Sorra buktatja le a korrupt hivatalnokokat az internetező közösség Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 13. 09:41

Az elmúlt hónapokban korrupt és szexbotrányba keveredett hivatalnokok tucatjait buktatta le az internetező közösség Kínában - a szakértők szerint ugyanakkor szigorúbb szabályozás szükséges a korrupció elleni harc sikeréhez.

Az elmúlt hónapokban szinte nem telt el hét anélkül, hogy ne lehetett volna egy-egy korrupt vagy szexbotrányba keveredett hivatalnok bukásáról szóló hírt olvasni Kínában. A félmilliárdot is meghaladó kínai internetező közösség kimondatlanul virtuális versengést indított a hivatalos posztot betöltő fegyelemsértők ellen.
 

Szeptemberben ők buktatták le például Ja Ta-cajt, Senszi tartomány munkavédelmi hivatalnokát aki az internetre felkerült fényképeken látható tucatnyi luxusórája és drága kiegészítői miatt lett gyanús. Októberben Caj Pinről, Kanton város egyik kerületi vezetőjéről derítették ki, hogy ő és családja összesen 22 ingatlannal rendelkezik, ami nem származhat Caj rendes fizetéséből. Novemberben Csungking egyik kerületi pártvezetőjéről szivárogtattak ki szexvideót, majd a santungi kormányzat mezőgazdasági irodájának vezetőjének, Tan Ceng-tönek szeretőjéhez írt levele vált nyilvánossá. Legutóbb pedig a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület egy rendőri vezetőjéről derült ki: egy ikerpárt tart szeretőkként, akiknek lakását hivatali kiadásként számolja el.
 

A korrupt hivatalnokok elleni "vadászat" a blogokon, hírportálokon, üzenetküldő oldalakon és a mikroblogokon is folyik, s minden valószínűséggel a jövőben sem fog alábbhagyni. Az internetes közösségnek ugyanakkor - bár tagadhatatlanul igen nagy segítséget nyújt a nyomozó szerveknek - korlátozottak a lehetőségei a korrupció ellenes küzdelemben - mondta a kínai Cajhszin magazinnak Li Tuo, a kormányzati tudományos társaság professzora. Pusztán az online közösség elszántsága nem képes tisztább vezetést eredményezni - véli Li. Az új pártvezetőknek intézményi lépéseket kell tenniük a korrupció visszaszorításáért, erre példa lehet többek között a hivatalnokok vagyonnyilatkozat megtételére való kötelezése.
 

A sina.com hírportál témával kapcsolatos cikke arra emlékeztet: a feltételezésekre alapuló vádak hibahatára széles, így óvatosabban kellene az internetre felkerülő információkkal bánni. Példa erre Li Jün-csing, egy Kuangcsou tartománybeli nyugdíjas mérnök esete is, akit nemrég azzal vádoltak meg, hogy kenőpénzekből összesen 24 házat vásárolt magának. A férfi a vádakat követő vizsgálat során tisztázta magát, a pletykák következtében viszont személyes adatai kerültek nyilvánosságra, és hírneve is csorbát szenvedett.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

2023. szeptember 27. 20:19

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Új Xiaomi AIoT eszközök a nemzetközi piacokon

A Xiaomi bemutatta legújabb csúcstechnológiás okoseszközeit, köztük a Xiaomi Watch 2 Pro okosórát és a Xiaomi Smart Band 8 okoskarkötőt. Az új eszközöket úgy tervezték, hogy könnyen összekapcsolhatók legyenek a nemrégiben bemutatott okostelefon-termékcsalád, a Xiaomi 13T készülékeivel. Az új, innovatív termékek az egészségi állapot és a sportteljesítmény folyamatos nyomonkövetésével, változatos kényelmi és hatékonyságnövelő szolgáltatásokkal épülnek be felhasználóik mindennapjaiba.

2023. szeptember 27. 15:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59