Milliós adatszivárgási károk Magyarországon

forrás: Prím Online, 2012. december 5. 11:18

Lezárult a Compliance Data Systems Kft., az ITBN 2012 konferencián bejelentett online felmérése a hazai adatszivárgás elleni védelem magyarországi helyzetéről. A több szektorból érkező válaszok objektív képet adnak a hazai IT biztonsági állapotról, amelynek elemzésekor látható, hogy a hazai vállalatok informatikai biztonsága egyelőre nem tud megfelelő választ adni a felmerülő biztonsági kihívásokra, illetve a cégek döntő többsége még felbecsülni sem tudja, hogy mekkora kár éri a vállalatot egy ilyen incidens alkalmával.

Az adatszivárgás elleni védelem témában eddig csak külföldi adatokon alapuló kutatások álltak rendelkezésre, amelyek nem ültethetőek át teljes egészében a hazai környezetre. A mostani nem reprezentatív felmérés célja, hogy a magyarországi viszonyokról kapjunk egy objektív képet, amelynek segítségével feltérképezhetjük az IT biztonsági piac jelenlegi állapotát, az uralkodó trendeket, illetve megtaláljuk azokat a gyenge pontokat, ahol a biztonság megerősítésére lehet szükség a vállalatok adatkezelési szabályrendszerében.



Kulcs-megállapítások:
·    A válaszolók legnagyobb része bár ismeri az adatvédelmi technológiákat, azokat a gyakorlatban csak kis mértékben alkalmazzák, csak minden ötödik-tizedik cég használ merevlemez titkosítást, email titkosítást, portvédelmet vagy adatszivárgást megelőző szoftvert, harmaduk semmilyen védelemmel nem rendelkezik.
·    A bizalmas adatok felmérése, osztályozása a vállalatok felénél történik meg, de többnyire ott sem megfelelően kontrollált módon.
·    Minden második cégnél használnak a dolgozók személyes tulajdonú eszközt a munkavégzéshez, amelyek védelme esetleges.
·    Az adatszivárgási esetekről a cégek kétharmada nem értesül, a bekövetkezett károk nagyságát 80%-uk felbecsülni sem tudja.
·    Az adatvédelmi törvényben megfogalmazott követelményeket a cégek felénél ismerik, megfelelő szervezeti és szabályozási környezet azonban még ennél is kevesebb esetben létezik.
 

Kulcsszavak: security adatvédelem CDSYS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09