Újabb nagyléptékű közlekedési fejlesztések a Xeroxtól

forrás: Prím Online, 2012. november 3. 09:30

A Xerox innovációs energiáit részben arra irányítja, hogy egyszerűsítse a modern közlekedés komplex rendszerét, és ezzel kényelmesebbé, megbízhatóbbá és gazdaságosabbá téve azt a közlekedők számára.

Íme egy kis betekintő azokba a Xerox újításokba, melyek révén kellemesebb lehet majd az utunk:
 
Képalkotó technológia / HOT és HOV sávok: a HOT (nagy utasszámú díj) és HOV (nagy utasszámú jármű) sávoknak köszönhetően több embert lehet közlekedtetni ugyanakkora útkapacitás mellett. Amíg ezek a megoldások csökkentik a káros anyag kibocsátást, és javítják a levegő minőségét, a betartatásuk komoly kihívás, mert a rendőröknek személyesen kell figyelniük a sávokat. A Xerox kutatói kifejlesztettek egy olyan kép-alapú prototípust, ami automatizált képelemző technológiával pontosan megállapítja, hogy egy járműben hányan utaznak. Ez a megoldás hasznos lehet azoknak a városoknak is, ahol a buszsávokat díjfizetés fejében átengedik az egyetlen utast szállító járműveknek is.
 
Automatikus rendszám-felismerés (ALPR): Manapság sok díjbeszedő rendszer rádiófrekvenciás azonosítókra (RFID) és ALPR videokamerás megoldásokra épül. A kutatók azt is vizsgálják, hogy a videokamerák (például az ALPR rendszer kamerái) által összegyűjtött információt hogyan lehetne más biztonsági megoldásokban is alkalmazni. Lehetőséget adhatna például a rendőrségnek, hogy gyorsabban végiglapozzák a videókat egy gyanúsított járművet keresve, így könnyebben elfoghassák a szökésben lévő bűnözőket.
 
Parkolás:
 
Intelligens városi parkolási rendszer: a Xerox etnográfusai és számítógépes szakemberei segítenek a sofőröknek gyorsabban parkolóhelyet találni. Elemzéseik segítségével megállapítható az elérhető parkolóhelyek száma, és néhány új szolgáltatás, mint például a kereskedői parkolóhelyek, lefoglalt parkolók, garázsok előtti helyek és rakodási területek kezelésével segítenek a legtöbbet kihozni a városban szétszórt parkolási lehetőségekből.
 
Parkolási igénykezelő szolgáltatás: A Xerox kutatói kifejlesztettek egy olyan parkolási-árazógépet, ami a parkolási díjakat az aktuális igényekhez és szabad helyekhez igazítva szabályozza. Fejlett adatelemzés révén úgy növeli vagy csökkenti a díjakat, hogy azzal kordában tartható legyen az a forgalom és a légszennyezettség, amit az utcai parkolóhelyre vadászó autók generálnak. A parkolódíj-gép önálló modulként beépül a Xerox új Merge™ parkoláskezelő rendszerébe, ami egyetlen kézben fogja össze a város parkolóóráit, mobilos fizetőrendszerét, érzékelőit, felügyeletét és díjbeszedését.
 
Tömegközlekedés: A Xerox Kutatóközpontban dolgozó tudósok meglévő jegyeladási adatokat elemeznek, hogy a városi közlekedési vállalatoknak jobb rálátása legyen arra, utasaik miként használják a tömegközlekedést, és ügyesebben reagálhassanak igényeikre. Az adatokat demográfiákkal, más közlekedési lehetőségekkel és időjárási előrejelzésekkel összevetve szimulálhatók az utazások, és előre láthatók az infrastruktúra változtatásának hatásai. A masszív adatmennyiség folyamatos elemzése vizuálisan nyomon követhető egy városi felügyelő monitoron.
Kulcsszavak: közlekedés Xerox

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG ThinQ okosotthon-platformról hamarosan több márka termékeit is irányíthatjuk

Az LG Electronics (LG) hamarosan elérhetővé teszi a Home Connectivity Alliance HCA 1.0 specifikációjának első kereskedelmi implementációját, amely az LG ThinQ okosplatformon keresztül lehetővé teszi a különféle márkájú készülékek összekapcsolását. Ez év végére a felhasználók az LG ThinQ alkalmazáson keresztül többek közt olyan márkák eszközeit is vezérelhetik majd, mint a Samsung vagy a Vestel, így kényelmesen kezelhető, teljeskörűen összekapcsolt okosotthon-ökoszisztémát alakíthatnak ki.

2023. szeptember 21. 19:21

Hamar eldől, hogy a lányok nem lesznek mérnökök

A pályaválasztás legtöbbször már a középiskoláig eldől, és a támogató közeg hiánya miatt választja kevesebb lány a műszaki-technológiai hivatást – állapítja meg a CETIN Hungary Zrt. kutatása. A független, integrált telekommunikációs infrastruktúraszolgáltató ezen szeretne változtatni: a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) szakmai partnerségével középiskolás lányoknak ingyenes tehetségprogramot indít.

2023. szeptember 21. 15:44

Megkezdte működését a Kyndryl Alapítvány a helyi közösségek fejlődéséért

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT-infrastruktúra-szolgáltatója szeptember 18-án elindította a Kyndryl Alapítványt. Az alapítvány olyan nonprofit szervezeteket támogat majd, amelyek kritikus társadalmi problémákra keresnek megoldásokat. A Kyndryl Alapítvány a vállalat globális vállalati jószolgálati programját terjeszti ki, és jelzi, hogy a Kyndryl elkötelezett a pozitív társadalmi szerepvállalás mellett, összhangban az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaival.

2023. szeptember 21. 14:18

Binance-felmérés: az adományozók harmada már blokkláncon utal

Átlátható, jól nyomon követhető módja az adományozásnak a blokklánctechnológián alapuló átutalás. Ez a három fő előnye a kriptovalutában történő jótékonykodásnak a Binance által megkérdezett emberek szerint. Bár a legtöbben még mindig inkább hagyományos pénzügyi eszközökkel támogatnak jótékony célokat, a felmérésben megkérdezettek közel harmada már a kriptót részesíti előnyben. A világ legnagyobb kriptotőzsdéje a közelmúltban több millió dollárnyi kriptovalutát utalt át a katasztrófa-sújtotta területeken élő felhasználóinak Marokkóban, Líbiában és Törökországban.

2023. szeptember 21. 12:47

Innovációs versenyt rendez a Bosch: fiatalok jelentkezését várják, több mint 4 millió forint a tét

Útakadályokat detektáló drón, vezeték nélküli hőérzékelő kocka, automatizált szellőztető rendszer – csupán néhány úttörő megoldás, melyeket az elmúlt években hoztak össze a Code #LikeABosch hackathon szemtelenül fiatal résztvevői, mindössze 48 óra leforgása alatt. A hibrid innovációs verseny idén szeptember 29-30-án várja a középiskolás és egyetemista indulókat, akik szívesen tesztelnék problémamegoldó képességüket olyan hardveres és szoftveres kihívásokban, melyekkel valós változást hozhatnak az emberek életébe. Érdemes megfontolni a személyes részvételt nemcsak a közösségi élmény, de a helyszín miatt is, a szentendrei úti Gamerland ugyanis a szünetekben is szórakoztató programok tárházát kínálja a fiatal ötletgazdáknak.

2023. szeptember 21. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59