CityPass a rugalmas mindennapokhoz

Czipperer Dia, 2012. június 27. 11:12

Egy kártya, amellyel többek között vásárolhatunk, tömegközlekedhetünk, étkezhetünk és akár még fesztiválozhatunk is. Használata egyszerű, és a hétköznapokat is megkönnyíti. A NetLock Kft. megoldásával lecsökkenthető az irattárca mérete, hiszen a CityPass széleskörű funkcionalitással áll rendelkezésre.

 

A CityPass egy magyar fejlesztésű kártyarendszer, amely vállalatoknak, önkormányzatoknak és egyetemeknek is hasznos megoldást nyújt. A technológiai háttérnek köszönhetően akár országos rendszerként is bevezethető. Minden olyan igény kiszolgálására képes, amely titkosítással ás adattárolással kapcsolatos.

 

 

A cég sajtótájékoztatóján mindenki maga próbálhatta ki, hogyan is működik a CityPass. Egy névre szóló, fényképpel ellátott kártyával lehetett a cafeteria utalványt levásárolni, buszjegyet rendelni és hitelesíteni. Mindezt percek alatt, néhány kattintással.

 

Szolnokon már sikeres próbaüzemet hajtottak végre a Magyar Telekommal karöltve a közösségi közlekedésben. A T-City Szolnok Városkártya program során 1000 kártyát osztottak ki a városlakók között. Eredetileg csak egy buszvonalon szerették volna bevezetni a rendszert, azonban a településen a buszok folyamatosan cserélődnek, így minden járatra fel kellett szerelni az elektronikus ellenőrző készülékeket. A jegyek hagyományos módon és online is megválthatók voltak.

 

A program sikeres volt, hiszen azóta is - már egy éve - működik a rendszer, melynek segítségével meghatározható többek között az utasok aránya (pl. nyugdíjas, diák). A rendszer teljes integrációjával akár a forgalomszámlálás és statisztikai nyomonkövetés funkcióját is képes lesz betölteni. A csalás veszélye is kikerülhető, ugyanis a kártya igénylése során jegyzői határozattal hitelesítik a vonatkozó kedvezményeket, és a későbbiekben, a megadott időpontig csak ezek vehetők igénybe a használat során.

 

Emellett a kártyával hűségpontokat is lehet gyűjteni - ezek bizonyos kedvezményekre jogosítják a használóját szórakozás, vásárlás, sportolás vagy kulturális programok alkalmával.

 

A másik jelentős város a CityPass program keretében Debrecen, ahol az egyetemisták és a campus dolgozói (kb. 4000 ember) tudják kihasználni a kártya nyújtotta előnyöket a beléptetőrendszer, étkezés során vagy éppen a könyvtár használatával. Az elektronikus úton például lehetőség van bizonyos könyvek letöltésére és kinyomtatására is: a kártya segítségével nyomonkövethető, hogy a hallgató mely kurzusokat vette fel a félév során. Ezáltal a felesleges könyvrendelés is kiküszöbölhetővé válik.

 

A cél ezekkel a próbálkozásokkal nem kevesebb, mint a fejlesztések révén minél több területen bevezetni - egy olyan városkártya-rendszer kialakítása, ahol mindössze egyetlen kártyára van szükség a közlekedéshez, szórakozáshoz, valamint az oktatásban és a munkahelyen. A NetLock Kft. nem piacot „generál”, hanem a piacra tör be, vagyis elsődlegesen a már meglévő rendszerekbe szeretne bekapcsolódni. A CityPass előnye pont a nyíltság, vagyis bármilyen kártyát (RFID) lehet regisztrálni, és bármely rendszerrel képes együttműködni.

 

A kártya 2011-ben indult útjára, egy három éves fejlesztési időszak után. Rózsahegyi Zsolt, a NetLock Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az újdonság most abban rejlik, hogy az eddig használt szolgáltatásokat integrálták, amely világszinten is újdonságnak számít. Jelenleg többféle kártyatípus is elérhető: érintkezésmentes, illetve hibrid verzió érintkezésmentes és érintkezéses chippel.

 

A technológia fejlődésével pedig egyre közelebb kerül a vágyálom, vagyis, hogy Magyarországon is a legtöbb telefon lesz NFC technológiával felszerelve. Az ilyen típusú készülékek a mostani kártyával egyenértékű funkciót képesek betölteni. Tehát ha mindez a jövőben megvalósul, akkor kártyára sem lesz szükség, csak egy telefonra, amely a zsebünkben lapul.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás