Mikroblogján népszerűsíti a buddhista tanításokat egy kínai szerzetes

MTI Sajtóadatbank, 2012. június 27. 11:20

A kelet-kínai Hopej (Hebei) tartomány egyik buddhista szerzetese két éve hinti rendszeresen mikroblogján "a bölcsesség magvait", de a szélesebb online közösség csak akkor ismerte meg, amikor nemrégiben Kína egyik szent hegyén, az Omej-hegyen interjú közben majmok zavarták meg, és a felvételt feltöltötték az internetre.

Mint kiderült, Jencan (Yancan), a Sujjüe (Shuiyue) kolostor apátja gyakran tölti a késő éjszakát a számítógép mellett, és ily módon buddhista tanításokat oszt meg több mint 1,3 millió online követőjével. A zen szerzetes az elmúlt években előadások sokaságát tartotta hallgatóinak, ám a tanulás és tanítás új, modern lehetőségének ő sem tudott ellenállni.

Mikroblogjának két évvel ezelőtti megnyitása óta több mint 11 ezer bejegyzést írt, többnyire a hétköznapi élet kérdéseire, történéseire adott vallási alapú magyarázatot. A felnőtté válás "fájdalmas folyamatától" az országos központi felvételi vizsgákig sok-sok témában osztotta meg véleményét az arra kíváncsiakkal.
 
Népszerűségét két alapvető okra vezetik vissza. Az egyik, hogy témáit, amelyekhez véleményt fűz, az életből meríti. A másik a stílusa, amely könnyed, jó humorú, nem túlságosan komoly, nincs benne harag és indulat.
 
Az áttörést azonban a majmos videó (http://www.youtube.com/watch?v=uHzXSt0oSBw) hozta meg, amelyen egy tévétársaság kérésére az Omej-hegy és az élet szépségének ecsetelésébe kezd. A negyvenes éveiben járó Jencan mikrofonnal a kezében próbál beszélni, amikor a majmok rámásznak.
 
A videó nyomán a férfi által a történtekhez fűzött gondolatok azonnal ezerszámra kezdtek terjedni a világhálón, követőinek száma hirtelen megszaporodott, és gondolataira még többen lettek kíváncsiak. 
 
A mikroblog legnagyobb kínai szolgáltatója, a Sina Vejpo (Weibo) nemrégiben egy online fórumra invitálta a szerzetest, ahol körülbelül 30 ezer kérdést kapott. Sokra igen szellemes válaszokat adott.
 
Jencan egyik tanítványa a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, hogy a majmos videó óta a kolostorba interjúkérelmek sora érkezik, és körülbelül 40 kiadó ajánlott mesterének szerződést könyvírásra.
 
A népszerű buddhista szerzetes támadásokat is kapott. Volt, aki azt vetette a szemére, hogy elhanyagolja kolostori kötelességeit, mások pedig úgy vélték, hiányzik belőle a buddhisták tisztasága. Jencan szavaiból az derült ki, egyelőre élvezi a népszerűséget, és úgy véli, hogy azt felhasználhatja a buddhizmus terjesztéséhez.
 
"Az új korhoz igazodóan nekünk is változnunk kell" - vélte a szerzetes, akinek szavai szerint nincsenek különös céljai, csak követi a karmáját.
Kulcsszavak: vallás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Új Xiaomi AIoT eszközök a nemzetközi piacokon

A Xiaomi bemutatta legújabb csúcstechnológiás okoseszközeit, köztük a Xiaomi Watch 2 Pro okosórát és a Xiaomi Smart Band 8 okoskarkötőt. Az új eszközöket úgy tervezték, hogy könnyen összekapcsolhatók legyenek a nemrégiben bemutatott okostelefon-termékcsalád, a Xiaomi 13T készülékeivel. Az új, innovatív termékek az egészségi állapot és a sportteljesítmény folyamatos nyomonkövetésével, változatos kényelmi és hatékonyságnövelő szolgáltatásokkal épülnek be felhasználóik mindennapjaiba.

2023. szeptember 27. 15:47

Joule – az irodai munka új mértékegysége

Az SAP walldorfi főhadiszállásán tartott konferencia csúcspontjaként bemutatkozott Joule, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia alapú irodai asszisztens, amellyel végérvényesen megváltoznak az üzletviteli folyamatok. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. 

2023. szeptember 27. 14:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59