Magyarországon az internetes apróhirdetésekkel elkövetett csalások a gyakoribbak

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 3. 09:01

Szabó Henrik, az Országos Rendőr-főkapitányság alezredese szerint Magyarországon a számítógépes bűncselekmények között nem annyira a honlapok feltörése, hanem inkább az apróhirdetésekkel elkövetett csalások a jellemzők.

Csütörtöktől kétnapos nemzetközi tanácskozást tartanak Budapesten a kibertér hálózati és tartalmi fejlődésének, szabad és biztonságos használatának előmozdítására.
Szabó Henrik a tanácskozás egyik témájával, a kiberbűnözéssel kapcsolatban az MTI-nek kedden elmondta, a kifejezés az interneten elkövetett bűncselekményekre vonatkozik. Kifejtette, ezek között megkülönböztethetők a hagyományos, vagyon elleni bűncselekmények, például a csalás az aukciós honlapokon vagy apróhirdetéseken keresztül, az adatok jogosulatlan megszerzése internetes oldalak, számítógépes rendszerek feltörésével, illetve az oldalak blokkolása. Bár előfordul, Magyarországon nem túl gyakori a honlapok feltörése - mondta.


Azzal kapcsolatban, hogy szeptember elején a rendőrség elfogott egy 16 éves fiút, akit azzal gyanúsítottak, hogy a magát Anonymousnak nevező számítógépes hackercsoport magyarországi tagja, Szabó Henrik azt mondta, nincs bizonyíték arra, hogy a fiú valóban hozzájuk tartozott, valószínűleg csak kihasználta a nemzetközileg ismert csoport hírnevét.
A gyanú szerint egy 16 éves dunaújvárosi fiú és négy, általa személyesen nem ismert társa volt az Anonymous számítógépes hackercsoport magyarországi tagja. A csoport tagjai idén márciusban feltörték az Alkotmánybíróság honlapját és átírták az alaptörvényt, és hasonló bűncselekményeket követtek el más portálok ellen is.
Az Anonymous nemzetközi hackercsoport internetes támadásokat hajt végre világszerte. A hálózat egyik legnagyobb visszhangot kiváltó akciója az idén az volt, hogy - igaz, alig egy percre - feltörték a New York-i tőzsde honlapját is, de "nekimentek" Ukrajnának és olajipari óriáscégeknek is.


Szabó Henrik hangsúlyozta, minden honlappal előfordulhat, hogy feltörik vagy túlterheléses támadást indítanak ellene, erre a weboldalak üzemeltetőinek fokozottan figyelniük kell.
Elmondta, hogy az internet elterjedésével a számítógépes bűncselekmények száma is egyre nő. Az ilyen jellegű bűncselekmények "nem ismerik az országhatárokat", de a fejlettebb, komolyabb számítógépes infrastruktúrát fenntartó országokban általában jóval elterjedtebb a kiberbűnözés - mutatott rá. Megjegyezte, a rendőrségnél évek óta speciális osztály foglalkozik a számítógépes bűncselekményekkel.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A BenQ új gamer projektorai példátlan részletgazdagságot nyújtanak a játékosoknak

A BenQ, a világ vezető DLP 4K projektormárkája, és a digitális életmód eszközök innovátora két vadonatúj 4K HDR okosprojektort hozott a piacra Európában az AAA konzolos játékokhoz, amelyeket arra optimalizáltak, hogy a játékosok példátlan szintű in-game audiovizuális részletekben merülhessenek el otthonuk bármely helyiségében.

2023. szeptember 28. 19:40

Napi 75 milliót lopnak a csalók a kibertérben

Naponta 75 millió forintot tettek zsebre a digitális tér kalózai a bankkártyákat és a számlákat támadó csalásokkal az idei II. negyedévben. A visszaélésekben érintett pénzek több, mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

2023. szeptember 28. 18:34

A magyar dalszerzők nem félnek a mesterséges intelligenciától

Vajon még képesek vagyunk megkülönböztetni a mesterséges intelligencia és az igazi dalszerzők által írt dalokat? Erre a kérdésre keresi a választ az Artisjus kísérlete, melyben bárki részt vehet október 8-ig, a Dalszerzők napjáig a kösziadalt.hu oldalon. A magyar dalszerzők ötöde próbált már ki valamilyen MI programot, köztük a zenei producerek 49%-a használt már ilyet munkája során. Ugyanakkor a közönség jelentős része szkeptikus a gép által komponált zenékkel szemben, de elvből csak 13% utasítja el azokat – derül ki a témához kapcsolódó előzetes kutatásokból.

2023. szeptember 28. 17:08

Tíz autósból hét rosszul reagál egy megkülönböztető jelzésű jármű érkezésére

Bár az autósok nagy része hetente találkozik megkülönböztető jelzést használó járművel, a szakemberek és a segítségnyújtók tapasztalata szerint tíz autósból csak három reagál ilyenkor megfelelően. A többiek rossz döntést hoznak, vagy megkésett reakciójukkal akadályozzák a szirénázó járművek haladását. Pedig sok esetben akár fél percen is múlhat egy emberélet. A Magyar Suzuki „Együtt utakon – Adj utat, ments életet!” kampányában a mentőszolgálat, katasztrófavédelem és rendőrség közreműködésével a segítségnyújtók közlekedési támogatására szeretné felhívni a figyelmet.

2023. szeptember 28. 15:43

Megérkezett Magyarországra a csúcstechnológiát és a divatot ötvöző HUAWEI WATCH GT 4

Már Magyarországon is kapható a Huawei legújabb okosórája, a kifinomult dizájnnal, illetve innovatív egészségügyi- és fitnesz funkciókkal felszerelt HUAWEI WATCH GT 4. Az új okosóra számos technológiai újítással járul hozzá az egészségfigyeléshez: a szívverés szabályosságának mérésétől a részletes pulzus-elemzésen át a pitvarfibrilláció kockázatának észleléséig még átfogóbb információkat ad a szív egészségéről.*  Emellett az okosóra már alvás közbeni légzésfigyelésre és kalóriakezelésre is képes. Az órát a nagyközönség október 7-én délelőtt személyesen is megtekintheti a MediaMarkt budaörsi áruházában. 

2023. szeptember 28. 14:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59