Visszavette a trónt az Autorun vírus

forrás Prim Online, 2012. június 19. 15:13

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. A 2012-es májusi lista érdekessége, hogy az Autorun minden erőfeszítés dacára visszatért az első helyre.

Minden ellen,- és óvintézkedés dacára visszavette a trónt az elmúlt hónapokban második, illetve harmadik helyre csúszott, előtte nyolc hónapig listavezető Autorun. A vírus terjedéséről tudni kell, hogy külső adathordozókon terjed, ami lehetővé teszi, hogy a legváratlanabb helyeken bukkanjon fel, így nem csak a megszokott USB kulcs, memóriakártya, külső merevlemez, hanem fényképezőgép, vagy éppen MP3 lejátszó is könnyen jöhet szóba, mint a fertőzés forrása. A vírus ellen való védekezéshez arra lenne szükség, hogy a felhasználók teljesen kikapcsolják a külső adathordozók automatikus futtatását Windows operációs rendszer alatt. Ám úgy tűnik, sokan nem törődnek ezzel a veszélyforrással, vagy pedig nem szívesen mondanak le erről a kényelmi funkcióról. Éppen ezért lehet jó hír, hogy az ESET NOD32 Antivirus illetve ESET Smart Security csomag verzióban - immár a vállalati csomag részeként is megjelentek - külön figyelmet szenteltek a fejlesztők a hordozható médiák még hatékonyabb ellenőrzésére, ezért mindenfajta cserélhető USB eszköz, CD illetve DVD lemezek használatba vétel előtti vizsgálata még részletesebben beállítható, illetve blokkolható lett.

Visszatért két korábbi kártevő, egyikük a Win32/Ramnit, amely a 2011. novemberében tudott utoljára az első tízbe bekerülni, most éppen a tízedik helyen található. Ez a fájlfertőző vírus, amelynek kódja minden rendszerindításkor lefut. DLL és EXE formátumú állományokat képes megfertőzni, ám ezen kívül a HTM, illetve HTML fájlokba is tesz kártékony utasításokat. Végrehajtásakor sebezhetőséget keres a rendszerben, és ha rést talál, úgy fertőzése nyomán a támadóknak távolról tetszőleges kód futtatására nyílik lehetősége.

Másik visszatérő vendég a Win32/Sality, amely a nyolcadik helyen zárta a májust. A Win32/Sality egy polimorfikus (alakváltó kóddal rendelkező) fájlfertőző vírus, amely futtatása során olyan Registry bejegyzéseket készít, amelynek segítségével arról gondoskodik, hogy minden rendszerindítás alkalmával elinduljon. Fertőzése során EXE illetve SCR kiterjesztésű fájlokat módosít, és megkísérli lekapcsolni a biztonsági, vírusvédelmi programokhoz tartozó szerviz folyamatokat.

Az ESET Global Trends Report ehavi kiadása külön fejezetet szentelt a Flame vagy SkyWiper nevű állami kártevőnek. Május végén kapta fel a hírt a sajtó, hogy felfedezték ezt a rosszindulatú kódot, ám pár nap után már azt olvashattuk a Washington Postban, miszerint amerikai és izraeli kutatók munkája a kód, amelyet maga Obama rendelt meg, és célja az iráni nukleáris munkálatok kikémlelése, akadályozása. Emlékezetes, hogy annak idején az ESET igen részletesen elemezte a szintén iráni létesítményeket támadó Stuxnet kódját, vizsgálatainak eredményét pedig egy 85 oldalas összefoglalóban hozta nyilvánosságra. A téma kapcsán nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy nincsen jó vírus, vagy hasznos kártevő, és óriási tévedés azt, hinni, ha a politikusok egyszer kiengedik a szellemet a palackból, és akkor azt majd később vissza lehet gyömöszölni. Jól láthatóan minden esetben elfajulnak a dolgok. Az a pakisztáni testvérpár sem gondolta volna, hogy 25 évvel a floppy lemezüket védeni akaró Brain vírusuk elkészítése után mára 70 milliónál is több kártékony kód veszélyezteti világszerte a számítógépeket.

- Egyértelmű, hogy az ilyen államilag támogatott digitális terrorizmus helytelen út, rendkívül veszélyes gyakorlat az, ha kártevőkkel és kémprogramokkal kívánják a szereplők legyőzni a politikai ellenfeleiket. Mert, ahogy minden kártékony kód előbb-utóbb nyilvánosságra kerül és közismert lesz, azonnal felhasználják, módosítják, másolják, ingyenesen terjesztik, vagy éppen eladják, a lényeg, hogy nem tartható kordában, és idővel nem csak az eredeti célcsoportokra, hanem már mindenkire nézve veszélyes további tömeges átiratokban, változatokban tér vissza. Az ESET folyamatosan és keményen dolgozik azon, hogy mind a magánfelhasználóit, mind pedig a vállalati ügyfeleit minden fajta kártevő támadástól megvédje. – fejtette ki Béres Péter, a Sicontact vezető IT fejlesztője.

Az Antivirus blog májusi legfontosabb híreit áttekintve három témát is kiemelhetünk. A blog szót ejtett a sokáig támadhatatlannak hitt Macintosh gépeket széles körben támadó Flashback kártevőről, ami egy Java sebezhetőséget kihasználó és a fertőzött gépeket botnetes hálózatban kihasználó kód. Az elmúlt hónapban az Apple a sarkára állt, és végre a korábbi 10.5 Leopard alá is kiadta a "Flashback Malware Removal Tool" biztonsági javítást.
http://antivirus.blog.hu/2012/05/17/a_leopard_is_megkapta_vegre_a_maga_tapaszat

Az igen gyakori Facebook-os átverések miatt érdemes rendszeres időközönként végignézni, és elvégezni biztonsági beállításaink felülvizsgálatát. Ehhez nyújt most részletes útmutatót az a poszt, amely képekkel igyekszik összefoglalni a legfontosabb privátszférát óvó adatvédelmi beállításokat. Aki folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag oldalához.

http://antivirus.blog.hu/2012/05/18/facebook_adatvedelmi_beallitasok

Az utazás közben, hotelekben történt hamis frissítésekkel kapcsolatos kártevő támadások kapcsán ajánl tudnivalót az Antivírus blog annak érdekében, hogy utazás közben sikerrel elháríthassuk a számítógépükre leselkedő különféle veszélyeket, és valóban a pihenésé lehessen a főszerep.
http://antivirus.blog.hu/2012/05/25/utikalauz_utazoknak
 

Kulcsszavak: vírus security Eset

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023 szeptember 19-20-án MENTA 2023 – NEXT30! címmel rendezi meg Balatonfüreden az IVSZ – Digitális vállalkozások szövetsége jubileumi konferenciáját, ahol a digitális gazdaság következő 30 évének trendjei kerülnek fókuszba az elmúlt három évtized tudására, tapasztalatára és történetére építve. 

2023. augusztus 31. 12:59

A Httpool by Aleph lett a Microsoft Advertising közép- és kelet-európai képviselője

A Httpool by Aleph, a világ egyik vezető digitális hirdetésekkel foglalkozó vállalata képviseli mostantól a Microsoft Advertising-ot 23 közép- és kelet-európai országban*, köztük Magyarországon is. A cég a Microsoft Advertising kampányainak kezeléséért lesz felelős kereső, felhasználói és vásárlási termékeken keresztül.

2023. augusztus 22. 12:59

2023-ban immár 22. alkalommal indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

Augusztus 14-én immár 22. alkalommal indul útjára Magyarország legnagyobb digitális marketingkommunikációs pályázata. ’Az Év Honlapja’ izgalmas lehetőséget kínál mindazoknak, akik az elmúlt időszakban a legújabb honlapokat, applikációkat, digitális és technológiai megoldásokat hozták létre. Ha büszkén állsz egy újító szellemiségű honlap vagy applikáció mögött, akkor ez a lehetőség neked szól! Ne feledd augusztusban 20% Early Bird kedvezménnyel pályázhatsz!.

2023. augusztus 15. 09:38

A Magyar Telekom 2023. második negyedéves és első féléves eredményei

A Magyar Telekom közzétette 2023. második negyedévére és első félévére vonatkozó, az EU által befogadott Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti konszolidált pénzügyi eredményeit. A pénzügyi jelentés nem auditált értékeket tartalmaz az összes pénzügyi időszakra. 

2023. augusztus 10. 10:00

Idén is csúcspontszámokkal lehetett bekerülni a Corvinusra

Továbbra is a legjobb képességű hallgatók választják a Corvinust, a legkeresettebb alapszakokhoz még a tavalyinál is magasabb pontszám volt szükséges a bejutáshoz: a csúcsot az angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás alapszak jelentette 480 ponttal. 14 százalékponttal nőtt az angol nyelvű képzésre felvett magyar hallgatók létszáma, így a most induló évfolyam csaknem fele már angolul teljesíti tanulmányait. 

2023. július 27. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38