Kibertér-konferencia: a magánélet nagyobb védelmére van szükség

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 2. 08:07

Benczúr András egyetemi tanár szerint a kibertér folyamatosan változik, fejlődik, ezért fokozottan oda kell figyelni a magánélet, a személyes adatok védelmére a mindennapokban.

Szerdától kétnapos nemzetközi konferenciát tartanak Budapesten a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának előmozdítására.


A tanácskozás témájával kapcsolatban az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának egyetemi tanára hétfőn az MTI-nek kifejtette, a kibertér a számítógépek, a digitális világ birodalma. Legfőbb jellemzője, hogy minden művelet algoritmusok alapján készített programok végrehajtását jelenti, jelek áramlanak a számítógépek között. Kiépülésével, elterjedésével az internet a világot átszövő globális rendszerré vált, ezért újabban gyakran nevezik digitális univerzumnak is.


Benczúr András kitért arra: gyakran mondják, hogy a kibertér virtuális, mintha ezzel a nem valóságos voltára utalnának. Pedig nagyon is valóságos: létező, mesterséges része a valóságnak - mutatott rá. Kiemelte, a gyors információfeldolgozás és -áramlás segítségével hatékonyabbá, gyorsabbá tehető sok folyamat, jobb döntések születhetnek.


Hangsúlyozta, ehhez azonban rá kell bízni az adatokat és a programokat a kibertérre, amelyen belül nem lehet az adatáramlást, a hozzáférést teljesen irányítás alatt tartani, hiszen ezt is csak programok biztosítják. Verseny folyik a védelmet adó és a behatoló programok készítői között - emelte ki. Úgy fogalmazott: "a régi tikosítás, rejtjelezés és a rejtjelfejtés versenyfutása folytatódik, sokkal nagyobb tétekkel".


Felhívta a figyelmet arra, hogy a mindennapi élet legalább olyan mértékben függ a kibertér működésétől, mint a közművek - az energia-, a vízszolgáltatás - működésétől. Több feladat ellátása alapul azon, hogy folyamatosan számítógépek működnek a háttérben. A banki szolgáltatások, a közigazgatási eljárások, a szórakozás, a vásárlás, az internet használata, a közösségi hálók mind erre épülnek - közölte.


Arra is kitért, hogy a mindennapokban gyakori a kapcsolat a civil szféra kiberterével, és minden, a kibertéren keresztüli kommunikáció nyomot hagy, az emberek szándékától függetlenül pedig személyes információikat hordozó készülékeik kapcsolódhatnak a kibertérhez. Például a Facebookon az emberek mindennapi viselkedéséről hatalmas mennyiségű adat gyűlt már össze - figyelmeztetett.


Véleménye szerint ezért kell megfelelő titkosítást biztosító kommunikációt használni, az eszközök védettségét rendszeresen ellenőrizni, frissíteni. A digitális kommunikációban csak látszólag azonosítható a másik fél, amennyire lehet, ellenőrizni kell, kivel, mivel lépünk kapcsolatba - emelte ki. Megjegyezte: a kibertér lényegében "falak nélküli világ", és ezen belül kell megoldani a magánszféra, a személyes adatok és a magánéletre vonatkozó információk védelmét.


Benczúr András szerint a globális infrastruktúrának egyértelműen arra van szüksége, hogy a jogi, működtetési és védelmi kérdésekre összehangolt megoldásokat, szabályozásokat dolgozzanak ki. A felmerülő problémák egy részére szabványokat, szabványosított védelmi és titkosítási protokollokat vezetnek be. A biztonságot érintő, határokon átnyúló rendszerek hátterében álló informatikai infrastruktúra és kibertér közös védelme nyilvánvalóan csak az országok együttműködésével valósítható meg - mondta, hozzáfűzve: ez az együttműködés általában nem publikus.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A KPMG és a Microsoft globális ESG Akadémiát indított

A „KPMG ESG Akadémia” a KPMG, a Microsoft és számos elismert egyetem együttműködésében indult el. Célja, hogy elérhetővé tegye a naprakész és nélkülözhetetlen ESG-tudást, támogassa és képezze az üzleti élet szereplőit a legváltozatosabb fenntarthatósági témákban.

2023. szeptember 30. 16:52

Mesterséges intelligenciával harcol a Binance a tiltott piacbefolyásolás ellen

Nagy mennyiségű adat elemzésére alkalmas, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvert használ a Binance a tiltott piacbefolyásolás azonosítására a kriptoszektorban. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje más cégekkel és a hatóságokkal is együttműködik annak érdekében, hogy a gyanús szereplőket ne csak a saját platformjáról, hanem a teljes piacról el lehessen távolítani. Ugyanakkor a befektetőknek is érdemes odafigyelniük azokra a jelekre, amelyek az árakat manipuláló tevékenységekre utalnak.

2023. szeptember 30. 13:24

Mostantól a Liberty irodaházban működik az eMAG hazai központja

2023 nyarának végén az eMAG Magyarország új székházba, a Wing Zrt. által fejlesztett Liberty irodaház déli szárnyába költözött a Könyves Kálmán körúton. A legnagyobb magyar e-kereskedő*  a 40 ezer négyzetméter alapterületű irodaház harmadik és negyedik emeletét, mintegy 3800 négyzetméternyi irodaterületet bérel. Ide tette át székhelyét a cégcsoport két másik brandje, a Sameday futárszolgálat és a felújított okostelefonok piactereként működő Rejoy.hu is.

2023. szeptember 30. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38