Okosmérők a Telenor bázisállomásain

forrás Prim Online, 2012. augusztus 30. 10:26

Szeptembertől 308 bázisállomására telepít okosmérőket a Telenor. A fejlesztés eredményeként pontosabb adatok állnak majd rendelkezésre az érintett állomások energiafogyasztásáról, így azonnal láthatóvá válik a bázisállomások áramigénye és kiszámítható környezetre gyakorolt hatása.

Az EU szabályozása szerint 2020-ig a villamos fogyasztók 80%-át el kell látni okosmérővel, amennyiben az alkalmazásuk ésszerű és költséghatékony. A Telenor már idén ősztől az év végéig 308, az ELMŰ és az ÉMÁSZ szolgáltatási területén üzemelő bázisállomásán lecseréli a jelenlegi mérőket okosmérőkre. Az okosmérők a hagyományos rendszernél gyakoribb és pontosabb információt nyújtanak az egyes állomások energiafelhasználásáról, így a hálózatmodernizáció során felszerelt alacsonyabb energiafogyasztású hálózati elemek révén elért energia-megtakarítás azonnal láthatóvá válik.

A fogyasztási adatokat az áramszolgáltatók központi adatgyűjtő rendszere 15 percenként kérdezi le a Telenor mobilhálózatának segítségével és a tárolt adatok webes felületen keresztül bármikor követhetők. Így pontosan ellenőrizhető az állomások energiafogyasztása és az energiahatékonyságot támogató eszközök és szoftverek segítségével elérthető megtakarítás mértéke is, hiszen a rendszerben valós idejű adatok szerepelnek.

„A Hipernet hálózatot úgy álmodtuk meg, hogy a magas színvonalú szolgáltatások mellett a több száz fejlesztett bázisállomás révén vállaltunk ökológiai lábnyomát is csökkenthessük. Ehhez nem elegendő a korszerű, energia-hatékony hálózati elemek beépítése, energiafogyasztásunkat folyamatosan követnünk kell, hogy szükség esetén optimalizálhassuk hatékonyságunkat. Ebben jelentős szerepe van a 308 okosmérőnek, amely rendszerek azonnal láthatóvá teszik számunkra energiafelhasználásunkat és rávilágíthat további fejlesztési, optimalizálási területekre” – mondta Klausz Ferenc, a Telenor vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

A Telenor új hálózata nemcsak gyorsabb és minden szempontból jobb szolgáltatást biztosít a korábbinál, de jelentősen alacsonyabb relatív szén-dioxid-kibocsátással és fajlagosan kevesebb energiafelhasználás mellett üzemel: 2011-ben a Telenor hálózatának energiafelhasználása – a duplájára növekedett adatforgalom lebonyolítása mellett is – 1,9 százalékkal alacsonyabb volt az előző évhez képest. A nagyobb teljesítményű, de kisebb energiafogyasztású hálózati elemeknek és a most bevezetett okosmérő rendszernek köszönhetően a jövőben is jelentős energia-megtakarítást érhet el a vállalat. A Telenor teljes energiafelhasználásának ~88%-át a mobilhálózat üzemeltetése teszi ki.

A fejlesztés az ELMŰ szolgáltatási területén - Budapesten és környékén - lévő 248, valamint az ÉMÁSZ szolgáltatási területén – Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyékben –található 60 Telenor bázisállomást érint.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új funkcióval bővült a magyar építőipari szereplők életét megkönnyítő szoftver

Európa egyik meghatározó építőipari szoftvergyártója, a bécsi székhelyű PlanRadar kifejezetten az ügyfelek, köztük a magyar felhasználók visszajelzései, kérései alapján fejlesztette ki azt az új dokumentumkezelési megoldást, amelynek köszönhetően a megrendelők, a tervezők, a kivitelezők, valamint a létesítmények üzemeltetői a korábbinál is áttekinthetőbb módon ellenőrizhetik, követhetik a projektek alakulását. 

2023. március 31. 20:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08