NMHH: Egyre kevesebb a hibás, előírásoknak nem megfelelő termék a piacon

forrás: Prím Online, 2013. január 2. 12:54

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sokrétű tevékenységéből a berendezés-felügyelet az egyik olyan, amellyel az átlagember ritkán találkozik, de a jelentősége annál nagyobb. Az NMHH munkatársai azt ellenőrzik, hogy az üzletekben és az internetes áruházakban kapható sokféle berendezés megfelel-e a rájuk vonatkozó követelményeknek, ezzel megelőzve azt, hogy a termék megvásárlása és beüzemelése után legyünk kénytelenek szembesülni a hibás működés miatt okozott zavarokkal.

A hatóság 2012-ben összesen 111 helyszíni ellenőrzést végzett, és hozzávetőlegesen 250 berendezés megfelelőségét vizsgálta. Az évek óta tartó folyamatos ellenőrzés eredményének is betudható, hogy egyre kevesebb a hibás, előírásoknak nem megfelelő termék a piacon, ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a munkát a jövőben ne kellene folytatni.

Az NMHH 2012-ben november 19-ig bezárólag a hírközlő végberendezéseknél 81 típus közül 11-et, a rádió-berendezéseknél 76 típusból 28-at, míg a nagyfrekvenciás jelet kibocsátó vagy mellékhatást keltő berendezéseknél 112 típusból hatot talált nem megfelelőnek.

A hatóság honlapján bárki megtekintheti azoknak a berendezéseknek a listáját, amelyeknél a hatóság a saját akkreditált mérőlaboratóriumának eredményei alapján a forgalmazást megtiltotta. E félévente frissített lista alapján a kereskedők árubeszerzéskor ellenőrizhetik, hogy milyen terméket ne vegyenek át forgalmazásra, de a lista hasznos lehet a vásárlók tájékozódásához is. [http://nmhh.hu/tart/index/568/Betiltott_berendezesek]

Aki részletesebb információt szeretne a betiltott berendezésekről, az az NMHH Mérésügyi főosztálya által üzemeltetett webes alkalmazásból (http://emirpub-prod.nmhh.hu/pubrendszer-web/berendezes-piacfelugyelet/bukottBerendezesList.jhtml) a háztartási eszközöktől kezdve a bébiőrön és a lakásriasztón keresztül a modemekig minden olyan eszköznek utánanézhet, amelynek a forgalmazását az NMHH megtiltotta.

Ha megvizsgáljuk a 2012 első félévében betiltott berendezéseket, láthatjuk, hogy szám szerint nem sok akadt fenn a rostán, azonban ezek között van energiatakarékos fénycső éppúgy, mint rádióvezérlésű gyermekjáték, szivargyújtóról működtethető FM-transzmitter, távirányító vagy telefon.

A vásárlóknak adható legjobb általános tanács az, hogy kerüljék a bizonytalan forrásból származó, gyanúsan olcsó hírközlési berendezéseket, szórakoztató-elektronikai vagy informatikai eszközöket, játékokat, szerszámokat, mivel ezekkel szándékunkon túl is zavart okozhatunk akár a saját háztartásunkban, akár másoknál a sokféle elektronikus gép, eszköz működésében.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világcsúcs és két arany: tarolt a Széchenyi-egyetem csapata

A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve az első helyen végzett a győri Széchenyi István Egyetem elektromos járművet fejlesztő hallgatói csapata, a SZEnergy Team Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén önvezető és városi kisautó kategóriában, az utóbbiban ráadásul saját tavalyi világcsúcsát megdöntve. Az eredmény egyszerre mutatja a győri intézményben folyó gyakorlatorientált képzések és a tehetséggondozás magas színvonalát.

2023. május 29. 13:38

A digitális oktatáshoz tervezett interaktív kijelzőmegoldásokat az LG

Az LG Electronics (LG) bejelentette, hogy piacra dobja a CreateBoard elnevezésű, új, digitális oktatást segítő termékcsaládot. A 86TR3DK, a 75TR3DK, a 65TR3DK és 55TR3DK modellekből álló portfóliót a tantermekbe tervezte a vállalat: a CreateBoard kijelzők 40 pontos*  multi-touch érintőképernyővel teszik teljessé az interaktív tanítás és tanulás élményét. Az eszközök ráadásul kényelmesen összekapcsolhatók különféle digitális oktatási alkalmazásokkal, miközben a távoli elérést egy könnyen kezelhető felhőalapú megoldás biztosítja.** 

2023. május 29. 11:50

Új, minden szektorra kiterjedő szolgáltatáskereső portál indul Magyarországon

A Brillit.com megújulásával egy új, minden területet lefedő szolgáltatáskereső portál indul Magyarországon, egyfajta interaktív vállalkozói marketplace. Az egyedülálló és ingyenes üzletfejlesztési platform, a Brillit, ezzel egy olyan digitális szolgáltatáskereső felületet hoz létre saját – már most is 4000 céget és vállalkozót tartalmazó adatbázisából –, ahol bárki, legyen az magánszemély vagy cég, könnyen rátalálhat az igényeinek megfelelő szolgáltatásra. Ezzel párhuzamosan az oldalra regisztráló szolgáltatók saját profiljuk kitöltésével erősíthetik online jelenlétüket, és ezáltal jelentősen támogathatják értékesítési törekvéseiket.

2023. május 29. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39

Új keresőt fejleszt a Google

2023. április 24. 20:01