Felkészülten várják az informatikusok a Windows 8 piacra lépését

forrás: Prím Online, 2012. október 24. 14:37

3 éves várakozás, folyamatos, de tudatosan minimális információ-csepegtetés után, október 26-án a Microsoft bemutatja legújabb, táblagépekre is alkalmazható operációs rendszerét, a Windows 8-at. A szakma és a fogyasztók egyaránt óriási elvárásokkal tekintenek az új termék bevezetése elé, és a Microsoft is rendkívül optimista, év végéig mintegy 150 millió eladást prognosztizálnak a Gartner Dataquest elemzői. A szoftveróriás ezzel átstrukturálhatja a táblagép piacot, azaz minden bizonnyal csökkenti majd az Apple 60%-os részesedését.

3 évvel a Windows 7 bemutatása után, idén ősszel úgy tűnik, hogy a Microsoft megreformálja a táblagépek világát, jelentősen kibővítve azok felhasználási területét. Valamint minden bizonnyal a felhasználók köre is szélesedni fog azáltal, hogy a játékos időtöltés mellett a professzionális munkavégzésre is tökéletesen alkalmas lesz a régóta várt Windows 8 operációs rendszer vélik a szakemberek: „Mi évek óta tudatosan készülünk az új Windowsra” - mondja Szöllősi Dániel az ALLWIN Informatika ügyvezetője. „A technológia egyértelmű irányt mutat: a mobil készülékeknek, az otthoni, valamint a munkavégzéshez használt számítógépeknek egységes, munkára és szórakozásra egyaránt alkalmas környezetnek kell lennie. A Windows 8 operációs rendszer jól illeszkedik ebbe a képbe, és emellett okostelefonon, PC-n és táblagépen egyaránt elérhető lesz.”


Egyes szakértők már temetik az Androidos táblákat, arra hivatkozva, hogy a robotfigurás operációs rendszerrel üzemelő táblagépek legnagyobb gyártói a Samsung, az Asus, az Acer és a Lenovo már készen állnak a Windows vadonat új operációs rendszerére, a Windows 8-ra, és ez új platform minden bizonnyal az Android elől veheti el az új és akár a már meglévő kuncsaftokat. A képet tovább színesíti a Microsoft saját fejlesztésű táblagépe a Surface, amelyre az iPad-dal megyező árban már lehet előrendeléseket leadni.


Az eddig csak netezésre, e-mailezésre és filmnézésre ideális jegyzetfüzet méretű táblagépek további térnyerése nem csak azért indokolt, mert az előrejelzések szerint 2013-ra eléri, 2014-ben pedig meghaladja a mobil eszközön történő netes szörfözés aránya a hagyományos, PC-n és laptopon megvalósuló netezés arányát, hanem azért is, mert az ablakos szoftveróriás kettő a harmadikon verziójú Windows-a ezeken jóval túlmutató felhasználási lehetőségeket nyújt. A Microsoft évtizedek óta vezető pozíciójának töretlensége a szoftverpiac üzleti szegmensében, előfeltételezi azt, hogy a végfelhasználók és a szakma egyaránt jelentős piaca választja majd azt a lehetőséget, amellyel „eredetiben” lehet az Excelt és a Word-öt használni, és amellyel akár az irodai környezethez hasonlóan forecast-ot vagy éppen havi zárást lehet készíteni.


„Az üzleti felhasználás a kulcs” – teszi hozzá Szöllősi. „Az okostelefonoknál már megszokták a cégvezető apukák, hogy órákig képes a gyerekek figyelmének lekötésére, de innen már csak egy lépés lesz, hogy az alkalmazás boltból egy CRM rendszert, vagy egy ajánlati sablonkészítő alkalmazást töltsön le. A Windows 8 platform és a hozzá gyártott táblagépek különösen alkalmasak az üzleti felhasználásra, ugyanis tudásukat és teljesítményüket tekintve sokkal jobban közelítenek egy laptophoz, mint a piacon jelenleg jelenlévő táblagépek.”
 

Kulcsszavak: Windows 8 Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05