Kihívások és biztató jelek a biztosítási szektorban

Farkas Miklós, 2012. június 21. 18:34

A biztosítási szektor kiszámítható szabályozását, a megfelelő transzparencia biztosítását, az öngondoskodás tudatosítását és az érintettek biztosításokhoz kapcsolódó ismereteinek elmélyítését látják a szektor jelenlegi legnagyobb kihívásainak a hazai biztosító társaságok, derült ki a KPMG ötödik, éves biztosítási konferenciáján. A kétnapos siófoki fórumon számos hazai biztosítótársaság, a PSZÁF és a Mabisz szakemberei vettek részt, a kiemelt előadó dr. Terták Elemér, az Európai Bizottság Belső Piaci Főigazgatóságának főtanácsadója volt.

Dr. Terták Elemér a Geneva Association által 2012-re az iparág legnagyobb kihívásaiként azonosított három témát járta körül: a pénzügyi stabilitás megszilárdítását, a természeti katasztrófák kormányzati kezelését és a demográfiai helyzetet alakulását. A pénzügyi stabilitás megteremtésén belül az adósságválság kezelése, a Szolvencia II és az egyéb szabályozói változások kapták a leghangsúlyosabb szerepet, de az előadásban hallhattunk a frissen bevezetett, nem-életbiztosításokat terhelő biztosítási adó lehetséges következményeiről is. A katasztrófák kapcsán hangsúlyos szerepet kapott az éghajlatváltozás és a hozzájuk kapcsolódó, évről évre növekvő biztosítói kárkifizetések problematikája, a demográfiai helyzet kapcsán pedig a nyugdíjrendszerekre nehezedő nyomás állt az előadás középpontjában.

Kerékgyártó Csaba, a MABISZ főtitkár-helyettese a biztosítási szektorra vonatkozó EU-s szabályozási környezet jövőbeli alakulásába adott betekintést. Az előadáson nemcsak az új európai kockázatkezelési és tőkeszabályozási rendszerről, a Szolvencia II-ről hallhattak a résztvevők, hanem említésre kerültek a gender direktívával, a biztosításközvetítők jutalékával, adat- és fogyasztóvédelemmel, és a szabályozások összhangjával kapcsolatos jövőbeli kihívások is.

Erdős Mihály, a Generali elnök-vezérigazgatója a biztosítók stratégiai lehetőségeit feszegette: körbejárta a biztosítási piac megváltozott körülményeit, a változó ügyféligényeket és az erre adható lehetséges biztosítói válaszokat.

Urbán László előadásában összefoglalta a magyar gazdaság fő problémáit, valamint az arra eddig adott és a jövőben adható lehetséges kormányzati válaszokat. A szakember előadásában kitért a magyar gazdasági növekedés korlátaira és a jövőbeli kilátásokra is.

A vezérigazgatói kerekasztal résztvevői kiemelték, hogy a közép-kelet európai régió „varázsa eltűnt”, és Magyarország biztosítási piaca egyre inkább leszakad a többi környékbeli országétól. Pozitívumként említették a résztvevők, hogy az új biztosítási adó hatálya nem terjed ki az életbiztosításokra, és így nem okoz további nehézséget a hosszútávú öngondoskodás tudatosítása szempontjából. Új, a piac növekedését elősegítő lehetőségként azonosították a szereplők az egészségbiztosítást, a mezőgazdasági- és felelősségbiztosításokat.

A gfb-ről rendezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői nemzetközi kontextusba helyezték a magyar gfb-piac gyakorlatát, és megfogalmaztak néhány változtatási igényt a hazai piacon. A piacon évek óta tartó negatív díjspirál fő okaként a csökkenő kockázatot, és nem az öldöklő versenyt nevezték meg a szereplők, valamint új lehetőségként jelent meg a gfb-hez köthető kiegészítők további terjesztése. A kerekasztal során a direkt kárrendezést, a díjhirdetés liberalizációját és a gfb-díjak szorosabb állami szabályozásának lehetőségét is körbejárták a résztvevők.

Az életbiztosítási kerekasztal szereplői a nyugdíjbiztosításban látják a legnagyobb növekedési lehetőséget, bár kiszámítható jogi környezet esetén az egészségbiztosítási piac is fellendülhet. A tavalyi konferencia egyik fő üzenete, a szektorsemleges megtakarítás-ösztönzés ismét jelentős igényként fogalmazódott meg. Az iparági szereplők véleménye szerint a szektortól túlzott transzparenciát várnak el: miközben a sokmilliós autóvásárlás esetében az üzletkötői jutalék nem jelenik meg az ügyfél számára, a hozzá kapcsolt pár tízezer forintos biztosítási díjjal kapcsolatban a jogalkotó lényegesen nagyobb átláthatóságot várna el.

A Szolvencia II rezsim által előírt ORSA-t (Own Risk and Solvency Assessment, Saját kockázat- és szolvencia értékelés) járta körül előadásában Hanák Gábor, a KPMG aktuárius igazgatója. Hanák Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az új rezsimben a vezetésnek tisztában kell lennie az adott társaság kockázatkezelési rendszereivel, valamint a kockázatkezelés folyamatát be kell ágyazni a biztosítók napi működésébe, döntési mechanizmusaiba. 

 

Kulcsszavak: biztosítás konferencia

Tanácsadás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tudás avul el a leggyorsabban

A jövő vállalatvezetésének sikerreceptjét kutatta múlt héten a Flow Leadership konferencia. A mintegy 250 résztvevővel közösen a meghívott előadók azt járták körbe, hogy hogyan lehet a gyorsan változó körülmények között eredményesen vállalatot vezetni.

2016. április 11. 12:16

Kkv-k exportösztönzése kormányzati segítséggel

2015. január 13. 09:41

Az informatika egyszerűsítése javítja az üzleti eredményeket

Egy új, „Az IT egyszerűsítése javítja az üzleti eredményeket és a megtérülést” címen 2014 júniusában megjelent IDC tanulmány rámutat, hogy az IT komplexitása alacsonyabb nyereséggel jár, és korlátozza a szervezet innovációs és növekedési képességét.

 

2014. július 15. 11:02

A banki szférában erősít a MultiContact Consulting

A közigazgatási informatika piacvezető hazai szakértője, a MultiContact Consulting Kft. 2014. áprilisban új, különálló vállalatot alapított, amely elsősorban pénzintézeteknek nyújt stratégiai vezetési és informatikai szolgáltatásokat. Pető Gábor, a MultiContact Consulting Kft. ügyvezetője szerint az újonnan létrehozott Helix Vezetési és Informatikai Tanácsadó Kft., valamint a MultiContact tevékenysége hatékonyan és átláthatóan egészíti ki egymást a vezetési tanácsadás közigazgatási, pénzintézeti és telekommunikációs területein. Az új cég a banki informatika területén komoly tapasztalattal rendelkező szakértő, Gamplett Gábor vezetésével, tapasztalt tanácsadói csapattal indult el a hazai piacon.

 

2014. május 8. 18:47

Megéri egzotikus tájakra látogatni!

Hatalmas növekedési lehetőségek, kiaknázatlan piacok várják a cégeket a világ tőlünk nagyon távol eső szegleteiben. Jóllehet nagy kihívást jelent betörni az üzleti kultúrájukban, szokásaikban is eltérő piacokra, de sikertörténetek bizonyítják, hogy nem lehetetlen. A KKV-AKADÉMIA előadásain gyakorló üzletemberek és az egyes régiók szakértői villantják fel a lehetőségeket, és mutatják be a tudnivalókat országcsoportonként.

 

2014. március 25. 15:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás