetül leszögezi: „Ma már a tartalom-megosztás nem lehet vitatéma. A tartalom-közvetítés nem okoz gazdasági károkat. A kiadóknak kitárt fülekkel és tágra nyitott szemekkel kell figyelniük a lehetséges vásárlókra, egyben át kell gondolniuk a véleményüket a könyv-kalózkodásról. Jobban meg kell érteniük az olvasók igényeit, hiszen az illegális tartalomhasználat csak akkor lehetséges, ha a motiváció találkozik az alkalommal. A könyv-biznisznek a tartalom körüli értékteremtéssel kell összefüggésbe jutnia, és akkor az olvasók hajlandók lesznek a könyvért költségeket vállalni.”

Hogy a saját szavaimmal is megmagyarázzam, hogy értem (vagy félreértem) az előadót: itt is az jön elő, hogy az e-könyv értékesítésben – nem a hozzájutásban, hiszen milliószámra van legális tartalom – nem elég az a hagyományos gondolat, hogy a jó könyv megtalálja előbb-utóbb a vásárlóját is. Az e-könyves olvasó jó könyvet akar, jó áron, jól olvashatóan, komplex tárolási és magán-hozzáférési konstrukcióban, valamint trendi struktúrában. Ez a feladat, nem egyszerű a kiadók élete, annyit azért hozzá kell tenni.

Az eredeti beszámoló elérhető: http://publishingperspectives.com/2012/05/words-of-wisdom-from-the-world-e-reading-congress-2012/
A tanácskozás honlapja: http://www.terrapinn.com/2012/world-e-reading-congress-europe/index.stm
További hírek: www.konyvkonnektor.hu

Kulcsszavak: e-book e-kultúra e-könyv

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09