A felhasználók fele nem ismeri fel az adathalász üzeneteket

forrás Prim Online, 2012. október 4. 08:30

Az adatlopás leggyakoribb módszere a közösségi manipulációs technikák – a kiberbűnözők ráveszik a potenciális áldozatot, hogy kattintson egy fertőzött weboldalra, vagy megnyisson egy emailben érkező csatolmányt. Nem mindig könnyű felismerni egy ilyen üzenetet: a Kaspersky Lab megbízása alapján az O+K Research kutató cég által végzett felmérés kimutatta, hogy a felhasználók 50 százaléka képtelen azonosítani egy adathalász üzenetet vagy hamis weboldalt.

Az adathalász üzenetek túlnyomó többsége emailben vagy a közösségi oldalakon keresztül érkezik. Az ok egyszerű: jelenleg ezek a legelterjedtebb kommunikációs eszközök. Ugyanebből a kutatásból kiderült, hogy a számítógép-felhasználók 86 százaléka nézi emailjeit rendszeresen, 73 százalék kommunikál a közösségi oldalakon, 54 százalékuk pedig rendszeresen folytat internetes csevegéseket az okostelefonján keresztül. Azok a kiberbűnözők, akik az adathalászatot az adatlopás eszközeként használják, elsősorban a közösség oldalak fiókjaihoz, az online bank, fizetési szolgáltatások és online áruházak bejelentkezési adataihoz akarnak hozzáférni. A Kaspersky Lab szerint júniusban az ezekhez a szolgáltatásokhoz kapcsolódó adathalász üzenetek 68 százaléka célozta a személyes információkat.

Az eredmények közvetett bizonyítékot jelentenek arra, hogy a tömeges üzenetküldési módszer meghozza a gyümölcsét: az O+K Research kutatásában szereplők fele találkozott már gyanús levelekkel a közösségi oldalakon vagy emailben. A felhasználók 47 százaléka kapott már gyanús linkeket vagy csatolmányokat tartalmazó üzeneteket, 29 százalékuk pedig kapott már egy bank nevében levelet (közösségi oldalon, másik szolgáltató, stb.), amelyben bizalmas információkat kértek tőle.

Továbbá a felhasználók 26 százaléka elismerte, hogy fertőződött már meg a számítógépe egy üzenet mellékletének megnyitása következtében, 13 százalékuk pedig megadta személyes vagy pénzügyi adatait gyanús oldalakon. Éppen ezért ha a hamis vagy fertőzött üzenetek és weboldalak ellen szeretnénk felvenni a harcot, érdemes professzionális megoldásokat választani. Az új Kaspersky Internet Security 2013 beépített részeként a Safe Money technológia segít felismerni és blokkolni azokat az kiberbűnözői technikákat, amelyekkel érzékeny adatokat próbálnak kicsalni, például adathalász weboldalakon, online vásárláshoz vagy banki szolgáltatásokhoz kapcsolódó rosszindulatú programokon keresztül.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tonnákban mérhető a weboldalak karbonlábnyoma

Egy átlagos internetfelhasználó éves szinten 414 kg károsanyag-kibocsátásért felelős*. Egy közepes weboldal pedig 60 kg CO2e éves kibocsátással ugyanakkora környezeti lábnyommal jár, mint 4,3 millió SMS vagy napi 63 percnyi TikTok aktivitás**. 

2022. augusztus 9. 14:16

Már nem éri meg külföldről rendelni, felpörögnek a magyar webshopok

Az árfolyamváltozás miatt már egyre kevesebb esetben éri meg euróban vagy dollárban külföldről rendelni, így még több vásárló fordul a hazai internetes áruházak irányába. A hazai webshopokon erősödő igény jelentkezik az önfenntartó életmóddal kapcsolatos árucikkek iránt. Emellett most jött el az ideális pillanat a külpiacok felé való nyitásra is a hazai e-kereskedelemben – véli Surányi Ferenc webshop-szakértő, az M. I. Solution Kft. ügyvezetője.

2022. augusztus 9. 12:34

Digitális arcfelismerő technológiában erős vállalat bővít Budapesten

Noha korábban sokan idegenkedtek a digitális arcfelismerő rendszerektől, ma már egyre többen ezzel a megoldással oldják fel az okostelefonjukat, a következő évtizedben pedig várhatóan négyszeresére nő az arcfelismerés jelenleg 4 milliárd dolláros piaca. A rendezvényszervezéstől a vendéglátáson át a biztonságtechnikáig számos iparág húzhat hasznot a technológiából, és ebből magyar szakemberek is kivehetik a részüket. 

2022. augusztus 9. 09:55

Így nézhet ki a tenger melletti légiközlekedés jövője

A világ lakosságának 40 százaléka tengerparti településeken él. Számukra az amerikai REGENT innovatív elektromos siklói elsőként kínálnak majd biztonságos, olcsó, nagy sebességű és kibocsátásmentes mobilitási megoldást.

2022. augusztus 9. 09:51

Mi kell ahhoz, hogy itthon maradjanak az IT-szakemberek?

A HR Kopó Tanácsadó Csoport által szervezett IT Realitás Mozgalom célja az IT-szakemberek megismerése és párbeszéd elindítása az informatikusok, a munkaadók és a toborzók között.

2022. augusztus 8. 19:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24

Újra keresik az év webshopjait

2022. július 8. 18:20