Csaknem ötven ország szövetkezik a gyerekek internetes szexuális zaklatása ellen

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 6. 09:56

Negyvennyolc ország vesz részt abban az együttműködésben, amelyet szerdán jelentett be Cecilia Malmström belügyi uniós biztos és Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter a gyerekek internetes szexuális zaklatása elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

A 27 uniós tagállam és 21 további ország az együttműködés keretében politikai kötelezettséget vállal arra, hogy több erőfeszítést tesz az áldozatok azonosítása, az internetes gyermekmolesztálási ügyek kivizsgálása, az elkövetők bíróság elé állítása érdekében. Az úgynevezett Internetes Gyermekmolesztálás Elleni Globális Szövetség részvevői emellett vállalják, hogy tájékoztatják a gyerekeket az interneten leselkedő veszélyekre, és csökkentik az interneten fellelhető gyerekpornó mennyiségét. Az együttműködés bejelentésekor a svéd Malmström az internetes gyermekbántalmazást határokon átnyúló förtelmes bűnnek nevezte, amelyet "az internet legsötétebb bugyraiban" követnek el.
 

"Minden gyermekpornó képen, amely fent van az interneten, egy ártatlan, gyámoltalan, bántalmazott gyermek van, és akárhányszor valaki megnézi azt a képet, azzal újra és újra erőszakot követ el azon a gyereken, újra és újra bántalmazza" - fogalmazott az uniós biztos.
 

Az ENSZ kábítószer- és szervezett bűnözés elleni hivatalának (UNODC) adatai szerint minden évben 50 000 új gyerekpornókép kerül fel az internetre. Cecilia Malmströn hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy ezzel a szörnyű jelenséggel egyetlen ország sem képes önmaga megbirkózni, mert a bűnözői hálózatok nem ismernek határokat, és minden kiskaput kihasználnak. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter arra is figyelmeztetett, hogy a nemzetközi együttműködés azért is fontos ezen a területen, mert a gyerekekre leselkedő internetes fenyegetések napról napra változnak, fejlődnek. "Ezt három tinédzser apjaként mondom önöknek" - hangoztatta az amerikai politikus.


Újságírók arról kérdezték a svéd uniós biztost, hogy Oroszország, ahol a kérdező szerint 10 ezer ilyen weboldal működik, miért nem csatlakozott a kezdeményezéshez. A biztos szerint Moszkva jelenleg úgy érezte, még nem áll készen a csatlakozásra. Cecilia Malmström hangsúlyozta, hogy a mostani bejelentés csak a folyamat kezdete, és abban bízik, hogy a jövőben egyre több és több ország csatlakozik majd az internetes gyermekmolesztálás elleni globális szövetséghez.
 

A közzétett nyilatkozatban a 48 ország igazságügyi és belügyminiszterei aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az internetes gyermekmolesztálás jelentős probléma, amely mindenhol jelen van, és nem ismer határokat, valamint, hogy a gyermekpornó könnyedén mozog a különböző országok joghatóságai között, ennek visszaszorítása pedig nem hozott érdemi eredményt. A tárcavezetők megállapítják továbbá, hogy a gyermekpornó készítői egyre inkább nemzetközi hálózatok formájában működnek együtt, és naprakész technológiával hiúsítják meg a bűnüldöző hatóságok erőfeszítéseit, hogy bűneiket feltárják.
 

Az együttműködési kezdeményezés bejelentését követően közlemény adott ki Gál Kinga fideszes európai parlamenti (EP-)képviselő irodája, amelyben tudatják, hogy Gál üdvözli a szövetség létrehozását. "A jogi, a technikai és az oktatási intézkedések átfogó, nemzetközi társítása szükséges ahhoz, hogy hatékonyan léphessünk fel ezen veszélyek ellen" - vélekedik közleményében Gál Kinga, aki szerint a bűnözésnek "e legaljasabb formája folyamatosan szedi áldozatait, veszélyezteti mindannyiunk gyermekeit és az internet világa révén behatol a legvédettebbnek hitt gyerekszobákba is". A fideszes EP-képviselő a szövetség létrehozása kapcsán hangsúlyozta: minden olyan kezdeményezésnek, nemzetközi együttműködésnek helye van, amely a pedofil tartalmú oldalakat veszi célba, felkutatja, azonosítja, és bíróság elé állítja a mögöttük álló személyeket, szervezeteket, akik közvetlenül vagy akár szerverek biztosításával közvetett módon lesznek támogatói ilyen típusú bűncselekményeknek. "Nem vesztegethetjük az időt, hiszen a gyermekpornográfia sokkal szélesebb körben szedi áldozatait, mint gondolnánk. A gyermekbiztonság az EU minden tagállamában központi kérdés kell hogy maradjon" - szögezi le a képviselő.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09