Nem tért észhez a hazai nyomtatópiac

forrás Prim Online, 2012. május 25. 16:55

Az idei első negyedév nem hozott optimizmusra okot adó fordulatot a lézer, illetve egyéb fényforrást alkalmazó új nyomtatóeszközök hazai piacán. A legfrissebb iparági statisztikák szerint, az eladási számokat tekintve, a 2011-es első negyedéves állapotokhoz képest általánosan 27 százalékkal csökkent a szektor teljesítménye az esztendő első három hónapjában.

Az A4-es készülékekből közel 30 százalékkal kevesebbet adtak el idén január – március közt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Nagyobb darabszám növekedés főleg a színes A4-es formátumú nyomtatók és multifunkciós (MFP) berendezések szegmenseiben volt tapasztalható. Emellett a tavalyi első negyedévhez képest 3 százalékkal több fekete-fehér MFP fogyott.    Az A3-as készülékeknél mintegy 13 százalékkal csökkentek az eladott darabszámok az egy évvel ezelőtti helyzethez képest.

Általános érvényű megállapítás az, hogy idehaza a dokumentumkezelési piacot továbbra is az erős verseny jellemzi. Mindezt tetézi az, hogy az elhúzódó gazdasági válság hatásai miatt nem bővültek a közbeszerzések, továbbá a vállalati és lakossági piacon is lanyhuló kereslet tapasztalható a nyomtatóeszközök iránt.

Fontos fejlemény az is, hogy az egy – egy darabos gépeladásoknál az ár a legfőbb szempont, ezért a belépő szintű A4-es és A3-as formátumú nyomtatók és multifunkciós berendezések iránt mutatkozik a kiemelkedőbb kereslet. A nagyobb tételszámú beszerzéseknél (beleértve a közbeszerzéseket) viszont egyre jobban előtérbe kerül a teljes birtoklási költségszámítás (TCO) is, azaz a cégek, intézmények kezdenek odafigyelni a megvásárolandó eszközök fenntartásához kapcsolódó kiadásokra.

A Xerox Magyarország marketingvezetője, Udvardi Gábor a helyzetet elemezve kifejtette, hogy a Xerox itthoni képviselete a legtöbb szegmensben stagnálással, illetve kisebb növekedéssel zárta az idei év első három hónapját. A vállalat a teljes színes A3-as formátumú multifunkciósok hazai piacán 9,3 százalékkal növelte piaci részesedését. Ezen kívül a fekete - fehér A4-es készülékeladások esetében is közel 30 százalékos bővülést könyvelhetett el a cég. 2012-ben a Xeroxnál a funkcionalitásban fejlettebb MFP-k állnak a középpontban, illetve bíznak a szilárdtintás gépek eladásainak felfutásában is. Utóbbiakhoz tartozik a közelmúltban bevezetett ColorQube 8900 A4-es formátumú szilárdtintás multifunkciós nyomtató, amely akár fekete-fehér áron nyomtat és másol színesben. Ugyanakkor a cég hangsúlyosabbá szeretné tenni az ajánlataiban a TCO számítás fontosságát. Ezzel is szeretnék felhívni a felhasználók figyelmét arra, hogy ne csupán az gépár alapján döntsenek, hanem számolják ki azt is, hogy hosszútávon melyik berendezés biztosítja számukra a legoptimálisabb, illetve a legköltséghatékonyabb működést.
 

Kulcsszavak: trend nyomtató printer

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az UltiMaker bemutatta az új S7 3D nyomtatót

Az új UltiMaker S7 nyomtató a gyártó díjnyertes S-szériájára épít, azonban integrált Air Manager búrát és rugalmas nyomtatótálcát kapott.

2023. január 28. 15:51

Az AOC bemutatja a nagy teljesítményű P3 üzleti monitorcsaládot

A kijelzőspecialista AOC bejelenti a professzionális P3 termékcsaládot, amely hét új monitort tartalmaz három különböző méretben (a 24 hüvelyk/60,4 cm képátlójú 24P3CW, 24P3CV és 24P3QW modelleket, a 27 hüvelyk/68,6 cm képátlójú Q27P3CW, Q27P3CV és Q27P3QW modelleket, valamint a 34 hüvelyk/86,4 cm képátlójú ultraszéles CU34P3CV modellt). 

2023. január 27. 17:04

Az LG legújabb gaming monitora lett a 2023-as LEC hivatalos kijelzője

Az LG Electronics (LG) legújabb UltraGear gaming monitora, a 25GR75FG lett a 2023-as League of Legends EMEA Championship (LEC) hivatalos kijelzője. Az új készülék az LEC-szezon kezdetén debütál, ahol a régió legjobb csapatainak játékosai játszanak majd rajta a bajnoki címért. Az LG az UltraGear márka révén továbbra is szoros partnere a világ egyik legnépszerűbb e-sport-ligájának, és elkötelezett a sportág nemzetközi fejlődésének elősegítése mellett.

2023. január 23. 14:09

Újraértelmezett játékszabályok az új Philips Evnia gaming monitorral

A mai gamerek minden eddiginél magasabb elvárásokat támasztanak. Igazán magával ragadó élményt keresnek, amely leköti az érzékeiket, és lehetővé teszi számukra, hogy teljes mértékben kiélvezzék a játék izgalmát. A játékosok élvonalbeli specifikációkkal rendelkező beállításokat szeretnének, de a játékkal járó érzelmekre is vágynak. 

2023. január 20. 20:29

Két vadonatúj, 40 hüvelykes monitorral bővül a Philips kínálata

Az új év küszöbén a professzionális felhasználók világszerte kétségtelenül ambiciózus célokat tűznek ki az elkövetkező tizenkét hónapra. A Philips monitors portfóliójában, amely igyekszik a felhasználók számára olyan megoldásokat kínálni, amelyek megfelelnek a változó igényeiknek, két vadonatúj, gazdag funkciókkal felszerelt modellt köszönthetünk, amelyek biztosan elnyerik majd a felhasználók tetszését: a Philips 40B1U5600 és a Philips 40B1U5601H modelleket. 

2023. január 12. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46