Infotér - Nélkülözhetetlenek az állami informatikai fejlesztések

MTI Sajtóadatbank, 2012. november 9. 08:09

Az állami informatikai fejlesztések előnyeiről, valamint a digitális írástudás szükségességéről hallhattak előadásokat a balatonfüredi Infotér konferencia résztvevői csütörtökön.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkára azokat a kormányzat által végrehajtott informatikai fejlesztéseket mutatta be, amelyek könnyebbé tették az állampolgárok életét. Komoly sikernek tartotta a Diákhitel2 konstrukció informatikai hátterének kialakítását, és ide sorolta a népszámlálás adatait feldolgozó szoftvert is, amely az Educatio Kht. munkáját könnyítette. Beszámolt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. is jelentős fejlesztésekkel képes megvalósítani az országleltár összeállításának feladatát.
 

Portugália bevezetett egy úgynevezett állampolgári kártyát, amely több igazolványt egységesített, például a személyi igazolványt, az adókártyát és a tb-kártyát, és a választópolgárok összeírásánál is segítséget nyújt. A kártya lehetőségeiről beszélt Nuno Correia, a portugál kormány államtitkársági kabinetfőnöke, aki hangsúlyozta: Portugália kész együttműködni Magyarországgal, hogy átadja tudását arról, hogyan könnyítheti az állampolgári ügyintézést az informatika.     Mint mondta, a kártyán lévő csip tárolja az emberek adatait. A lakosság 70 százalékának már rendelkezik az eszközzel, amelynek használata a vállalkozások alapításának idejét is jelentősen lerövidíti.
 

Új kihívásként említette az úgynevezett állampolgári kioszkok létrehozását azokon a helyeken, ahol a lakosság száma nem indokolja a magyar kormányablakokhoz hasonló állampolgári ügyintézőhelyek kialakítását. Az ATM-terminálokhoz hasonló berendezések által az emberek az állampolgári kártyájuk segítségével több ügyet intézhetnek, ez csökkenti a költségeket, és növeli a hatékonyságot is. Beszámolt arról is: havonta 3,8 millió látogatója van az online ügyintézést biztosító kormányzati oldalnak. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke elmondta: a napokban véglegesítik az új szellemi tulajdon védelmének stratégiáját, a Jedlik-tervet, amelyet december elejétől bárki véleményezhet az intézmény honlapján.
 

Soltész Attila, az Informatika a Társadalomért Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, hogy az ország közigazgatásának versenyképessége gazdaságilag sem elhanyagolható, a vállalatok és az állam költségeit is csökkenti a jól strukturált közigazgatás, amelynek bonyolultsága a külföldi tőke beáramlását is befolyásolja.  Azt mondta, a munkavállalóknak hamarosan a vállalkozások 90 százalékánál szükségük lesz informatikai ismeretekre, ezekkel azonban jelenleg a lakosság fele sem rendelkezik, vagyis digitálisan írástudatlan. Egyik legfontosabb beavatkozási területnek a 45 év felettiek informatikai képzését tartotta, amely szerinte a civil szervezetek segítsége nélkül nem hajtható végre.
 

Laufer Tamás, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke mintegy 5 milliárd forintra becsülte azt a veszteséget, amelyet az online szerencsejátékokkal kapcsolatos, egymással ellentétes kormányzati döntések okoztak az informatikai kis- és közepes vállalkozásoknak.
 

Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozás szűk egy éve internetes fejlesztésekre sarkallta a piac szereplőit, ám idén megtiltotta a működésüket. Az ilyen döntések is hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakma egy része elhagyja az országot - közölte. A magyarországi cégek számára abban látott lehetőséget, hogy több infokommunikációs termék gyártását a világcégek már a Távol-Kelet helyett a kelet-közép-európai térségben képzelik el. Kalmár István, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a felnőtt lakosság 32 százaléka még sosem használta az internetet, a munkaerőpiacra kikerülők ötödének pedig nincs konvertálható tudása. A felnőtt lakosság 25 százalékára tette a funkcionális analfabéták arányát. Az Informatika a Társadalomért Egyesület az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségével együttműködve rendezte meg harmadik alkalommal az Infotér konferenciát a kormányzati döntéshozók, az iparág, valamint civilek részvételével.  

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59