Táblagép kalauzolhatja a kolostor látogatóit

forrás: ÖS, 2012. november 25. 08:16

Korszerű informatikai eszközök segíthetik majd az ország egyik legnagyobb, ma is eredeti funkciójának megfelelően működő középkori műemlékegyüttesének megismerését, amennyiben megvalósulnak a szeged-alsóvárosi ferences kolostor látogatóközpontjában tervezett újabb fejlesztések.

Az elmúlt egy évben 265 millió forintos uniós támogatással megújult látogatóbarát intézményben szeptembertől  az érdeklődők többek között interaktív kiállításokon ismerhetik meg a szegedi ferences szerzetesek több mint nyolcszáz éves történetét és bekapcsolódhatnak a barátok mindennapjaiba. Betekintést nyerhetnek a szerzetesek celláiba, valamint a program részeként gyógynövénykertet is kialakítottak, ahol likőrök, gyógynövény-pálinkák és teák alapanyagául szolgáló növényeket termesztenek a barátok a látogatók bevonásával.Korszerű technikával a középkorba
Kiss Didák házfőnök a további fejlesztési elképzelésekről elmondta, a látogatóközpont szeptemberi nyitása óta szerzett tapasztalatok azt mutatják, sok látogató igényelné, hogy a vezetett túrák helyett egyénileg járja be a kolostor több mint ötszáz éves épületegyüttesét.


A tervek szerint a látogatóközpontba érkező vendégek egy-egy táblagépet kapnának, amelyen kiválaszthatnák az életkoruknak és érdeklődésüknek megfelelő programot. Akit például a középkor érdekel, mélyebben megismerkedhetne a Szegeden 750 éve jelenlévő szerzetesek történetével, miközben körbejárja a rendházat. Kisfilm mutatná be a látogatóközpontban kiállított miseruhát, amelyet a legenda szerint Mátyás király palástjából varrtak vagy Marchiai Szent Jakab székét 1450-ből. A látogató táblagépével a kolostorudvaron, a quadrumban körbefordulva megláthatja majd, hogy milyen volt 1713-ban a rendház, egy animáció segítségével pedig azt is megismerheti, hogy 1879 márciusában miként fogta körbe a Tisza vize a templomot.

Kihaló szakmákat elevenítene fel a látványműhely
A kolostor mellett látványműhelyeket alakítanának ki, ahol a vendégek a kihaló félben lévő szakmák fortélyait sajátíthatnák majd el, de készíthetnének gyógyteákat, likőröket és különféle gyógynövénykeverékeket is. A tervek között szerepel a templom orgonájának felújítása is. A hangszer az ország egyetlen teljesen pneumatikus orgonája, amely így egyedi játékmódot tesz lehetővé.
Kiss Didák elmondta, hogy Európában reneszánszát éli a vallási turizmus. Szeged a leghíresebb magyar zarándok útvonal, a Csíksomlyótól Mariazelig vezető Mária-út mentén található, ezért a kolostorban egy huszonkét fős zarándokszállás kialakítását is tervezik.

Misebort is kínálnak
A barátok saját misebor készítését és árusítását is elkezdik. A reduktív technológiával készült, így a szőlő gyümölcsösségét és illatát megőrző bor alapanyagát a Tokaji borvidéken, Mádon szüretelték. Az édes, ám harmonikus, szalmasárga színű bor az első kiállításokon és kóstolókon már elnyerte a közönség tetszését.
forrás ÖS

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ausztriában útmutató segíti a közösségi e-rollerek bevezetését

Mivel az osztrák városokban is egyre több közösségi e-roller szolgáltató lép be a piacra, az Osztrák Városok Szövetsége és az AustriaTech útmutatót dolgozott ki a települések számára, hogy mire figyeljenek a szolgáltatás engedélyezésekor. 

2019. szeptember 17. 09:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás