Az első foci e-könyv: Zimányi Róbert G. tudósítása a Fan zónákról, EB gólbulikról

Kerekes Pál, 2012. december 15. 10:40

Góóól-öröm!  A foci EB mérkőzései és fesztiváljai címmel készült útleírás – kormese – nem a pályán történteket dolgozza csak fel, hanem a stadionokon kívüli nagy bulikat is. Vidám történetek, családias cukrászdázások, baráti sörözések leírása is téma a foci kapcsán. Új fejlemény, hogy a gólbulik látogatói köre egyáltalán nem a férfiakra korlátozódik, a szebbik nem is legalább fele arányban jelen van. Átalakul a brand, mítoszok születnek: új környezetbe csöppennek a pályán kívüli résztvevők.

A futballmeccseket a stadionokban játsszák, de nem ott nézik. Ebben semmi új nincs, teljesen nyilvánvaló, hogy a tévénézők milliói mellett eltörpül az a néhány tízezer ember, akinek szerencséje van élőben, a helyszínen élvezni a játékot. A foci globális show lett, hatalmas világszínház. Kamerák hálózzák be a pálya minden sarkát. 

Az viszont új, nagyon új, hogy a focibarátok a stadionon kívül nem szűk körben, baráti társaságban, hanem tömegben nézik a mérkőzést: akár több ezer kilométerre a valós helyszíntől. Fan zónákba gyűlnek az emberek, közösen szurkolnak. Mintha a valóságban is ott lennének. Akad olyan buliterep, amely eleve nagyobb, mint maga a stadion, ahol fut a labda; a százezres tömeg egyáltalán nem ritka. Mi több, a legdrágább jegyek egy mű-lelátóra szólnak, a szurkoló valóban a zöld gyep közelében érezheti magát.

Minderről Zimányi Róbert G. könyvéből tudhatunk. A Góóól-öröm című élménybeszámoló a legutóbbi Foci EB elit-pillanatait eleveníti fel: de nem a nézőtéri ülőke pozíciójából, hanem a fan zónák gyepéről, állóhelyeiről.

Az is a könyv alcíme: Tudósítás az Out of Stadion világáról. A szerző végigjárja a lengyel helyszíneket, és bár egy meccsre eljut a lelátókra is, valójában a mérkőzés-fesztiválokra vált jegyet. Milyen furcsa: eleve úgy indul neki a hosszú útra, hogy a helyszínen láthassa a csapatokat. De nem a stadionba veszi az irányt, hanem a meccs-bulira, valamelyik elkerített parkba. Ez lesz a jövő focija?

Az útleírás nem elégszik meg a házigazda ország Fan Zónáinak bemutatásával. A csoportkörök után átugrik a szerző Németországba és Hollandiába. Beszámol az ottani nagy bulikról, tömeges foci lázról. Végül Magyarországon is megnéz egy meccset, ömlik a tömeg, nagy a sorban állás. A nyomakodás, lábra taposás nem jellemző, családi-baráti esemény lesz a panoráma kivetítők focijából.

Friss és eleven beszámoló Zimányi Róbert G. tudósítása. A labdarúgás eseményei mellett hírt kapunk az EB városairól, a vendégszeretetről, barátkozásokról. A futball kezd érdekes lenni a stadionokon kívül is, de nem a sztárok botrányai következtében, hanem a fociszeretet új helyszínei miatt. Mint régen, a labdavarázs lehet turisztikai, kulturális esemény is: erről ad képet a Góóól-öröm e-könyv.  A kötetet közel száz színes fotó teszi még átélhetőbbé, szemléletessé.

Zimányi Róbert G: Góóól-öröm. A foci EB mérkőzései és fesztiváljai. Tudósítás az Out of Stadion világáról. Publio Kiadó, 2012, Budapest.

Elérhetőség: http://konyvaruhaz.info/hu_HU/goool-orom

 

Kulcsszavak: e-könyv e-book

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55

Az energiatárolás lehet a válság megoldásának kulcsa

2022. november 18. 09:55

Iskolák is lehetnek a kiberbűnözők célpontjai?

2022. november 7. 15:56