A Fujitsu naganói üzeme új rendszerrel nyeri ki a rezet a szennyvízből

forrás Prim Online, 2012. július 28. 08:37

A Fujitsu bejelentette, hogy naganói üzeme Japánban elsőként állított üzembe olyan szennyvízkezelő rendszert, amely nagy rézkoncentrációjú iszap előállításával segíti a réz hatékony kinyerését az ipari szennyvízből.

A Fujitsu létesítményeinek üzemeltetéséért felelős Fujitsu Facilities Limited a Toshiba Corporationtől szerezte be az új rendszert, amellyel az réz nagy hányada (legalább 90%-a) kinyerhető a rezet tartalmazó szennyvíziszapból. Így a réz a szennyvízkezelésben használt kemikáliák és más káros anyagok mennyiségének csökkentésével, nyereségesen újrahasznosítható. A felhasznált vegyi anyagok körét mintegy 75%-kal mérséklő új rendszer kíméli a környezetet és a működési költségeket is lefaragja. Emellett csökkenti a szükséges feldolgozási időt és a szennyvízkezelés helyigényét.

A Fujitsu vizsgálatokkal ellenőrzi az új rendszer hatását, miközben működési tapasztalatokat gyűjt. Az eredmények alapján fontolóra fogja venni az új rendszer használatának kiterjesztését a Fujitsu Csoport más gyártólétesítményeire.

A Fujitsu Csoportnál futó Környezetvédelmi Program VI. szakaszának  részeként a Fujitsu csökkenteni kívánja az általa termelt hulladék mennyiségét. Az elsősorban nyomtatott áramköri lapkákat fejlesztő és gyártó naganói üzem régóta törekszik a gyártás során keletkező szennyvíz réztartalmának hatékonyabb kinyerésére. Emellett a keletkező szennyvíziszap és a gyártási folyamatban felhasznált vegyi anyagok mennyiségét is csökkenteni szeretné.

Jövőbeni tervek
A naganói üzem azt tervezi, hogy a megoldást fokozatosan más helyszíni szennyvízkezelő rendszerekre is kiterjeszti. 2012 októberétől kezdve az üzem a Fujitsu Csoport által másutt már alkalmazott rézoxid-átalakító technológiát4 is bevezeti a nagy hozzáadott értékű réz-oxid feldolgozására. Az új szennyvízkezelő rendszer a rézen kívül más értékes anyagok kinyerésére is alkalmas, ezért értékelni fogják kiterjesztésnek lehetőségeit a naganói üzemen belül és a Fujitsu Csoport más gyártólétesítményeire is.
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tűzvédelmi és mentési célokra fejlesztett négylábú robotplatformot a Unitree

A fogyasztói és ipari felhasználású bionikus robotok területén egyaránt vezető szerepet betöltő kínai Unitree Robotics professzionális tűzoltási, tűzmegelőzési, felderítési és mentési célú robotot mutatott be. A négylábú platform a katasztrófavédelem szinte bármely területén alkalmazható adatgyűjtési, felderítési és mentési feladatok ellátására.

2023. március 30. 16:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08