Kire hagyjuk digitális örökségünk?

Vértes Judit, 2012. október 3. 14:03

Ha meghalsz, ki fogja kezelni Facebook idővonaladat, levelesládádat, fotóalbumjaidat, blogodat? Ahogy eldöntjük, kire hagyjuk halálunk után ingó és ingatlan vagyonunkat, határoznunk kellene a digitális világban lévő adataink jövőjéről is. Jason Mazzone, az Illinois Egyetem jogi professzora úgy véli, szabályozni kellene a digitális adatok utóéletét.

Az amerikai kormány jelenleg nem szól bele a digitális örökség kezelésébe, azt az egyes vállalatok szabályzata határozza meg, amelyek nem mindig felelnek meg az egyéni vagy közösségi érdekeknek. A kormánynak elő kellene írni, hogy a közösségi oldalak felhasználói nyilatkozhassanak adataik utóéletéről abban az esetben, ha velük a legrosszabb történne.
Jelenleg nincs semmiféle törvény arra vonatkozóan, hogy mi történik az online életünkkel halálunk után. Bár a szociális oldalak használóinak vannak jogai, haláluk után az oldal készítői szabadon megoszthatják dokumentumaikat, fotóikat, videóikat. Jelenleg egy élő hozzátartozó kérheti az elhunyt adatainak a törlését, de a saját postafiókjának a jövőjéről még senki nem határozhat.
Ezeket a kérdéseket Mazzone a “Facebook Afterlife” (A Facebook utóélete) című írásában elemzi részletesen, de lehet, hogy érdemes akár midenkinek egyénileg is végrendelkezni a jelszavairól, virtuális vagyonáról.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05