Újabb nagyléptékű közlekedési fejlesztések a Xeroxtól

forrás: Prím Online, 2012. november 3. 09:30

A Xerox innovációs energiáit részben arra irányítja, hogy egyszerűsítse a modern közlekedés komplex rendszerét, és ezzel kényelmesebbé, megbízhatóbbá és gazdaságosabbá téve azt a közlekedők számára.

Íme egy kis betekintő azokba a Xerox újításokba, melyek révén kellemesebb lehet majd az utunk:
 
Képalkotó technológia / HOT és HOV sávok: a HOT (nagy utasszámú díj) és HOV (nagy utasszámú jármű) sávoknak köszönhetően több embert lehet közlekedtetni ugyanakkora útkapacitás mellett. Amíg ezek a megoldások csökkentik a káros anyag kibocsátást, és javítják a levegő minőségét, a betartatásuk komoly kihívás, mert a rendőröknek személyesen kell figyelniük a sávokat. A Xerox kutatói kifejlesztettek egy olyan kép-alapú prototípust, ami automatizált képelemző technológiával pontosan megállapítja, hogy egy járműben hányan utaznak. Ez a megoldás hasznos lehet azoknak a városoknak is, ahol a buszsávokat díjfizetés fejében átengedik az egyetlen utast szállító járműveknek is.
 
Automatikus rendszám-felismerés (ALPR): Manapság sok díjbeszedő rendszer rádiófrekvenciás azonosítókra (RFID) és ALPR videokamerás megoldásokra épül. A kutatók azt is vizsgálják, hogy a videokamerák (például az ALPR rendszer kamerái) által összegyűjtött információt hogyan lehetne más biztonsági megoldásokban is alkalmazni. Lehetőséget adhatna például a rendőrségnek, hogy gyorsabban végiglapozzák a videókat egy gyanúsított járművet keresve, így könnyebben elfoghassák a szökésben lévő bűnözőket.
 
Parkolás:
 
Intelligens városi parkolási rendszer: a Xerox etnográfusai és számítógépes szakemberei segítenek a sofőröknek gyorsabban parkolóhelyet találni. Elemzéseik segítségével megállapítható az elérhető parkolóhelyek száma, és néhány új szolgáltatás, mint például a kereskedői parkolóhelyek, lefoglalt parkolók, garázsok előtti helyek és rakodási területek kezelésével segítenek a legtöbbet kihozni a városban szétszórt parkolási lehetőségekből.
 
Parkolási igénykezelő szolgáltatás: A Xerox kutatói kifejlesztettek egy olyan parkolási-árazógépet, ami a parkolási díjakat az aktuális igényekhez és szabad helyekhez igazítva szabályozza. Fejlett adatelemzés révén úgy növeli vagy csökkenti a díjakat, hogy azzal kordában tartható legyen az a forgalom és a légszennyezettség, amit az utcai parkolóhelyre vadászó autók generálnak. A parkolódíj-gép önálló modulként beépül a Xerox új Merge™ parkoláskezelő rendszerébe, ami egyetlen kézben fogja össze a város parkolóóráit, mobilos fizetőrendszerét, érzékelőit, felügyeletét és díjbeszedését.
 
Tömegközlekedés: A Xerox Kutatóközpontban dolgozó tudósok meglévő jegyeladási adatokat elemeznek, hogy a városi közlekedési vállalatoknak jobb rálátása legyen arra, utasaik miként használják a tömegközlekedést, és ügyesebben reagálhassanak igényeikre. Az adatokat demográfiákkal, más közlekedési lehetőségekkel és időjárási előrejelzésekkel összevetve szimulálhatók az utazások, és előre láthatók az infrastruktúra változtatásának hatásai. A masszív adatmennyiség folyamatos elemzése vizuálisan nyomon követhető egy városi felügyelő monitoron.
Kulcsszavak: közlekedés Xerox

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stratégiai megállapodást kötött a Corvinus és az EY

Az oktatás és a karriertervezés áll a fókuszában annak a stratégiai partnerségnek, amelyet az EY nemzetközi tanácsadó cég, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem kötött meg november 30-án.

2023. december 2. 16:09

Az Epson 100%-ban megújuló villamosenergia használatára áll át egész Európában

A precíziós, innovatív technológiai megoldásairól híres Epson bejelentette, hogy 2050-re teljesen karbonsemlegessé és a fosszilis erőforrásoktól mentessé alakítja működését. Az elmúlt években már számos meghatározó lépést tettek ennek érdekében, melyek pozitív eredményeiről a nemrég közétett fenntarthatósági jelentésük is beszámol.

2023. december 2. 12:24

A karácsonyi raktár-őrület ellen is bevetheti lelkes drónpilótáit ez a magyar startup

Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg a globális ellátási lánc. Végső soron az áruellátási nehézségeket is enyhítheti a magyar Aeriu megoldása, amelyet nemrég egy Miskolc melletti globális autóipari nagyvállalat is bevezetett raktárába. 

2023. december 2. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04