Hasznos tudás: alkalmazásfejlesztés Androidra

forrás Prim Online, 2012. október 12. 14:06

Az okostelefon legyőzi a butát: 2011 év végén Magyarországon a szolgáltatóknál az eladott készülékek fele volt okostelefon, márciusban már 70, jelenleg pedig körülbelül 85 százalék. Az okos programozó legyőzi a butát: egyre többen érzik úgy érdemes alkalmazásokat írni a mobiltelefonokra. Ehhez kínál most jól konvertálható tudást a HWSW és az IT-Factory: jövő kedden - immár másodízben - elindítják App! képzésüket.

Ezúttal egy alapos - 42 órás - gyakorlati képzés során az Androidra való fejlesztésben mélyedhetnek el a résztvevők. A Google operációs rendszere 2008-ban mutatkozott be publikusan, s négy év alatt számos kisebb ugrással már a negyedik főverziónál jár. Az egyéni fejlesztők hosszú ideig nem preferálták, hiszen az iOS-ben könnyebb és nagyobb megtérülés mutatkozott, illetve az egységes és zárt rendszer tervezhetőbbé is tette a termékek készítését. Ugyanakkor míg az iOS platform mögött egyetlen egy gyártó van, az Android platformot számos készülékgyártó, és - a kedvező árak miatt - számos felhasználó is preferálja, ezért a fejlesztők sem kerülhetik meg.

 
A képzést a HWSW és az IT-Factory szakértői a valós helyzetnek megfelelően állították össze. Nem a nulláról indítanak, olyanok jelentkezését várják, akik már rendelkeznek fejlesztői tapasztalattal, nem ismeretlen számukra a Java-nyelv, sőt, akár már játszadoztak is az Android SDK-val. A decemberig tartó képzés óráit Ekler Péter, a Budapesti Műszaki Egyetem Automatizálási- és Alkalmazott Informatikai Tanszékének (BME-AUT) adjunktusa tartja, aki gyakorlott Android-fejlesztő és gyakorlott oktató is egyben. 
 
Az első négy oktatási napon a hallgatók a platform alapvetéseivel, strukturális tudnivalóival ismerkedhetnek meg, majd az alapok után élő alkalmazáspéldákon keresztül vezeti be az előadó a fejlesztőket az app komponensek, a hálózati kommunikáció, a szenzorok, háttérszolgáltatások és a médiahasználat világába is. A pontos tematikát érdemes elolvasni a képzés hivatalos oldalán, már a leírás is tanulságos lehet azoknak, akik tényleg szeretnének Android appfejlesztővé válni.
 
A gerinc tananyagot tovább színesíti, hogy a HWSW felkért különböző típusú vállalatoknál és különböző típusú termékeken dolgozó androidos fejlesztőket, hogy osszák meg tapasztalataikat, meséljenek arról, hogy a saját valós projektjeiknél a kihívásokat mivel súlyosbította az élet. Bobor Szabolcs a Mito vezető fejlesztési projektmenedzsere és Kollin Zoltán, szintén a Mitonál dolgozó UX szakértő minden óra elején néhány perces felvezetést tart, vállalati és tervezési szemmel helyezi kontextusba az adott témakört. Boldog Ferenc, a Ustream vezető Android-fejlesztője a médiahasználatot taglaló órán csatlakozik be, nem kérdés, hogy a világ legnépszerűbb személyes streaming szolgáltatójánál van mit mesélni. Nyitrai István, aki korábban az IND Groupnál dolgozott, most Szabó Mártonnal a Koin nevű személyes pénzügyi alkalmazást készíti. Pável Áron, aki a háttérszolgáltatások óra vendége, a népszerű fesztivál (Sziget, Volt, Sound) appokat is kiadó Canecom munkatársa, feladata főként a megrendelői üzleti Android-appok kódolása. A telefónia funkciók órán vendég lesz Tóth Levente, a debreceni Planetmedia vezető mobilfejlesztője. Ők a Telenor számára fejlesztették a Kétkeréken appon kívül, a Hipernet Nap alkalmazást, sőt egy olyan appot is, ami egy androidos sticken futva tévét okosít fel. Habencius István, fejlesztő pedig a rövidtávú szenzorok órán mutat be egy cloud-NFC megoldást, amit saját maga készít, felkészülve a valóság 2.0 eljövetelére.
 
 
Az App Képzés ezen fordulóját a nyelvet vagy platformot váltókon és a kezdő Android-fejlesztőkön kívül azoknak a fejlesztési projekt menedzsereknek ajánlják, akik fontosnak tartják megérteni csapatuk kihívásait, komolyabb rálátást szeretnének a fejlesztési folyamatokra és szeretnének tisztában lenni a technikai lehetőségekkel.

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább nőtt a Huawei márkaértéke

A Huawei a tavalyi évhez képest két helyet javítva az előkelő 45. helyen végzett a BrandZ idei Top 100-as listáján. A cég zsinórban ötödik alkalommal kapott helyet a legértékesebb nemzetközi márkákat felvonultató rangsorban, márkaértéke kilenc százalékkal, 29,4 milliárd USD-re nőtt az elmúlt egy évben. 

2020. július 4. 10:01

Új céginformációs üzleti szolgáltatást vezet be a Vodafone

A Vodafone Magyarország elindította új, kis- és középvállalkozásoknak szóló céginformációs szolgáltatását. A Partner Control és Partner Monitoring szolgáltatások teljes körű, nemzetközi cégadatbázissal, adatokkal és megbízható tényekkel segítik az üzleti döntéseket, a kockázatelemzést, valamint az új és meglévő ügyfelek alapvető pénzügyi adatainak nyomon követését. 

2020. június 15. 14:56

Idén is keresik az év informatikai vezetőjét

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) 2020-ban is kiírja az év Informatikai vezetője pályázatát. A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai vezetők tevékenységének fontosságára, valamint díjjal ismerje el az évek során kiemelkedő teljesítményt nyújtó Informatikai vezető munkáját. A díjat 2002 óta (korábban Év CIO-ja) ítéli oda a VISZ által felkért független szakmai bizottság, amelyre az informatikai vezetőket (CIO, CTO, CDO, Fejlesztési vezető, Innovációs vezető, stb.) jelölhetik szakmai szervezetek, cégek valamint zsűritagok egyaránt. 

2020. június 10. 14:33

Házon belülről érkezett az SAP fejlesztőközpontjának új operatív vezetője

Új operatív vezetőt neveztek ki az SAP magyar fejlesztőközpontjának (SAP Labs Hungary) élére Nyers Balázs személyében. A szakember 2007 óta dolgozik az SAP kötelékében, vezetői tapasztalata mellett szerteágazó technológiai ismereteire fog támaszkodni új megbízatása során.

2020. május 25. 14:32

Ingyenes segélyvonal egészségügyi dolgozóknak

Ingyenesen hívható zöld számon várják a szakemberek azon Szegeden dolgozó egészségügyi dolgozók megkeresését, akik úgy érzik, lelki támogatásra van szükségük. A ’Segítők’ nevű önkéntes csoport szakemberei a 06-80-620-008-as számon fogadják a hívásokat, amelynek hátterét technikai és műszaki hozzájárulásként a Telenor biztosítja.

2020. május 14. 09:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás