A Mountain Lion 9 júliustól a Mac App Store kínálatában

forrás Prim Online, 2012. június 13. 10:02

Az Apple bejelentette, hogy az OS X Mountain Lion rendszer, a világ egyik  legfejlettebb asztali operációs rendszerének kilencedik fő kiadása júliustól tölthető le a Mac App Store áruházból. A Mountain Lion kétszáznál is több új, innovatív funkciója között megtalálható az új Üzenetek alkalmazás, az Értesítési központ, a rendszerszintű megosztási funkció, a Facebook integráció, a Diktálás, a Power Nap, az AirPlay-alapú tükrözés, a Game Center és a fokozott biztonságról gondoskodó Gatekeeper szolgáltatás. Az OS X rendszer alapjaiba integrált iCloud szolgáltatás jóvoltából a Mountain Lion felhasználói még könnyebben tarthatják naprakészen adataikat minden eszközükön.

„A Mac számítógépek nyújtotta lehetőségek köre szédületes iramban bővül – az OS X Mountain Lion alig egy évvel a Lion rendszer hihetetlenül nagy sikert arató megjelenése után érkezik” – mondta el Philip Schiller, az Apple globális termékmarketing-ágazatának vezető alelnöke. „A rendszerrel teljesen integrált iCloud szolgáltatást, valamint az Értesítési központot, az Üzenetek alkalmazást, a Diktálás funkciót, a Facebook integrációt és rengeteg más újdonságot tartalmazó új rendszer az OS X eddigi legjobb verziója.”

A Mountain Lion rendszerben az iCloud-fiókkal rendelkező felhasználók minden eddiginél egyszerűbben állíthatják be a Mail, a Kontaktok, a Naptár, az Üzenetek, az Emlékeztetők és a Jegyzetek alkalmazást. Az új Emlékeztetők és Jegyzetek alkalmazásokkal egyszerű észben tartani a fontos teendőket és gyorsan lejegyezni a gondolatokat, az iCloud pedig gondoskodik a rendszer minden elemének automatikus naprakészen tartásáról. A Dokumentumok a Felhőben szolgáltatás minden olyan alkalmazással használható, amely támogatja az iCloud-ot, köztük az Apple iWork csomagjának alkalmazásaival is, így a dokumentumok bármilyen eszközön szerkeszthetők.

 Az iChat programot leváltó új Üzenetek alkalmazással már a Mac számítógépen is elérhetővé válik az iMessage üzenetszolgáltatás, azaz a felhasználók már iPhone, iPad vagy iPod touch készülékre, vagy akár egy másik Mac számítógépre is küldhetnek üzeneteket. Az üzenetekhez mellékleteket, kiváló minőségű fényképeket és HD felbontású videót is csatolhatnak, és az iMessage-üzenetek bármely készüléken megjeleníthetők, így a beszélgetésnek egy pillanatra sem kell megszakadnia. Az iMessage ezenkívül csoportos üzenetküldést, kézbesítési és olvasási nyugtákat, a másik fél gépelésének jelzését, valamint végpontok közötti biztonságos titkosítást nyújt. Az Üzenetek alkalmazás mindezeken felül a hagyományos azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat, köztük például az AIM, a Yahoo!, a Google Talk és a Jabber szolgáltatást is támogatja.

A Mountain Lion korszerűsítette az értesítések megjelenítését, és az Értesítési központ jóvoltából már egyetlen könnyen elérhető helyen lehet megnézni az OS X rendszertől és a külső fejlesztésű alkalmazásoktól származó valamennyi értesítést. Megadható, hogy mely alkalmazások milyen típusú értesítéseket küldhetnek, és az is, hogy az Értesítési központban egyszerre hány elem legyen látható. Átmenetileg le is tiltható minden értesítés, amikor például a munkát vagy a filmnézést zavarná.

Az új rendszerszintű megosztási funkció, mely a Mountain Lion beépített része, minden korábbinál egyszerűbbé teszi a hivatkozások, fényképek, videók és más fájlok megosztását. A Megosztás gomb használatával gyorsan, más alkalmazásra való átváltás nélkül oszthatók meg a tartalmak, és a Facebook, a Twitter, a Flickr, a Vimeo és más külső szolgáltatások használatához csak egyszer kell bejelentkezni. A Facebook és a Twitter az Értesítési központtal integrált, így értesítés kérhető az érkező üzenetekről vagy arról, ha a felhasználó említést kap egy hozzászólásban vagy Twitter-üzenetben.

A beépített Facebook támogatásnak köszönhetően egyenesen az alkalmazásokból tehetők közzé a fényképek, a hivatkozások és a hozzászólások. Az egyszeri bejelentkezést követően a felhasználó kontaktjai között automatikusan, profilképükkel együtt jelennek meg a Facebook-ismerősei. A Facebook-értesítések a Mountain Lion Értesítési központjában is megjeleníthetők, és ugyaninnen akár frissíteni is lehet a Facebook-állapotot.

A diktálási funkció, mely a Mountain Lion beépített része, lehetővé teszi a diktálást mindenhol, ahol szöveg begépelésére van lehetőség, legyen az egy Apple-alkalmazás vagy egy külső fejlesztő alkalmazása. A Mountain Lion egy további újdonsága a Power Nap nevű innovatív funkció, mely a Retina kijelzős MacBook Pro és a MacBook Air (2. és 3. generációs) számítógépek rendszerét készenléti állapotukban képes frissíteni. A Power Nap automatikusan frissíti a Mail, a Kontaktok, a Naptár, az Emlékeztetők, a Jegyzetek, a Fotóadatfolyam, a Saját Mac keresése és a Dokumentumok a Felhőben alkalmazást, emellett csatlakoztatáskor letölti a szoftverfrissítéseket, valamint biztonsági másolatot készít a Mac rendszeréről a Time Machine alkalmazás segítségével.

A szoftverek internetről való letöltését biztonságosabbá tevő, forradalmian új Gatekeeper szolgáltatásban pontos meg lehet adni, hogy mely alkalmazások telepíthetők a Mac számítógépre. Beállítható, hogy az alkalmazások bárhonnan telepíthetők legyenek – amely megfelel a jelenleg használt beállításnak –, de a legnagyobb fokú biztonság érdekében úgy is beállítható a Gatekeeper, hogy kizárólag a Mac App Store áruházból engedjen alkalmazásokat telepíteni. Alapbeállításban a szolgáltatás a Mac App Store áruházból származó alkalmazásokat és az Apple-től kapott egyedi fejlesztői azonosítóval rendelkező fejlesztők alkalmazásait engedi telepíteni. Amellett, hogy naponta ellenőrzi az új biztonsági frissítések elérhetőségét, a Mountain Lion az alkalmazások védett („sandbox”) módban való futtatásának lehetőségét is biztosítja, amellyel megakadályozható, hogy egy kártékony alkalmazás megtámadja a rendszert. Emellett tartalmazza a rendszermag ASLR-memóriavédelmét is, mely fokozott védelmet nyújt a puffertúlcsordulásos támadásokkal szemben.

Néhány a Mountain Lion további újdonságai közül:

• az AirPlay-alapú tükrözés segítségével egyszerűen továbbítható a Mac kijelzőjén éppen lejátszott, akár 1080p felbontású videó vezeték nélküli kapcsolaton keresztül, biztonságos adatfolyamként egy Apple TV eszközzel rendelkező HDTV-készülékre, vagy hanganyag küldhető az AirPlay technológiát támogató vevőegységekre vagy hangszórókra;
• a Game Center, az iOS rendszerből jól ismert és népszerű közösségi játékhálózat immár a Mac-felhasználóknak is elérhetővé teszi az ismerősökkel élőben együtt játszható játékokat, melyekben egyformán részt vehetnek a Mac számítógépről és az iPhone, iPad vagy iPod touch készülékről játszók;
• az eddigieknél is gyorsabb Safari böngésző egységesített okos keresőmezőt, a megnyitott böngészőlapokat az összes készüléken egyformán megjelenítő iCloud-lapokat, valamint a lapok közötti gyors váltást lehetővé tevő új fülnézetet tartalmaz;
• a kínai felhasználóknak szánt újdonságok között megtalálható a jelentősen továbbfejlesztett szövegbevitel, egy új kínai szótár, egyszerű beállítási lehetőség a népszerű e-mail szolgáltatókhoz, Baidu-keresés a Safari böngészőben, beépített megosztás a Sina Weibo blogoldalhoz, valamint a népszerű Youku és Tudou videomegosztókhoz; továbbá
• több mint 1700 új API, mely hozzáférést ad a fejlesztőknek a legújabb központi operációsrendszer- és webes technológiákhoz, valamint az OS X legújabb funkcióihoz, köztük a Dokumentumok a Felhőben szolgáltatáshoz, az értesítésekhez, a megosztási funkciókhoz és a Game Centerhez is.

Árak és elérhetőség


Az OS X Mountain Lion júliustól elérhető el a Mac App Store áruházban, 19,99 dolláros áron (az Amerikai Egyesült Államokban)**. A Mountain Lion telepítésének előfeltétele a Lion vagy a Snow Leopard rendszer (az OS X 10.6.8-as vagy újabb verziója), valamint 2 GB memória és 8 GB szabad lemezterület. A rendszerkövetelmények és a kompatibilis rendszerek teljes listája a következő címen található meg: apple.com/osx/specs/. Az OS X Server a Mountain Lion megléte esetén telepíthető, és júliustól elérhető el a Mac App Store áruházban, 19,99 dolláros áron (az Amerikai Egyesült Államokban). Az OS X Mountain Lion Up-to-Date frissítés díjmentesen elérhető a Mac App Store áruházban minden olyan vásárló számára, aki 2012. június 11-étől erre jogosult új Mac rendszert vásárolt az Apple vagy valamelyik hivatalos Apple-viszonteladó üzletében.

Kulcsszavak: Mac OS X Lion opsys Mac Apple

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Java legújabb verziója!

Az Oracle bejelentette a Java 20 elérhetőségét. A világ első számú programozási nyelvének és fejlesztési platformjának legújabb verziója több ezer teljesítménybeli, stabilitási és biztonsági előrelépést kínál, köztük a platformra vonatkozókat, amelyek segítik a fejlesztőket a termelékenység javításában, valamint az innováció és a növekedés támogatásában. 

2023. március 22. 12:45

Neumann János hiánypótló életrajzi kötetét adja ki a Neumann Társaság

Neumann János a globális kihívások és az éghajlat változásával kapcsolatban évtizedekkel ezelőtt leírt gondolatai 2023-ban aktuálisabbak, mint valaha: ezért a Neumann Társaság a számítógépek működési elveit kidolgozó tudós életútját új megközelítésből feldolgozó életrajzi kötetet jelentet meg a Neumann 120 emlékév tiszteletére.

2023. március 14. 15:50

Órákon belül választ ad a bőrbetegek problémájára egy magyar fejlesztés

Átfogó tesztidőszak után élesben is elindult a bőrgyógyászat Shazamjaként is emlegetett mesterséges intelligencia alapú technológia, amellyel a saját otthonunkból diagnosztizálhatóvá válnak a bőrbetegségek. Az AIP Derm világújdonságnak számít, és digitális forradalmat indíthat el a hazai egészségügyben. A fejlesztés látványosan emeli a szolgáltatás színvonalát és egyszerűsíti a páciensek életét, egy orvos pedig akár 40 esetet is el tud látni egy óra alatt, ezzel nagyságrendeket emelve a hatékonyságon. Az Európai Unió első nyilvános digitális kórházaként aposztrofált technológia előnyeiből a magyarok profitálhatnak először, de még idén nemzetközileg is elérhetővé válik.

2023. március 4. 15:13

1 éves születésnapját ünnepli a Yettel

2022. március 1-jén három országban – Magyarországon, Bulgáriában és Szerbiában – egyszerre indult a Yettel márka, amely hazánkban a márkaismertséget tekintve már 2022 szeptemberére elérte elődjének szintjét*. A mobilhálózat az első egy év alatt több mint 370 millió gigabájt adatforgalmat szolgált ki, az ügyfelek pedig közel hatmilliárd perc hanghívást indítottak és több mint egymilliárd SMS-t küldtek. A szolgáltató – összhangban a változó ügyféligényekkel – március 2-tól új számlás tarifákat vezet be.

2023. március 1. 12:39

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08