Konferencia az internetről - Szakértők: fontos a gyermekek oktatása

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 26. 08:42

A gyermekeket úgy lehet a leghatékonyabban megvédeni az internetezés közben rájuk leselkedő veszélyektől, ha időben megtanítják őket a világháló biztonságos használatára - mondták szakértők a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat konferenciáján kedden Budapesten.

Az internet hatása a gyermekekre és a fiatalokra című nemzetközi tanácskozáson Mátrai Gábor, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hírközlési elnökhelyettese előadásában kiemelte, "hálózatosodó világban élünk", az aktív internethasználók nagy arányban használják a közösségi oldalakat társadalmi kapcsolataik ápolására. A virtuális világ nagyon sokszínű és rengeteg előnye van, de árnyoldalai is vannak, amelyeket fel kell tárni és fel kell számolni - mondta. Kifejtette: a közösségi média nem egyenlő a Facebookkal, sok más oldal is létezik, de a Facebook Magyarországon is az egyik legjelentősebb aktív közösségi oldal. Mátrai Gábor a közösségi média elterjedésének veszélyei között említette a magánélet megsértésének és az elidegenedésnek a kockázatát, a társadalmi elszigetelődést, a nem online kapcsolatok romlását és a függőség kialakulását. Úgy fogalmazott, hogy az NMHH a szabályozás középpontjába a felhasználók, a magánélet védelmét állítja, és munkájában a kiskorúak védelme külön hangsúlyt kap.
 

Lucza Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője fontos célnak nevezte, hogy 100 százalékos szélessávú lefedettség legyen az országban, hogy mindenhol hozzáférhessenek az emberek az internethez. De - főként a gyermekekre - nagy veszélyeket rejt magában, ha a technológiai fejlődést nem követi az internet biztonságos használatának oktatása - hívta fel a figyelmet. Mint mondta: egy 2011-es jelentés szerint a 16 éven felüliek csaknem fele még mindig digitálisan írástudatlannak számít. A gyermekek rendkívül fogékonyak, amikor hozzájutnak az internethez, védtelenekké válnak, mert nincs a környezetükben olyan, aki megtaníthatná nekik a biztonságos internethasználatot - mutatott rá. Hozzátette: ezt a szülőknek és pedagógusoknak is meg kell tanulniuk, hogy segíthessenek a gyermekeknek.

 

Tari Annamária pszichoanalitikus, pszichoterapeuta elmondta, hogy egy friss felmérés szerint az 5-13 év közötti brit gyermekek csaknem fele képtelen bekötni a cipőfűzőjét, de kétharmaduk magabiztosan használja a DVD-lejátszót. Úgy vélte, ugyanakkor nem biztos, hogy rossz ez a helyzet, hiszen ma sem feltétlenül jelent gondot, hogy az emberek általában képtelenek kövek összepattintásával tüzet csiholni. Meg kell találni, melyek a ma valóban fontos értékek - mondta. Tari Annamária  úgy fogalmazott: az ideális az lenne, ha a gyermekek mellett mindig lenne egy felnőtt, aki megmutatja az "offline kapcsolatok" valódi értékét, és nem hagyja, hogy az online tér túl nagy hangsúlyt kapjon az életükben.    

 

Krasznay Csaba IT biztonsági tanácsadó a kiberbűnözésről és a hackerekről tartott előadásában úgy fogalmazott, gyakori, hogy a gyermekek az interneten kapcsolatba kerülnek jól szervezett csoportokkal, de nem érzik a tetteik súlyát, és aztán a rendőrség őket kapja el, "ők viszik el a balhét". A hackerek általában nagyon fiatalon kezdik meg tevékenységüket, jó részük 10-15 éves koruk között - közölte. Hozzáfűzte: megfelelő oktatásra van szükség, hogy ezek a fiatalok jóra használják a tudásukat.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a Matcha Green termékcsaládot

A Thermaltake, a prémium toronyházak, hűtések, gamer perifériák és nagy teljesítményű memóriák piacán vezető PC-komponens márka bejelentette a Ceres 300 TG ARGB Matcha Green közepes toronyházat és az ARGENT E700 Matcha Green valódi bőr gamer széket. 

2023. december 2. 17:50

Stratégiai megállapodást kötött a Corvinus és az EY

Az oktatás és a karriertervezés áll a fókuszában annak a stratégiai partnerségnek, amelyet az EY nemzetközi tanácsadó cég, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem kötött meg november 30-án.

2023. december 2. 16:09

Az AGON by AOC két új 34 hüvelykes ultraszéles gaming modellt mutat be

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT tartozék márkája – büszkén mutatja be két új 34 hüvelykes (86 cm) gaming monitorát az ultraszéles monitorok rajongóinak: az AOC GAMING CU34G2XE/BK-t és a gyorsabb, nagyteljesítményű testvérét, a CU34G2XP/BK-t. Ezeket a monitorokat úgy tervezték, hogy kiszélesítsék a magával ragadó játék eddigi határait és kiemelkedő értéket is nyújtsanak. Mind a CU34G2XE/BK, mind a CU34G2XP/BK megfizethető műszaki mérnöki látvány, amely a játékosoknak panorámikus játékteret és magas teljesítmény-paramétereket kínál.

2023. december 2. 14:31

Az Epson 100%-ban megújuló villamosenergia használatára áll át egész Európában

A precíziós, innovatív technológiai megoldásairól híres Epson bejelentette, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé és a fosszilis erőforrásoktól mentessé alakítja működését. Az elmúlt években már számos meghatározó lépést tettek ennek érdekében, melyek pozitív eredményeiről a nemrég közétett fenntarthatósági jelentésük is beszámol.

2023. december 2. 12:24

A karácsonyi raktár-őrület ellen is bevetheti lelkes drónpilótáit ez a magyar startup

Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc. Végső soron az áruellátási nehézségeket is enyhítheti a magyar Aeriu megoldása, amelyet nemrég egy Miskolc melletti globális autóipari nagyvállalat is bevezetett raktárába. 

2023. december 2. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04