Az ESET nyolc tippje, hogy biztonságos legyen a karácsonyi online vásárlás

forrás: Prím Online, 2012. december 18. 10:25

Újra beköszöntött a karácsonyi időszak és finiséhez érkezett a szeretet ünnepét megelőző vásárlási láz, melyben idén is a digitális eszközök kapnak főszerepet. Ezért az ESET egy globális kutatás eredményeit felhasználva nyolc pontban összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat a biztonságos online vásárlás érdekében.

„Bárhol és bármikor a rendelkezésünkre állnak az online vásárlási felületek – akár otthon, akár az irodában vagy útközben az okostelefonunkon, a nap 24 órájában. Ne hagyjuk, hogy váratlan, rosszindulatú „meglepetések” lepjék el számítógépünket, inkább vásároljunk biztonságosan a következő tippek segítségével” – figyelmeztet Béres Péter a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.

1.    Készítsd fel a géped: ahogy autódat is felkészítenéd egy hosszú utazás előtt a nem mindennapi teljesítményre, ugyan így a laptopodnak, mobileszközödnek is szentelj egy kicsit több figyelmet ebben az időszakban. Szereld fel nagyobb védelemmel, frissítsd a böngészőjét és az operációs rendszerét.

2.    „Járt utat járatlanért el ne hagyj!”: Olyan oldalakról vásárolj, amiket már ismersz, amikről pozitívan írnak a kommentelők, és ahol pontos leírást adnak az árukról, a szállítás lehetséges formáiról, határidejéről. Hisz nincs annál rosszabb, mint hogy rokonaid vagy barátaid nem a megfelelő ajándékot kapják, ennél talán még az is jobb, ha nem kapnak semmit.

3.    Óvatosan a visszautasíthatatlan ajánlatokkal: Ha egy ajánlat túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg nem is az, főleg, ha ez a szezon egyik legnépszerűbb termékére vonatkozik. Még akkor is, ha nagyon csábítóak ezek az ajánlatok, ne vásárolj olyan helyen, ahol hihetetlenül olcsón árulnak termékeket, szolgáltatásokat. Ezzel nem azt mondjuk, hogy minden nagyobb kedvezményt kínáló oldal csaló, de ilyen esetben érdemes végiggondolni, hogy megéri-e a kockázatot (esetleg guglizz rá a termékre/eladóra). Szintén vigyázni kell a sürgős és kihagyhatatlan lehetőségekkel, melyek kéretlen email formájában, vagy barátok közösségi oldalain keresztül küldött ajánlatként érkeznek.

4.    Ragaszkodj a biztonságos tranzakciókhoz: Amikor egy oldalon már a rendelési folyamatnál jársz, mindig ellenőrizd, hogy a szabványos biztonsági tranzakciós csatornát, vagyis az SSL-t használják-e. Ezt jelezheti például, ha a böngésző címsorában a http alapprotokoll helyett a titkosított https protokoll jelenik meg, vagy ha a böngésző ablakában egy lakat vagy egy kulcs szimbólum látható. Az SSL-t használva a hitelkártyás vásárlás adatai titkosított csatornán keresztül történnek, és így az adatok védve vannak. Ha pedig Wi-Fi hálózaton keresztül vásárolsz (otthon vagy egy hotspoton keresztül), mindenképpen győződj meg róla, hogy biztonságosan használod a hálózatot, melyet egy lakat szimbólum jelez a Wi-Fi kapcsolódási ábránál.

5.    Használj bankkártya helyett hitelkártyát: Ha átvernének és szeretnéd visszakapni a pénzed, nagyobb esélyed van rá, ha bankkártya helyett hitelkártyát használtál a tranzakció során, mivel a legtöbb hitelkártya extra védelmi réteggel rendelkezik. Érdekes szokás, hogy a karácsony és újév közti szünetben a hitelkártya egyenlegeket legtöbben nem szívesen olvasgatják, talán mert nem szeretnének szembesülni azzal, hogy mennyit költöttek. Pedig az online vásárlás közbeni csalások, átverések során keletkezett kár a számlaegyenlegen mutatkozik meg először.

6.    Vigyázzunk az információt kérő és pénzt ajánló oldalakkal: Pár rosszindulatú program képes arra, hogy a kitöltendő online űrlapokon kérdéseket tegyen fel, ezért ha egy online vásárlási oldal túl sok információt kérdez, inkább hagyd félbe a tranzakciót, és azonnal futtass le egy károkozók elleni ellenőrzést. Egyébként se várj pénzt egyszerű kérdések megválaszolásáért. Ha felbukkan egy pop-up ablak egy olyan egyszerű kérdéssel, hogy például “Használja Ön az internetet?” és a válaszadásért pénzt, ajándékutalványt vagy kedvezményt ígér, akkor csukd be és távolítsd el az ablakot.

7.    Jelszóval védd eszközeid: Mindenképpen ajánlott jelszóval védeni laptopod, mobileszközeid (okostelefon, táblagép), így ha elveszted vagy ellopják, az adataid nehezebben lesznek hozzáférhetőek. Válassz egy könnyen és egyszerűen megjegyezhető, de mások számára nehezen megfejthető jelszót, és készíts biztonsági mentést is adataidról.

8.    Mobileszközökön is használj biztonsági szoftvert: Igen, mobil eszközökön is terjednek vírusok és érhetnek online támadások is. A jó hír az, hogy már letölthető az Android Play Store-ból az egyik legmegbízhatóbb gyártó komplett mobil védelmi rendszere. Az ESET Mobile Security for Android szoftvert kifejezetten a mai igényekhez igazodva fejlesztették ki. A védelmi rendszer tartalmazza a korábbi verziójú ESET Mobile Security összes népszerű megoldását, kibővítve az ESET USSD Control funkcióival. Emellett magában foglalja a Lopásvédelem funkciót is, melynek segítségével lokalizálni lehet az eltűnt telefonokat, a távlezárás segítségével pedig megakadályozható, hogy a privát adatokhoz jogosulatlanul hozzáférjenek, sőt távolról törölhetőek is az adatok, a telefonszámok és az üzenetek.

Az ESET Mobile Security for Android kiemelkedő tulajdonságai:

·    ESET USSD Control
·    Egyedülálló viselkedés-alapú érzékelés
·    Lopásvédelem
·    SMS/MMS Antispam
·    Hívásblokkolás
·    Megbízható címzettek
·    Biztonsági audit beépített feladatkezelővel
·    Új felhasználói felület
·    Eltávolítás elleni védelem

Kulcsszavak: Eset NOD32 security vírus

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05