Dolgoznak az "online feljelentők"

MTI Sajtóadatbank, 2012. november 29. 08:51

Újabb ingatlanhalmozó helyi kínai vezetőt buktattak le internetezők Dél-Kínában, egyelőre felfüggesztették állásából.

Az internetre felkerült információk szerint a Sencsen városhoz tartozó település egyik vezetőjének, Csou Vej-szinek több mint 80 háza, villája van, továbbá gyárak, szállók, egy luxushotel és több mint húsz luxusautó tulajdonosa vagy bérlője. Mindezek értékét kétmilliárd jüan (561,8 milliárd forint) körülire tették, ami hivatalnoki jövedelméből nem lett volna megszerezhető. Vádlói szerint a férfi illegális ingatlanügyletekben vett részt, s megvesztegette a helyi kormányzatot. Az illetékes kerületi ellenőrző szervek az ügyben kedden már megkezdték a vizsgálatot. A férfi, aki több vállalatvezetői pozíciót is betölt, azzal védekezett, hogy vagyonát üzleti tevékenységből szerezte, igazolni tudja, hogy nincs adótartozása, s áll elébe a nyomozásnak.
 

Kínában az elmúlt időben egyre aktívabbak az online "feljelentők". Megfigyelők szerint ha vérszemet kapnak, végeláthatatlan tömegben fognak a leleplezések nyilvánosságot kapni, s egy részükben bizonyosan elkerülhetetlenné válik a felelősségre vonás. A napokban egy 2007-es filmfelvételt hoztak nyilvánosságra, amelyen egy Csungking városi kerületi pártvezető ágyjelenete volt látható 18 éves szeretőjével. A videót, amelybe az ötvenes éveiben járó politikus belebukott, eredetileg egy ingatlanfejlesztő vállalat "rendelte meg". A közreadó birtokában állítólag több más, még hivatalban lévő vezetőről készült hasonló felvétel is van.
 

A múlt hónapban ugyancsak internetezők bejegyzései alapján vesztette el az állását egy kantoni városi kerületi vezető, akinek 22 háza becslések szerint 40 millió jüant (1,4 milliárd forint) ért. A férfi a gyanú szerint nagy összegű kenőpénzeket fogadott el. Azt megelőzően az online közösség tagjai a kelet-kínai Tunghsziang város közjegyzői irodájának vezetőjét vádolták meg azzal, hogy az egyik általa szervezett üzleti út lényegében ráklakoma volt a szomszédos tartományban. Mint kiderült, a vacsora 161 ezer jüanba (5,5 millió forint) került. A férfit leváltották, ellene is eljárást indítottak.
 

Szeptemberben nagy port kavart, amikor lebukott egy munkabiztonsági hivatalnok az északnyugat-kínai Senhszi tartományban, mert a róla közölt fotók alapján megállapították, hogy legalább 11 rendkívül drága karórája van. Jang Ta-caj ellen vizsgálat indult, lakásán házkutatást tartottak, állásából kitették.
 

A feljelentősdi nem új keletű jelenség Kínában. 2009-ben például egy ingatlanfejlesztésért felelős kelet-kínai tisztviselő úgy bukott le, hogy a róla készült képeken luxuscigarettát szívott. Végül vesztegetés miatt 11 évi börtönt kapott.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még biztonságosabbá vált a bankolás a Budapest Banknál

A 2019. szeptember 14-én hatályba lépő új, európai uniós pénzforgalmi irányelv két fő újdonságot hoz a mindennapi bankolásban: egyfelől az eddiginél is biztonságosabbá válnak a banki tranzakciók, másfelől megnyílik az út az új, innovatív szolgáltatások bevezetése előtt. Az internetes vásárlások jóváhagyásához szükséges megerősítő (SMS) kód (3DS) kiküldése Budapest Bank ügyfelei esetében már idén január óta működik. 

2019. szeptember 15. 09:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás