A budapesti kibertér-konferencián való részvételre buzdít a brit külügyminiszter

MTI Sajtóadatbank, 2012. szeptember 29. 14:26

Nyilatkozatban kérte a brit külügyminiszter a nemzetközi közösséget a széles körű részvételre az október eleji budapesti kibertér-konferencián.

William Hague - aki Francis Maude kabinettitkárral együtt jelen lesz a rendezvényen - a brit külügyminisztérium honlapján megjelent felhívásában felszólította a kormányokat, a nemzetközi szervezeteket, a civil társadalom képviselőit és az iparági szakértőket, hogy "gyűljenek össze Budapesten, és foglalkozzanak korunk egyik nagy kihívásával".

Hague szerint a kibertér komoly kihívást jelent, ugyanakkor hatalmas lehetőségeket is kínál, különösen a gazdasági és a társadalmi fejlődés terén. A brit külügyminiszter felidézte, hogy tavaly novemberben Londonban rendezték a kibertér-konferenciát, és ezen a rendezvényen elindult a párbeszéd a kibertérrel kapcsolatos kérdésekről, valamint meghatározták a biztonságos, ellenállóképes és megbízható globális digitális környezet kiépítését célzó további munka napirendjét.

Az október 4-5-ei budapesti konferencia a londoni rendezvényre alapozódik, és továbbviszi a Londonban megvitatott témákat, vagyis a gazdasági növekedés és fejlődés, a társadalmi előnyök, a kiberbűnözés, a biztonságos és megbízható hozzáférés, valamint a nemzetközi biztonság kérdéseit - áll William Hague nyilatkozatában.

A brit külügyminiszter szerint a budapesti konferenciát olyan időszakban rendezik, amikor mind fontosabb kérdéssé válik az internet irányítása, tekintettel arra, hogy évente többmilliárd euró kárt okoz a világgazdaságnak a kiberbűnözés, minden évben növekszik az egyes országok infrastruktúrái ellen intézett kibertámadások száma, és e támadásokat mind fejlettebb eszközökkel követik el.

Hague szerint a londoni konferencián, amelyen hatvan országból - köztük Oroszországból és Kínából - hétszáznál többen vettek részt, világossá vált, hogy egyre nagyobb az igény világszerte az internet biztonságos jövőjének megteremtésére. Hozzátette: reméli, hogy a budapesti konferencia lendületet ad a kibertérről zajló nemzetközi vitának.

A brit külügyminiszter szerint meg kell határozni a felelősségi körök egyensúlyát, de eközben védeni kell az emberi jogokat is az információ és a gondolatok további szabad áramlása érdekében, mivel ez az alapelv is hozzájárult ahhoz, hogy az internet mára dinamikus erővé válhatott.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59