Google: a keresési eredmények mesterséges rangsorolása jogszerű

MTI Sajtóadatbank, 2013. január 5. 10:21

Megszüntette a Google elleni, csaknem két éve tartó vizsgálatot az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), mert arra a megállapításra jutott, hogy a cég a keresési eredmények rangsorolásával nem sértette meg sem a trösztellenes, sem a verseny korlátozását tiltó szabályokat - közölték pénteken az amerikai napilapok.

Az FTC a 19 hónapig tartó vizsgálat nyomán megállapította: nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték ahhoz, hogy tisztességtelen keresésmanipulálás miatt eljárást indítsanak a cég ellen. Az Egyesült Államokban az internetes keresések 70 százalékát a Google segítségével végzik, de cég keresőszolgáltatása világviszonylatban is a legnépszerűbb .

A vetélytársak, köztük a Microsoft, azt kifogásolták, hogy feltételezésük szerint a Google keresőmotorjainak algoritmusa prioritást biztosít a cég saját szolgáltatásainak. Az FTC öt biztosa egyhangú szavazással hozta meg döntését. Lapkommentárok szerint a Google ezután tovább erősítheti dominanciáját az interneten a konkurenseivel szemben, de a cég által bevezetett innovációk hasznosak lehetnek a fogyasztók számára a keresésükre beérkező gyorsabb, jobb és értékesebb válaszok révén.

A Google ugyanakkor önként - de jogilag nem kötelező érvénnyel - vállalta, hirdetési rendszerét használók számára megkönnyíti, hogy a hirdetési felületén beállított kampányokat exportálják. Így a Google hirdetési rendszerében, az AdWords-ben beállított online hirdetési kampány beállításait a hirdetők könnyen át tudják vinni más reklámozói plaftormra. A cég abba is beleegyezett, hogy megoldást talál azokra a kifogásokra, amelyek szerint visszaél azokkal a mobilkészülékes szabadalmakkal, amelyekre a Motorola Mobility megvásárlásával tett szert.

A vetélytársak most a Google ellen az Európai Unió által folytatott, hasonló vizsgálatban bíznak. Michael Jenningsnek, az Európai Bizottság szóvivőjének pénteki bejelentése szerint az FTC döntése nem befolyásolja az európai eljárást.

A Google tavaly júliusban ismertette a bizottsággal nem hivatalos megállapodási javaslatát. Az EU "kormánya" december 18-án egyhónapos határidőt szabott a cégnek, hogy kidolgozza a rendezésre vonatkozó. Ha a Google nem orvosolja a panaszokat és elmarasztalják, akkor akár a bevételének 10 százalékát jelentő - mintegy 4 milliárd dolláros - bírság kifizetésére is kötelezhetik.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás