Letölthető az Apple Mountain Lion operációs rendszere

forrás Prim Online, 2012. július 25. 19:58

Az Apple bejelentette, hogy az OS X Mountain Lion, a világ egyik legfejlettebb asztali operációs rendszerének kilencedik fő kiadása letölthető a Mac App Store alkalmazás-áruházból. A Mountain Lion kétszáznál is több új, innovatív funkciója között megtalálható a rendszerbe épített iCloud szolgáltatás, a megújult Messages üzenetkezelő, a Notification Center értesítéskezelő, a rendszerszintű megosztási funkció, a Facebook beépített támogatása, a Dictation diktálási funkció, az AirPlay Mirroring tartalomtükrözés és a Game Center játékszolgáltatás. A Lion és a Snow Leopard operációs rendszer felhasználói 15,99 eurós áron frissíthetnek a Mountain Lion rendszerre.

Néhány funkció a Mountain Lion kétszáznál is több újdonsága közül:

• Az iCloud beépített támogatása. Segítségével egyszerűen beállítható a Mail levelezőprogram, a kapcsolati adatokat kezelő Contacts, a Calendar naptár-, az üzenetkezelő Messages, az emlékezetőkért felelős Reminders és a jegyzetkezelő Notes alkalmazás. Az iCloud integrációja révén naprakészen tarthatóak a személyes fájlok – például az iWork-dokumentumok – a felhasználó összes készülékén.
• Teljesen új Messages üzenetkezelő alkalmazás. Az iChat helyébe lépő alkalmazással a Mac számítógépekre is megérkezik az iMessage szolgáltatás. Így a felhasználók bárkinek küldhetnek üzenetet az iPhone, iPad és iPod touch készülékekre, valamint a többi Mac számítógépre.
• Notification Center. Egy központ, amely hatékonyan kezeli a felhasználónak szóló értesítések megjelenítését, valamint egyszerűen hozzáférhetővé teszi a Mail, a Calendar, a Messages és a Reminders alkalmazás, a rendszerfrissítések és a külső fejlesztőktől származó alkalmazások értesítéseit.
• Rendszerszintű megosztás. Használatával gyorsan, más alkalmazásra való átváltás nélkül oszthatók meg a linkek, fotók, videók és egyéb tartalmak, illetve a Facebook, a Twitter, a Flickr, a Vimeo és más külső szolgáltatások használatához csak egyszer kell bejelentkezni.
• A Facebook beépített támogatása. A felhasználó közvetlenül az alkalmazásokból tehet közzé fotókat, linkeket és megjegyzéseket. Automatikusan felveheti Facebook-ismerősei adatait a Contacts alkalmazásba, sőt akár állapotfrissítéseket is közzétehet a Facebookon a Notification Center központból.
• Dictation. Ez a funkció az írásra szolgáló alkalmazásokban mindenütt lehetővé teszi a szövegek diktálását – az Apple és a külső fejlesztők szoftvereiben egyaránt.
• AirPlay Mirroring. Az AirPlay-alapú tükrözési funkcióval a Mac kijelzőjén megjelenített, akár 1080p felbontású tartalom egy Apple TV eszközön keresztül egyszerűen, vezeték nélkül, biztonságos adatfolyamként továbbítható a HDTV-készülékekre. A technológia a hangtovábbítást is lehetővé teszi a vevőberendezésekre és az AirPlay-kompatibilis hangszórókra.
• Game Center. Az iOS rendszerből jól ismert, népszerű közösségi játékhálózat immár a Mac-felhasználóknak is elérhetővé teszi az ismerősökkel élőben együtt játszható játékokat, melyekben egyformán részt vehetnek a Mac számítógépről és az iPhone, iPad vagy iPod touch készülékről játszók.

A Mountain Lion további funkciói közé tartozik az új Gatekeeper szolgáltatás, amellyel biztonságosabban tölthetők le az alkalmazások az internetről, a Power Nap funkció, amely a Mac alvó állapotában is automatikusan frissíti az alkalmazásokat és a rendszert, valamint a gyorsabb Safari böngésző. A kínai felhasználóknak szánt újdonságok között van a jelentősen továbbfejlesztett szövegbevitel, egy új kínai szótár, az egyszerű beállítási lehetőség a népszerű e-mail szolgáltatókhoz, a Baidu-keresés a Safari böngészőben és a beépített megosztás a Sina Weibo blogszolgáltatáshoz, valamint a népszerű Youku és Tudou videomegosztóhoz.

Árak és elérhetőség
Az OS X Mountain Lion rendszer 15,99 eurós áron vásárolható meg a Mac App Store áruházban. A Mountain Lion telepítésének előfeltétele a Lion vagy a Snow Leopard rendszer (az OS X 10.6.8-as vagy újabb verziója), valamint 2 GB memória és 8 GB szabad lemezterület. A rendszerkövetelmények és a kompatibilis rendszerek teljes listája a következő címen található meg: apple.com/osx/specs. A csak a Mountain Lion rendszerrel használható OS X Server rendszer 15,99 eurós áron vásárolható meg a Mac App Store áruházban. Az OS X Mountain Lion Up-to-Date frissítés díjmentesen elérhető a Mac App Store áruházban minden olyan vásárló számára, aki 2012. június 11-e óta erre jogosult új Mac rendszert vásárolt az Apple-től vagy valamelyik hivatalos Apple-viszonteladótól.

Kulcsszavak: Apple opsys Mac OS X

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak a Szerethető Munkahelyek verseny 2022-es díjazottjai

Idén 6. alkalommal rendezték meg Magyarországon a Szerethető Munkahelyek versenyt, ahol most is azokat a cégeket díjazták, ahol a közönségszavazatok vagy a szakmai zsűri véleménye alapján a legjobb dolgozni. A tavalyi évhez hasonlóan a verseny romániai szekciójában az erdélyi vállalatok mellett Románia teljes területéről nevezhettek a cégek.

2022. november 23. 14:05

Tizenhat szakember vehette át a Neumann Társaság idei díjait

A Neumann Társaság 2022. november 10-én, a SZTAKI nagytanácstermében megrendezett szokásos éves konferenciáján adta át tizenhat kiemelkedő hazai informatikus szakembernek az érdemeik elismeréséül járó plaketteket és emlékérmeket. A társaság saját díjai mellett az IVSZ-szel és az Infotérrel közös Kovács Attila-díjat is ezen alkalommal ítélték oda – első ízben két informatikai újságírónak is.

2022. november 11. 15:23

Informatika AI-től Z-ig

2022. november 10-én, 14 órától a SZTAKI nagytanácstermében rendezi meg szokásos éves konferenciáját a Neumann Társaság. Az esemény megnyitó beszédét Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója tartja meg, és a rendezvényen adják át a Neumann Társaság hagyományos díjait, illetve az Infotérrel és IVSZ-szel közösen, az Év informatikai újságírójának megítélt Kovács Attila-díjat is.

2022. október 28. 09:55

Digipedia: tudástárral segíti az online tér biztonságos és tudatos használatát az NMHH

A gyorsan változó és fejlődő digitális világgal fontos lépést tartani. Folyamatosan jelennek meg új platformok, szolgáltatások, naponta változik az online tér, amelyben érdemes biztonságosan és tudatosan tájékozódni. Ebben segít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság online tudástára, a Digipedia, ami szakmailag megalapozott, hiteles válaszokat ad a digitális világ használatához kapcsolódó kérdésekre.

2022. október 21. 17:08

Repülő Iskola: rendhagyó matekóra kilencedikeseknek

A tanárhiányt, a rosszul fizetett pedagógusuk helyzetét semmiképp nem oldja meg, de talán a diákok gondolkodáshoz és tanuláshoz való jogának biztosításához hozzájárulhat A Gondolkodás Öröme Alapítvány legújabb kezdeményezése, amelynek keretében a matematikát kedvelő lelkes kilencedikes diákoknak hirdettek meg olyan 3 órás kedvcsináló foglalkozásokat, amelyek célja megmutatni a matematika játékos és gondolkodtató arcát.

2022. október 10. 11:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56

A Green Fox Academy a Sandberg Capitallal folytatja nemzetközi expanzióját

2022. október 26. 11:20