Szegedi mozgóképeslap Karácsonyra

forrás: ÖS, 2012. december 25. 11:29

Saját nézőpontból és új műfajban mutatja be Szegedet Guba Gergő, Zsengellér Márton és barátaik „időlapos videója”. A „képhorgászok” részben szegedi egyetemistákból álló csoportja mozgó képeslapot készített a városról és ajándékozott karácsonyra a szegedieknek.

Karácsonyi ajándékként adta Szegednek és a Tisza-parti város szerelmeseinek az első szegedi mozgó képeslapot a részben egyetemistákból álló baráti kör. A december 24-én 10 órától élő www.szegedtimelapse.hu címen látható mozgó képeslap 35 ezer fénykép, azaz (körülbelül 130 nézőpont x 5-6 másodperces snitt) és 6 fiatal több száz órás munkájának sűrítménye.



A grafikustól a programozóig sokak munkája

A kezdetet az extrém sport, pontosabban a görkoris filmezés jelentette az eleinte VHS-technikával, régi kamerával dolgozó, majd a technikában és a kedvtelésben is továbblépő Zsengellér Márton programozó informatikus esetében. A Sport1, az M1, a Viasat3 és a Viva Tv is adta már Guba Gergő, a szegedi egyetem társadalmi tanulmányok, illetve sajtótechnikus szakos hallgatójának a reklámfilmjeit. Ezekhez a hangot a szegedi egyetem gazdaságtudományi karán, majd a médiatechnológus szakon is végzett Kothencz Attila keverte, mint sound designer. E videók kooprodukcióban készülnek az UNIQUELAB cégben a grafikustól kezdve a programozóig több fiatal is dolgozik a sikerért.

Szeged egy napja – besűrítve
A videózó szegedi fiatalok érdeklődését a fényképezés iránt az a technikai újítás keltette fel, hogy rövid videó felvételek készítésére immár a fényképezőgépek is alkalmasak. Azt pedig maguk is tapasztalják, hogy sűríteni kell a történéseket: 5-6 perces videós „sűrítményként” egy esküvő egyetlen napját ugyanúgy élvezet nézni, mint a görkorisok egyetlen évének történéseit.
Fényképezés közben is „videósan” gondolkodnak a fiatalok: az idén nyár eleje óta készülő szegedi fotókat, a helyszíneket úgy válogatták össze, hogy abból a Tisza-parti város egy napjának sztorija áll össze. Ennek megjelenítésére alkalmas az internetes videomegosztókon is terjedő új műfaj, a „time lapse video”. E fényképekből összerakott videó lényegét talán „mozgó képeslap” fordítás fejezi ki a legjobban.

Kedvtelésből lettek „képhorgászok”
A szegedi Tisza-parton, a Szegedi Tudományegyetem Tanulmányi és Információs Központja előtt és belül, a könyvtárban, de a telefontoronyban is készítettek fotókat. Három másodpercenként kattogott a fényképezőgépünk. Az elkészült képsorozat mutatja a valós idő múlását, de nem a valós időben, hanem néhány percbe tömörítve. Gergő és Marci fotóinak „befényeléséhez”, vagyis utómunkálataihoz Molnár Bence és Kiss Géza kreativitása mellett a szegedi egyetemen oktató Bracsok Norbert webszerkesztőként járult hozzá. Az SZTE nemzetközi tanulmányok szakos hallgatója, Kerekes Balázs pedig a csapat barátjaként és menedzsereként hangsúlyozza: a folytatáshoz újabb, drága felszerelésre és időre, vagyis támogatókra lenne szükségük. A szegedi profi videósok kedvtelésből lettek „képhorgászok”.


http://www.szegedtimelapse.hu/

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05