Tudatos televíziós tartalomválasztást segítő honlap: Tévézz okosan!

forrás Prim Online, 2012. július 14. 07:29

Fontos, hogy a gyerekek és a fiatalok ne csak nézzék, de értsék is a televíziót és a média világát. Ennek érdekében a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség (MKSZ) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakmai támogatásával elindítja a Tévézz Okosan! program részeként a www.tevezzokosan.hu honlapot, amely segítséget szeretne nyújtani a felnőtteknek és a gyerekeknek abban, hogy eligazodjanak a tengernyi televíziós műsor között, és a tévét újra felfedezve arra használják, amire való: a világról, a tudományról, a kultúráról információkat adó hírforrásként.

Abban a legtöbb magyar felnőtt egyetért, hogy nem elég leültetni a gyereket a tévé elé. Konkrét műsorokat is kellene ajánlani nekik, hogy tudatosabban válasszanak, és saját tudásuk elmélyítésére fordítsák a képernyő előtt töltött időt. Ehhez nyújt segítséget, illetve a fiatalok médiafogyasztásának fejlesztéséhez biztosít támogatást a Tévézz okosan! társadalmi kampány új internetes oldala, a www.tevezzokosan.hu. A hazai kábeltévés szolgáltatók szakmai szervezete, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség kezdeményezésére elindított honlap célja a tudatos médiafogyasztás támogatása.

„Meglepőnek tűnhet, hogy a gyermekek okos tévézéséért elindított kampány élére éppen azok a piaci szereplők állnak, akik elvileg abban érdekeltek, hogy előfizetőik minél többet tévézzenek. Ám ez csak a látszat. Meg vagyunk győződve arról - szülőként és egy iparág képviselőiként is -, hogy a család és az iskola mellett nekünk is megvan a magunk társadalmi felelőssége. Ezért saját eszközeinkkel úgy kívánjuk segíteni a szülőket és tanárokat, hogy a sokszor szétszórtan meglévő, hatalmas műsorkavalkádból kiemeljük és összegyűjtjük az igazán értékes műsorokat. Az egyes gyöngyszemek láncként felfűzve élesebben kirajzolják elénk, hogy milyen nagy kincs van a kezünkben. Talán sikerül felhívni a figyelmet arra, hogy a tévét nem szidni kell, hanem okosan élni vele.” – hangsúlyozta a Tévézz Okosan! honlapot bemutató sajtótájékoztatón Kéry Ferenc, a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke.

 



A Tévézz okosan! száznál is több tévécsatorna műsorából segít megtalálni azt, ami igazán értékes a gyerekek számára. A weboldal a gyerekeket, és velük együtt a szülőket is támogatni szeretné abban, hogy eligazodjanak a csatornák program kavalkádjában: ne csak kapcsolgassanak és háttértévézzenek, ne ragadjanak le véletlenszerűen egy műsornál, de ne is utasítsák el a televíziót. Inkább keressék a számukra érdekes, izgalmas, hasznos tartalmakat, és minél több információt szerezzenek belőle a világról, a tudományról, illetve a kultúráról.

A látogatók eligazodását segíti, hogy a szülők és csemetéik külön-külön oldalon tálalják az információkat, attól függően, hogy „felnőtt fejjel” vagy „gyerekszemmel” szeretnének tájékozódni. A fiatalabbak számára a honlap szerkesztői olyan műsorokból és programokból állítanak össze ajánlatot, amelyek segíthetnek nekik a tanulásban. Emellett számos játékot, tanácsot és hangoskönyveket is találhatnak az érdeklődő gyerekek az oldalon.

A szülőknek szánt felületen szintén megjelennek a gyerekeknek ajánlott televíziós programok, valamint pszichológusok és médiaszakemberek tanácsai segítenek eligazodni abban, hogy a felnőttek hogyan hangolják össze a gyermekeik érdeklődését a hasznos és pozitív televíziós tartalmakkal, anélkül, hogy ők ezt tiltásnak éreznék.

„A tévének igen nagy a szerepe abban, hogy a gyerekek érdeklődését, tudásvágyát ébren tartsa. A játékfilmekből mintát kaphat arra, hogyan kell megtalálni a kiutat  reménytelennek látszó helyzetekből, hogy a konfliktusoktól nem kell félni, mert abból tanul az ember, hogy nem mindig a főhősnek (azaz neki magának) lehet csak igaza, hogy a nehézségek elviselése erősebbé tesz bennünket. S ha ráadásul együtt tévézik a család, akkor lehetőség van arra, hogy a látottakról beszélve a gyerek önmagát is jobban megismerje, vagyis tudatos választással a szülő indirekt módon a gyermekét is felelősségre, önismeretre tanítja.” – emelte ki előadásában Rendes Krisztina, gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus.

A társadalmi felelősségvállalás közös érdek, és az ennek szellemében megszületett új honlap működtetése is a szereplők összefogásával válhat csak sikeressé. A kezdeményezés nyitott kapukra talált a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál is, amely a kábelszolgáltatók társadalmi kezdeményezésének szakmai főtámogatója lett.

Szalai Annamária az NMHH elnöke a programot bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hatóság minden olyan javaslatot támogat, amely segíti a fiatalok eligazodását a digitális univerzum útvesztőiben. Emlékeztetett arra, hogy az NMHH a legnagyobb média- és hírközlési szolgáltatókkal összefogva saját programot (www.h95.hu) is indított, amelynek célja egy interaktív médiaértés-oktató központ létrehozása.

„Azért támogatjuk a Tévézz okosan! programot, mert azt szeretnénk, hogy minél többen legyenek azok, akik azt mondhatják el magukról, hogy ők használják a médiát, és nem a média használja őket.” – tette hozzá az NMHH elnöke.

A Tévézz Okosan! programhoz ugyanakkor már több tévécsatorna, tudományos és civil szervezet is csatlakozott. Csépe Valéria, a MTA Közoktatási Elnöki Bizottságának elnöke az oldal indulását levélben köszöntötte, amelyben kiemeli: „Bár a televíziózás egy kis szelete életünknek, hatása felmérhetetlen. Nem mindegy, tehát hogy a jövő generációja a közvetített üzenetekből mit dolgoz fel, és hogyan fog fel.”

A www.tevezzokosan.hu honlapot a Média Kábel Műhold című szaklap és a Mindennapi Pszichológia magazin kiadója, a Media Connection Kft. működteti.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világdöntőben az ELTE programozói

A kontinensviadal bronzérmeseként az Informatikai Kar csapata képviselheti hazánkat az ICPC programozói versenyen 2024 szeptemberében Kazahsztánban.

2024. április 19. 09:44

Magyar cégek férhetnek hozzá Európa legnagyobb innovációs hálózatához

A magyar innovációs ökoszisztéma megerősítését zászlójára tűző Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) partnerséget kötött az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) Health hálózattal, amelynek célja az európai polgárok egészségesebb jövőjének előmozdítása az egészségügyi innováció támogatásán keresztül. Az együttműködés fontos mérföldkövet jelent az egészségügyi innovációval foglalkozó magyar vállalkozások számára, hiszen az EIT Health InnoStars kiterjedt hálózatához való hozzáférés kaput nyit számukra az európai partnerekhez és rajtuk keresztül az európai és nemzetközi piacokhoz.

2024. április 9. 13:20

Közel háromezren vettek részt a PlayIT-n

Nagysikerű rendezvénynek, a PlayIT-nak adott otthont a Széchenyi István Egyetem: az országos gamerexpóra közel háromezren látogattak ki. Az esemény minden korosztályt megmozgatott és az egész család számára szórakozást kínált, a campus több helyszínén várták a gaming és az e-sport iránt érdeklődőket.

2024. március 31. 14:29

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50