Kockázatos, de megéri a játékfejlesztés

forrás Prim Online, 2012. július 7. 16:58

Az okostelefon és egyéb okos eszközök megjelenésével egyre többen játszanak online. Ahogy a Facebook, a Zynga és a hasonló társaságok növekedésével párhuzamosan előretörtek az okostelefonok és a táblagépek, a videó konzolra játékokat gyártó cégek fénye megkopott – véli Matt Bolduc, a dán székhelyű globális befektetési bank, a Saxo Bank részvénypiaci elemzője. Árnyék vetült tehát a konzolokra, ami méltánytalanul lenyomta, és így a többi kiegészítő fogyasztói termékhez képest meglehetősen vonzóvá tette e cégek részvényeinek árfolyamát.

Hajlamosak vagyunk ugyanis megfeledkezni arról, hogy az elektronikus játékokat gyártó ágazat növekedése még mindig folytatódik, ráadásul a következő néhány év során 6 százalékos ütemben, márpedig a bevétel 6 százalékos emelkedése hitványnak egyáltalán nem nevezhető. Emellett az ágazat most éli meg annak hatását, hogy a konzolok életciklusa a vége felé közeledik, és a játékfejlesztők közül sokan már az Xbox, a Playstation és a Wii következő generációjának 2013-ra várható megjelenésére készülődnek.

Az ágazat ennek ellenére meglehetősen dinamikus, és most már a fejlesztő cégek kész játékaikat az olyan felhő alapú számítástechnikai cégeknek is licencbe adhatják, mint a Gaikai és az onlive. Az üzleti modell az online és a közösségi játékok szegmenséhez hasonlóan egyre inkább a mikró-tranzakciókkal párosuló reklámbevétel felé tolódik el. A mikró-tranzakciókra és az előfizetésre épülő üzleti modellben hatalmas lehetőségek rejlenek. Az informatikai kutatásokat megrendelésre folytató Gartner éppenséggel arra számít, hogy az ágazat 2015-ig 27 százalékkal bővül, ami az erős finanszírozással rendelkező társaságok, például az Ubisoft, az Electronic Arts és az Activision Blizzard számára további előnyt jelent.

Ez hatalmas lökést adhat a tevékenységben érdekelt vállalatoknak, mert a játékértékesítés sztenderd ciklusa kimondottan kockázatos. A legtöbb játék esetében a bevétel a piaci megjelenést követő első néhány hónapra koncentrálódik, holott a fejlesztés költségei évekkel korábban jelentkeznek. Az új típusú tranzakcióra és az előfizetésre épülő üzleti modellben csökken e társaságok bevételeinek ingadozása, árbevétel is hosszabb időn keresztül termelődik, csökken a kockázati felár, így nagy esélye van annak, hogy az értékelés is emelkedni fog.
 

Kulcsszavak: konzol trend játék

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50