Ahol a fájlmegosztás egyházi rangra emelkedett

MTI Sajtóadatbank, 2012. augusztus 19. 08:11

A fájlmegosztás világszerte általános jelenség napjainkban: rengetegen töltenek le számítógépeikre zenéket, filmeket, könyveket és más érdekes anyagokat, mindeközben pedig gyakran figyelmen kívül hagyják a szerzői jogokra vonatkozó előírásokat. Svédországban viszont valóságos vallási mozgalommá érett a fájlmegosztás - és ez nem vicc…

A központi dogma a fájlmegosztás szentsége
   
Persze a nagy médiakonszernek ebben a skandináv országban is - ahogy mindenütt Európában - hatalmas nyomást gyakorolnak a fájlmegosztás megfékezése érdekében. Ugyanakkor az illetékes svéd kormányzati hatóság idén vallási gyülekezetként jegyezte be a szervezetet, amelynek központi dogmája a fájlmegosztás szentsége.  "Én a világban megszokottaknál mélyebb értékekben hiszek" - fogalmazott a The New York Timesnak adott interjúban Isak Gerson, az Uppsalai Egyetem filozófus hallgatója, aki közreműködött az egyház 2010-es megalapításánál, és jelenleg a misszióvezetői tisztséget tölti be. Több mint 8000-en tartják magukat a kopimizmus híveinek - a név az angol copy me (másolj engem) kifejezésből származik -, legalábbis ennyien iratkoztak fel az egyház honlapjára.  A kopimista egyház jogot kért házasságkötések lebonyolítására, sőt a vallási szervezeteket megillető állami támogatás odaítéléséért is folyamodott. Emellett pedig - eddig sikertelenül - ajánlatot tett egy templom megvásárlására is, jóllehet a legtöbb egyházi tevékenységet online folytatja. Mivel a rendszeresen templomba járók száma alaposan visszaesett a 9 millió 400 ezres népességű országban, a svéd egyház megkezdte kiárusítani az elhagyott templomokat. A kopimisták ajánlatára mindazonáltal még nem válaszolt.
   
Nincs sok rituálé
  
"Nálunk is szolgálnak olyanok, akiket leginkább papoknak lehetne tekinteni" - húzta alá a húszéves Gerson, aki azt állítja magáról, hogy állandó kapcsolatban áll egyfajta magasabb rendű hatalom képviselőivel Nokia okostelefonja révén. "Opsoknak vagy operátoroknak nevezzük őket, akiknek az a feladatuk, hogy a vállalati meetingekhez hasonlóan különböző dolgokban segítsenek az embereknek. Nálunk nincs sok rituálé. Toleráns közösség vagyunk." Amikor az újságíró megkérdezte Gersont, hogy hisz-e Istenben, azt válaszolta: "Nem, én csak az értékeinkben hiszek. Vagyis a hitem ezekre a szent értékekre irányul." A svédországi kopimizmus körülbelül egy évtizeddel ezelőtt az egyre izmosodó európai kalózkodási mozgalomból nőtt ki. A 2009-ben megtartott európai parlamenti választásokon a svédországi Kalózpárt 7,1 százalékos eredményt ért el, bár rá egy évre az országos választásokon már 1 százalék alá zuhant a párt népszerűsége.


A mozgalom átterjedt külföldre is, legkevesebb kilenc európai országban alakultak párttá hasonló csoportok. Idén májusban a Német Kalózpártnak a szavazatok közel 8 százalékát sikerült megszereznie Észak-Rajna-Vesztfáliában, a legnépesebb tartományban megtartott helyi választásokon, Berlinben pedig tavaly szeptemberben elért 8,9 százalékos eredményükkel kerültek be a helyi parlamentbe. De a Gersonhoz hasonló kopimisták - ő egyébként egy zsidó apa és egy keresztény anya gyermeke - ragaszkodnak ahhoz, hogy egyházukat ne érje el "a politika szennye", bár azt elismerik, hogy nagyon nehéz rálelni a politika és a vallás között húzódó határvonalra. "Hogy milyen fontos dolog a vallás, jól látszik az Egyesült Államokban zajló választási előcsatározásokon vagy éppen a Közel-Keleten" - fogalmazott Gustav Nipe, a gyülekezet másik alapítója az amerikai lapnak. Ha valaki, a 23 éves közgazdász-hallgató Nipe aztán tudja, hogy mit jelent ez a vékony mezsgye: egyaránt elnöke ugyanis mind a kopimista egyháznak, mind pedig a Kalózpárt ifjúsági tagozatának. A templomba járó keresztény családból származó alapító híveivel együtt hangsúlyozza, hogy a kopimizmus célja nem az illegális fájlmegosztás közvetlen támogatása, hanem az, hogy az információ megosztásában rejlő értékekre összpontosítson.

Egyfajta teológiai remix

"Úgy gondolom, hogy mi a kopimizmust egyfajta teológiai remixnek tekintjük" - magyarázta Gerson. "A kereszténység a judaizmusból merített és vált egészen új vallássá, és ez igaz a muszlimokra is. Mi is részei vagyunk ennek a tradíciónak." A kormánynak mindaddig semmiféle gondot nem okoz a hagyományok ápolása, amíg a hívek nem szegnek meg valamilyen törvényt. "Nekünk az a dolgunk, hogy nyilvántartásba vegyünk olyan vallási közösségeket, amelyek megfelelnek bizonyos kritériumoknak. Azt nem kutatjuk, hogy ezek a közösségek miként működnek a gyakorlatban" - nyilatkozta Mareta Grondal, az egyházak regisztrációjáért felelős állami szerv tisztségviselője. Grondal tájékoztatása szerint a közösségnek meg kell felelnie bizonyos követelményeknek: például meg kell alkotnia az egyház alapszabályát, azt be kell nyújtania az illetékes hivatalnak, vezetőséget kell választania, illetve ki kell fizetnie a 70 dollárnak megfelelő éves díjat. A kopimisták bejegyzési kérelmét formai okokra hivatkozva korábban kétszer is elutasította a hatóság.  "Az állam nem szólhat bele abba, hogy miben hisznek az emberek" - szögezte le Grondal. "Ez nagyon veszélyes precedenst teremtene." Az viszont már zavarja a hatóságokat, ha a vallásszabadsággal gondolja igazolni valaki a szerzői jogok megsértését.  "Egyre több fájlmegosztó oldalt romboltak le, főleg az utóbbi évben" - idézte fel a 8500 tagot számláló svéd Kalózpárt vezetője, Anna Troberg. "A nagy filmes cégek vagy lemezkiadók mindenáron példát akarnak statuálni. Úgy gondolják, hogy az másokat elrettenthet." Becslések szerint mintegy 2 millió svéd folytat ilyen tevékenységet, és Troberg úgy ítéli meg, hogy igen csekély az esélye annak, hogy valakit valóban a törvény elé idézzenek.

A tendencia azonban Európa-szerte egyértelmű, és nincs az az imádság, amelyik képes lenne megállítani. Tavaly a Wikileaks azt a diplomáciai táviratot is közzétette, amelyben az Egyesült Államok nagykövetsége kéri a svéd kormányt a szerzői jogok megsértésének megállítására. Egy holland bíróság májusban el is rendelte, hogy az internetszolgáltatóknak blokkolniuk kell a The Pirate Bay webhelyet - amely szoros kapcsolatban áll a Kalózpárttal -, különben nagy összegű bírságokat kell fizetniük. A döntéssel gyakorlatilag elérhetetlenné vált a hollandok számára a svédországi oldal. A brit legfelsőbb bíróság áprilisban hozott hasonló ítéletet.

Az inkvizíció és a keresztény példa

Nipe mindezt egyfajta inkvizíciónak minősíti, azaz ugyanolyan eszköznek, mint amilyen annak idején a máglyahalálra ítéltetés volt. Nem minden svéd osztja azt a kopimista dogmát, hogy az információ - a szerzői jogoktól függetlenül - szabadon akar terjedni, mégis sokan üdvözlik a csoport buzgalmát, amellyel az információ megosztásának új megközelítését keresi. Mindazonáltal szóródnak is a vélemények. Az egyik megkérdezett szerint ha a kopimisták megtalálják a módját annak, hogy a művészek és írók tisztességes jövedelmet kapjanak a munkájukért - miközben a letöltők nem fizetnek azokért -, akkor megérdemelnek egy alternatív Nobel-díjat. Egy másik interjúalany viszont azt idézte fel, hogy mekkora tömeg tiltakozott még 2006-ban a The Pirate Bay ideiglenes bezárása miatt a svéd királyi palota előtt: az emberek készek lettek volna akár börtönbe is vonulni az ügy érdekében. A maga részéről mindehhez a vallásalapító Gerson csak annyit tett hozzá, hogy a kopimizmus képes egy vonallal elválasztani egymástól a másolást és a kreativitást. "Egyáltalán nem a vallások kigúnyolása a célunk" - fogalmazott. "Arra viszont mindenkit emlékeztetünk, hogy a kereszténység és az evangéliumok az apró történetek gyűjteménybe foglalásával kiváló példát szolgáltattak a másolásra."

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05