A felhasználók bővíthetik a lengyel műemlékek adatbázisát

MTI Sajtóadatbank, 2012. július 6. 09:12

Társadalmi akció keretében szabadon bővíthető júliusban a lengyel műemlékek internetes adatbázisa, amelynek alapján egy több nyelvű, az ország műemlékeit egybefoglaló honlapot és egy mobilalkalmazást kívánnak létrehozni.

A http://www.otwartezabytki.pl honlapon kiegészíthető műemléktárban jelenleg a Nemzeti Örökség Intézetének hivatalos kimutatásában szereplő, több mint 60 ezer létesítmény leírása található. Az akció szervezői azonban nem elégedettek az intézmény nyilvántartásával: szerintük az adatbázis hiányos, sőt gyakran téves információkat tartalmaz. Arra kérik az internetes felhasználókat, hogy az általuk hibásnak vagy hiányosnak ítélt adatokat módosítsák a honlapon. A portálon olvasható leírás szerint minden új adatot csak három felhasználó jóváhagyása után fogadnak el.

A szervezők elsősorban a műemlékek címeinek, GPS-koordinátáinak, illetve leírásainak kiegészítésére számítanak, mert ezek nélkül a gyakorlatban nem is hasznosítható az adatbázis. A néhány hetes akció keretében kiépített adattárból nyitott, közösségi jellegű portált hoznak létre, amely folyamatosan kiegészíthető, illetve bővíthető lesz.

A honlap nyitott licenccel fog rendelkezni, így minden benne elérhető információt bárki szabadon felhasználhat. Alkalmas lesz arra is, hogy a műemlékvédelemre szoruló létesítmények állapotának fokozott felügyelete mellett oktatási programok - például tanulmányi kirándulások - megszervezéséhez is támpontot nyújtson.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38