Magyar 3D-fesztivál nyílt Moszkvában

MTI Sajtóadatbank, 2012. december 18. 08:51

A Leonar3Do számítógépes program bemutatásával nyílt meg a Magyar háromdimenziós fesztivál az orosz fővárosban.

A Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Intézet szervezésében ismerhették meg az érdeklődők Rátai Dániel találmányát a Povarszkaja utcai épületben. Moldován Csabának, a cég képviselőjének előadását követően többen ki is próbálták a módszert, amelynek segítségével könnyen alakíthattak ki háromdimenziós formákat. A laikus közönség körében egyértelmű volt a siker, de mint a szakember az MTI-nek elmondta, az a céljuk, hogy Oroszországban is elterjesszék a módszert, amelynek segítségével az élményközpontú oktatást próbálják megvalósítani.

Az Egyesült Államokban, európai országokban és Indiában is több egyetemen használják már a Leonar3Do-módszert. A volt szovjet utódállamok közül az idén Kazahsztánban - a fővárosban, Asztanában, illetve Almatiban - is bevezették.

Baranyi András, a Moszkvai Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar 3D fesztivál keretében tartott számítógépes grafikai bemutatót pénteken Waldemar Mattis-Teustsch sepsiszentgyörgyi születésű neves magyar képzőművész holográfiáiból nyíló moszkvai kiállítása követi. A Fény művészete című tárlatot a Multimédia Művészeti Múzeumban rendezik meg.
 
A magyar kulturális központ vezetője elmondta, hogy a két rendezvény egy hosszú távú együttműködés első állomása lesz, ugyanis Olga Szviblovával, a múzeum igazgatójával abban állapodtak meg, hogy hároméves közös programot indítanak el. Magyar fotó- és képzőművészek alkotásait fogják bemutatni, jövőre pedig Robert Capa-kiállítás lesz a világhírű fotográfus születésének századik évfordulóján.

Ugyancsak jövőre nagyszabású Vasarely-kiállítást is terveznek a moszkvai múzeummal együtt. Ez is része annak az intézeti elképzelésnek, hogy nagy tekintélyű moszkvai intézményekbe vigyék el a magyar kultúrát. Baranyi András örömmel számolt be arról, hogy Oroszországban látványosan nagy az érdeklődés a magyar rendezvények, a magyar művészet iránt.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását

Digitális épület- és energiagazdálkodási megoldások alkalmazásával, valamint elektrifikációval, illetve megújuló energiaforrások használatával és mikrohálózatok telepítésével akár 70 százalékkal is csökkenteni lehetne az irodaépületek szén-dioxid-kibocsátását a Schneider Electric kutatása szerint. Az alacsony CO2-kibocsátású épületekre történő átállás jelentős mennyiségű új munkahely létrehozását is eredményezheti. 

2023. szeptember 27. 20:19

Smart company – 2024. Jövőre még okosabban!

A smart company nem attól okos, mert a legfejlettebb technológiák által vezérelt. Az az okos cég és okos iroda, amit folyamatosan egyre kevesebb költséggel sokkal hatékonyabban, jóval nagyobb árbevétellel, nyereséggel működtetünk. A PP Konferenciaközpont – BKIK „Smart company – 2024” című konferenciáján a cégtulajdonosok megtudhatják, hogy milyen eszközök és módszerek szükségesek az okos céggé váláshoz.

2023. szeptember 27. 18:57

A Zyxel új modellekkel bővíti népszerű switch sorozatát

A hagyományos switchek továbbra is az üzleti hálózati infrastruktúra gerincét képezik még a vezeték nélküli hálózatok korában is. A Zyxel GS1915 switchek gazdag funkciókészletet kínálnak, beleértve a nagy teljesítményű Power of Ethernetet (PoE) és a Nebula felhőalapú kezelést. Ráadásul rendkívül megfizethető áron kaphatók, emellett remek ár-érték arányú csomagban is elérhetők élvonalbeli vezeték nélküli hozzáférési pontokkal együtt.

2023. szeptember 27. 18:45

A Thermaltake The Tower 200 Mini toronyház új zöld színekben debütál

A Thermaltake bejelentette a The Tower 200 Mini toronyházak új verzióit a PC-rajongók kedvenc Turquoise, Racing Green színeiben, valamint az idei év új árnyalatában, Matcha Greenben. A Tower 200 egy kicsi, mégis tágas mini-ITX toronyház, amely egy ikonikus, függőleges kialakítással érkezik, képes befogadni akár egy 4090-es grafikus kártyát, és akár egy 280 mm-es AIO-t is támogat. A felhasználók már nagyon várták a The Tower 200 különböző színű változatait, a Thermaltake pedig meghallotta ezeket az igényeket. 

2023. szeptember 27. 17:19

Új Xiaomi AIoT eszközök a nemzetközi piacokon

A Xiaomi bemutatta legújabb csúcstechnológiás okoseszközeit, köztük a Xiaomi Watch 2 Pro okosórát és a Xiaomi Smart Band 8 okoskarkötőt. Az új eszközöket úgy tervezték, hogy könnyen összekapcsolhatók legyenek a nemrégiben bemutatott okostelefon-termékcsalád, a Xiaomi 13T készülékeivel. Az új, innovatív termékek az egészségi állapot és a sportteljesítmény folyamatos nyomonkövetésével, változatos kényelmi és hatékonyságnövelő szolgáltatásokkal épülnek be felhasználóik mindennapjaiba.

2023. szeptember 27. 15:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59