Nem tért észhez a hazai nyomtatópiac

forrás Prim Online, 2012. május 25. 16:55

Az idei első negyedév nem hozott optimizmusra okot adó fordulatot a lézer, illetve egyéb fényforrást alkalmazó új nyomtatóeszközök hazai piacán. A legfrissebb iparági statisztikák szerint, az eladási számokat tekintve, a 2011-es első negyedéves állapotokhoz képest általánosan 27 százalékkal csökkent a szektor teljesítménye az esztendő első három hónapjában.

Az A4-es készülékekből közel 30 százalékkal kevesebbet adtak el idén január – március közt, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Nagyobb darabszám növekedés főleg a színes A4-es formátumú nyomtatók és multifunkciós (MFP) berendezések szegmenseiben volt tapasztalható. Emellett a tavalyi első negyedévhez képest 3 százalékkal több fekete-fehér MFP fogyott.    Az A3-as készülékeknél mintegy 13 százalékkal csökkentek az eladott darabszámok az egy évvel ezelőtti helyzethez képest.

Általános érvényű megállapítás az, hogy idehaza a dokumentumkezelési piacot továbbra is az erős verseny jellemzi. Mindezt tetézi az, hogy az elhúzódó gazdasági válság hatásai miatt nem bővültek a közbeszerzések, továbbá a vállalati és lakossági piacon is lanyhuló kereslet tapasztalható a nyomtatóeszközök iránt.

Fontos fejlemény az is, hogy az egy – egy darabos gépeladásoknál az ár a legfőbb szempont, ezért a belépő szintű A4-es és A3-as formátumú nyomtatók és multifunkciós berendezések iránt mutatkozik a kiemelkedőbb kereslet. A nagyobb tételszámú beszerzéseknél (beleértve a közbeszerzéseket) viszont egyre jobban előtérbe kerül a teljes birtoklási költségszámítás (TCO) is, azaz a cégek, intézmények kezdenek odafigyelni a megvásárolandó eszközök fenntartásához kapcsolódó kiadásokra.

A Xerox Magyarország marketingvezetője, Udvardi Gábor a helyzetet elemezve kifejtette, hogy a Xerox itthoni képviselete a legtöbb szegmensben stagnálással, illetve kisebb növekedéssel zárta az idei év első három hónapját. A vállalat a teljes színes A3-as formátumú multifunkciósok hazai piacán 9,3 százalékkal növelte piaci részesedését. Ezen kívül a fekete - fehér A4-es készülékeladások esetében is közel 30 százalékos bővülést könyvelhetett el a cég. 2012-ben a Xeroxnál a funkcionalitásban fejlettebb MFP-k állnak a középpontban, illetve bíznak a szilárdtintás gépek eladásainak felfutásában is. Utóbbiakhoz tartozik a közelmúltban bevezetett ColorQube 8900 A4-es formátumú szilárdtintás multifunkciós nyomtató, amely akár fekete-fehér áron nyomtat és másol színesben. Ugyanakkor a cég hangsúlyosabbá szeretné tenni az ajánlataiban a TCO számítás fontosságát. Ezzel is szeretnék felhívni a felhasználók figyelmét arra, hogy ne csupán az gépár alapján döntsenek, hanem számolják ki azt is, hogy hosszútávon melyik berendezés biztosítja számukra a legoptimálisabb, illetve a legköltséghatékonyabb működést.
 

Kulcsszavak: trend nyomtató printer

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.

2023. március 24. 18:00

Az új Legion laptopok a teljesítményt és a hordozhatóságot ötvözik

A Lenovo bejelentette a Lenovo Legion Slim laptopok legújabb, 8. generációját. A sorozat most bemutatott tagjai minden eddiginél nagyobb szabadságot nyújtanak a játékosoknak. A Lenovo Legion Slim sorozat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kibontakoztassák kreativitásukat és elérjék a játékokkal kapcsolatos céljaikat. 

2023. március 24. 16:43

A Philips bemutatja a díjnyertes hordozható monitort kettős USB-C-vel

Az új hordozható Philips 16B1P3302D monitor egy tökéletes útitárs. A Philips 16B1P3302D modell a Philips monitors hordozható sorozatának részeként jelenik meg. A monitor dizájn-identitása elnyerte a 2021 iF Product Design Award címet, és a 2021 Red Dot díjat is elhozta.

2023. március 22. 20:01

Már a hazai gamerek is lecsaphatnak az LG 240 Hz-es képfrissítésre képes OLED monitorjaira

Már Magyarországon is elérhetőek az LG legújabb top kategóriás gaming OLED monitorjai. A 45 colos képátlójú 45GR95QE-B és a 27 colos 27GR95QE-B UltraGear OLED kijelzők az élénk színek és a mélyfekete árnyalatok megjelenítése mellett maximálisan gördülékeny játékmenetet garantálnak: másodpercenként akár 240 képkocka megjelenítésére képesek, mindezt ultraalacsony válaszidő mellett. A 45 colos modell hajlított képernyője extra nagy görbületű, így a teljes képernyőfelületen tisztán, torzulás nélkül láthatóvá válik minden részlet, ezzel kielégítve a haladó és profi játékosok minden igényét.

2023. március 20. 17:10

A Lenovo új szintre emeli a teljesítményt, az erőt és a sebességet

A Lenovo bejelentette a ThinkStation PX, P7 és P5 termékeket, a vállalat eddigi legfejlettebb asztali munkaállomásainak új, technológiailag legfejlettebb készülékeit. Az új munkaállomásokat az alapoktól kezdve úgy tervezték újra, hogy a szélsőséges, nagy számítási igényű munkaterhelésnek is megfeleljenek az iparágakban, ezért az Intel legújabb, akár 120 magos processzortechnológiájával és a csúcskategóriás NVIDIA RTX professzionális GPU-k támogatásával is rendelkezik.

2023. március 10. 15:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48