Csaknem ötven ország szövetkezik a gyerekek internetes szexuális zaklatása ellen

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 6. 09:56

Negyvennyolc ország vesz részt abban az együttműködésben, amelyet szerdán jelentett be Cecilia Malmström belügyi uniós biztos és Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter a gyerekek internetes szexuális zaklatása elleni hatékonyabb fellépés érdekében.

A 27 uniós tagállam és 21 további ország az együttműködés keretében politikai kötelezettséget vállal arra, hogy több erőfeszítést tesz az áldozatok azonosítása, az internetes gyermekmolesztálási ügyek kivizsgálása, az elkövetők bíróság elé állítása érdekében. Az úgynevezett Internetes Gyermekmolesztálás Elleni Globális Szövetség részvevői emellett vállalják, hogy tájékoztatják a gyerekeket az interneten leselkedő veszélyekre, és csökkentik az interneten fellelhető gyerekpornó mennyiségét. Az együttműködés bejelentésekor a svéd Malmström az internetes gyermekbántalmazást határokon átnyúló förtelmes bűnnek nevezte, amelyet "az internet legsötétebb bugyraiban" követnek el.
 

"Minden gyermekpornó képen, amely fent van az interneten, egy ártatlan, gyámoltalan, bántalmazott gyermek van, és akárhányszor valaki megnézi azt a képet, azzal újra és újra erőszakot követ el azon a gyereken, újra és újra bántalmazza" - fogalmazott az uniós biztos.
 

Az ENSZ kábítószer- és szervezett bűnözés elleni hivatalának (UNODC) adatai szerint minden évben 50 000 új gyerekpornókép kerül fel az internetre. Cecilia Malmströn hangot adott abbéli meggyőződésének, hogy ezzel a szörnyű jelenséggel egyetlen ország sem képes önmaga megbirkózni, mert a bűnözői hálózatok nem ismernek határokat, és minden kiskaput kihasználnak. Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter arra is figyelmeztetett, hogy a nemzetközi együttműködés azért is fontos ezen a területen, mert a gyerekekre leselkedő internetes fenyegetések napról napra változnak, fejlődnek. "Ezt három tinédzser apjaként mondom önöknek" - hangoztatta az amerikai politikus.


Újságírók arról kérdezték a svéd uniós biztost, hogy Oroszország, ahol a kérdező szerint 10 ezer ilyen weboldal működik, miért nem csatlakozott a kezdeményezéshez. A biztos szerint Moszkva jelenleg úgy érezte, még nem áll készen a csatlakozásra. Cecilia Malmström hangsúlyozta, hogy a mostani bejelentés csak a folyamat kezdete, és abban bízik, hogy a jövőben egyre több és több ország csatlakozik majd az internetes gyermekmolesztálás elleni globális szövetséghez.
 

A közzétett nyilatkozatban a 48 ország igazságügyi és belügyminiszterei aggodalmukat fejezik ki amiatt, hogy az internetes gyermekmolesztálás jelentős probléma, amely mindenhol jelen van, és nem ismer határokat, valamint, hogy a gyermekpornó könnyedén mozog a különböző országok joghatóságai között, ennek visszaszorítása pedig nem hozott érdemi eredményt. A tárcavezetők megállapítják továbbá, hogy a gyermekpornó készítői egyre inkább nemzetközi hálózatok formájában működnek együtt, és naprakész technológiával hiúsítják meg a bűnüldöző hatóságok erőfeszítéseit, hogy bűneiket feltárják.
 

Az együttműködési kezdeményezés bejelentését követően közlemény adott ki Gál Kinga fideszes európai parlamenti (EP-)képviselő irodája, amelyben tudatják, hogy Gál üdvözli a szövetség létrehozását. "A jogi, a technikai és az oktatási intézkedések átfogó, nemzetközi társítása szükséges ahhoz, hogy hatékonyan léphessünk fel ezen veszélyek ellen" - vélekedik közleményében Gál Kinga, aki szerint a bűnözésnek "e legaljasabb formája folyamatosan szedi áldozatait, veszélyezteti mindannyiunk gyermekeit és az internet világa révén behatol a legvédettebbnek hitt gyerekszobákba is". A fideszes EP-képviselő a szövetség létrehozása kapcsán hangsúlyozta: minden olyan kezdeményezésnek, nemzetközi együttműködésnek helye van, amely a pedofil tartalmú oldalakat veszi célba, felkutatja, azonosítja, és bíróság elé állítja a mögöttük álló személyeket, szervezeteket, akik közvetlenül vagy akár szerverek biztosításával közvetett módon lesznek támogatói ilyen típusú bűncselekményeknek. "Nem vesztegethetjük az időt, hiszen a gyermekpornográfia sokkal szélesebb körben szedi áldozatait, mint gondolnánk. A gyermekbiztonság az EU minden tagállamában központi kérdés kell hogy maradjon" - szögezi le a képviselő.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Pénz, de honnan? 2023 – Kkv-mentő támogatások

Meghosszabbították a Széchenyi Kártya Hitel Max+ programot!
Az agrárium már ősszel hozzájuthat az EU-pályázati forrásokhoz!
Májustól több mint tízezer kisvállalkozásnak csökken felére a rezsije!
Regionális roadshow Budapest és Pest Vármegye kkv-döntéshozóinak

2023. május 28. 17:12

A TP Vision és az FC Barcelona több évre szóló megállapodást kötött

A Philips TV, Philips Sound és AOC Audio termékeket tervező, gyártó és értékesítő TP Vision bejelentette, hogy új partneri megállapodást köt az FC Barcelonával, melynek értelmében a vállalat lesz a legendás futballcsapat televíziókért, kijelzőkért és audio eszközökért felelős kiemelt partnere. Az FC Barcelona vállalja a világvezető TP Vision TV- és audiotermék-kínálatának népszerűsítését, kiemelt figyelmet fordítva a vállalat saját fejlesztésű Ambilight TV technológiájára, mely a hagyományos tévénézést semmi máshoz nem fogható élménnyé varázsolja. Az Ambilight TV-vel minden más lesz!

2023. május 28. 15:17

Éles részletek és tiszta, gyors tempójú mozgás az AGON by AOC új gaming monitorával

Az AGON by AOC – a világ vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája büszkén mutatja be a kompakt Q24G2A/BK modellt az AOC GAMING termékpalettájáról. Ez a gaming monitor egy 23,8″-es (60,4 cm) IPS panellel rendelkezik, amely figyelemre méltó QHD felbontást (2560x1440) biztosít 165 Hz frissítési rátával és 1 ms MPRT válaszidővel. Az 1000:1 kontrasztarányt és 108,7% -os sRGB színskála-lefedettséget kínáló AOC GAMING Q24G2A/BK lenyűgöző látványt és reszponzív teljesítményt nyújt helytakarékos formában.

2023. május 28. 13:32

Így kíméli szemünket a HONOR Magic5 Pro

Napjainkban a technológia kikerülhetetlen eleme a hétköznapoknak, így létfontosságú, hogy azzal is foglalkozzunk, hogy a digitalis eszközök milyen hatással vannak szemeinkre. A HONOR Magic5 Pro, a vállalat legújabb csúcskategóriás készüléke számos szemkímélő funkcióval óvja a felhasználók látását. 

2023. május 28. 11:50

Többmilliárdos beruházást hajt végre, erősíti jelenlétét a Schneider Electric Zalaegerszegen

Összesen több mint 5 milliárd forintnyi beruházási program tervezése zajlik a Schneider Electric zalaegerszegi MG Zala üzemében. Az elképzelések eredményeként jelentős mértékben bővülhet az idén 30. születésnapját ünneplő gyár termelési kapacitása, illetve még inkább fenntartható és energiahatékony lehet a működése. 

2023. május 28. 10:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01