London kétoldalú megállapodásokat akar a kibertér biztonságáról

MTI Sajtóadatbank, 2012. október 4. 08:50

Kétoldalú megállapodásokra törekszik a brit kormány mások mellett Kínával és Oroszországgal a kibertér biztonságáról, a kémkedés és a "destruktív internetes tevékenységek" visszaszorításáról - írta szakmai és diplomáciai forrásokat idézve szerdán a Financial Times.

A londoni gazdasági napilap online kiadásán a csütörtökön kezdődő budapesti kibertér-konferencia elé időzítve megjelent írás szerint a brit elképzelésekben szereplő megállapodások alapján az egyes kormányok kötelezettséget vállalnának az információcserére az internetet érintő válságok esetén.
 

A Financial Times által idézett egyik brit illetékes szerint Nagy-Britanniának jelenleg például nincs információcsere-egyezménye az internetes válságok elhárítására szakosodott kínai hatósággal. "El tudunk képzelni egy olyan kapcsolatrendszert, amelyben segítségnyújtási kötelezettségvállalás szerepel válság esetére" - idézte brit forrását a lap.
 

A Financial Times szerint ugyanakkor nem lesz könnyű bármiféle megállapodásra jutni Kínával és Oroszországgal, mivel éppen e két országot tekintik széles körben a nyugati kormányok és vállalatok elleni kiberkémkedés fő támogatóinak.
 

A lap szerint jelentős erőfeszítések történtek eddig is egy olyan átfogó nemzetközi szabályrendszerről szóló megállapodás érdekében, amely korlátokat állítana a kiberkémkedés vagy éppen a kiberhadviselés elé. Nyugati diplomaták szerint azonban nehéznek tűnik egy ilyen szabályrendszer megalkotása, mivel Oroszország és Kína kötelező erővel bíró dokumentumot akar, amely jogot biztosítana az egyes államoknak az információ ellenőrzésére.
 

Brit illetékesek szerint ugyanakkor sokkal nagyobb az esély olyan kétoldalú egyezségekre, amelyekben az államok megállapodnak az információcserében válság esetére, hasonlóan a fegyverzetkorlátozás terén alkalmazott megoldáshoz - áll a Financial Times szerdai írásában.
 

A budapesti kibertér-konferencián részt vesz William Hague brit külügyminiszter is, aki a hétvégén külön nyilatkozatban kérte a nemzetközi közösséget a széles körű részvételre a budapesti rendezvényen.
 

Hague a brit külügyminisztérium honlapján megjelent felhívásában felszólította a kormányokat, a nemzetközi szervezeteket, a civil társadalom képviselőit és az iparági szakértőket, hogy "gyűljenek össze Budapesten, és foglalkozzanak korunk egyik nagy kihívásával".

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érkeznek a Samsung legújabb hordozható SSD-i

Érkeznek a T9 Hordozható SSD-k, a Samsung T-sorozatának legújabb modelljei. Az egyedi stílusú és hordozható kialakítású T9 meghajtót a modern memóriatechnológia egyik élvonalbeli vállalataként arra tervezték, hogy a felhasználók akár útközben is olyan gyors átviteli sebességű és nagy tárhelyű eszközön tudhassák biztonságban adataikat, amely a kényelmüket szolgálja. 

2023. október 4. 15:48

Munka és család mellett is van lehetőség diplomaszerzésre

Szeptemberben ünnepélyes keretek között megtartották Pozsonyban a Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem Pozsonyi Kihelyezett Tagozatának első diplomaosztó ünnepségét, amely során a magyar nyelvű Menedzsment alap- és mesterképzésben végzett hallgatók vehették át a diplomájukat. Ők a bizonyíték arra, hogy igenis munka és család mellett is van lehetőség a diplomaszerzésre, akár 100%-ban online!

2023. október 4. 14:19

Az MMSZ csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek hálózatához

A European Marketing Confederation (EMC) örömmel jelentette be, hogy a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) 11. tagként csatlakozott a nemzeti marketingszövetségek kohéziós európai hálózatához.

2023. október 4. 12:47

Munkaerő-megtartás: díjat kapott az ALDI informatikai cége

Az ALDI International IT Services Kft. (AIIS) az ALDI SÜD vállalatcsoport számára nyújt informatikai támogatást Magyarországról. A közel 700 főt foglalkoztató cég dinamikusan bővült az elmúlt öt év során. Az új munkahelyek létrehozása mellett az AIIS kiemelt figyelmet fordít a munkaerő megtartására annak érdekében, hogy az ALDI SÜD leányvállalatai világszerte magas színvonalon tudják kiszolgálni a vásárlókat. Az egyébként is alacsony fluktuációs rátát a vállalat a felére csökkentette, a munkaerő megtartásáért végzett munkájáért az AIIS a HR-Revolution Díjátadón szolgáltatás kategóriában a legjobbaknak járó elismerést kapta.

2023. október 4. 11:22

Dr. Törőcsik Mária a Magyar Marketing Szövetség életműdíjasa

A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) amellett, hogy évente díjazza a legkiválóbb marketing és digitális megoldásokat, a szervezet legfontosabb elismerését, a Tonk Emil Életműdíjat is kiosztja az eredményes szakmai életutak méltatásául. A 2023-as díjazott, Dr. Törőcsik Mária számára Hinora Ferenc az MMSZ elnöke, valamint Dr. Papp-Váry Árpád alelnök nyújtotta át az elismerést a szeptember 14-i Marketing Summit keretében, a Várkert Bazárban.

2023. október 4. 09:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38