Mit fedeztek fel a Marson?

Czipperer Dia, 2012. november 24. 17:26

 

A NASA hatalmas felfedezést tett a Marson a Sample Analysis at Mars (SAM) eszköz segítségével, ami egy miniatűr kémiai laborként funkcionál. A szerkezet feladata, hogy szerves vegyületeket azonosítson a bolygón, vagyis olyan szén-dioxid tartalmú építőelemeket, amelyek az élet alapját képezik.

 

A vizsgálatok eredményeit még egy ideig nem tárják a nagyközönség elé, feltehetően decemberben kerül erre sor. Az eddigi eredményekről egyelőre csak annyit lehet, tudni, hogy nagyon érdekesek. A SAM a közelmúltban egy olyan talajmintára bukkant, amelyről csak annyit árultak el, hogy világrengetőnek számít.
 

A levegő összetételéről már megállapították, hogy feltehetően metán van benne, és a Földön a metán élő organizmusokból jön létre. A mostani kutatások eredményeit tovább elemzik majd, és csak azután tájékoztatják a nyilvánosságot. Ez akár több hetet is igényelhet - várhatóan december 3. és 7.-e között, San Francicsóban, az Amerikai Geofizikai Szervezet (American Geophysical Union) találkozóján számolnak be a részletekről.

 

 

Kép: nssdc.gsfc.nasa.gov

Forrás: CNET.com, npr.org

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05