Magyarországon is elindulhat a Google Street View szolgáltatás

MTI Sajtóadatbank, 2013. január 29. 08:36

Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke szerint Magyarországon elindulhat a Google Street View szolgáltatás, miután egy most elkészült állásfoglalásban sikerült megteremteni a szükséges garanciákat arra, hogy az állampolgárok magánszférája ne sérüljön, ám a köz érdeke is érvényesüljön. Az interneten nyilvánosságra hozott utcaképfelvételeken nem látszódhatnak sem arcok, sem az autók rendszáma.

    Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke egy hétfői, más témában tartott budapesti konferencián bejelentette, sikerült lezárni a Google utcakép-szolgáltatás adatkezeléssel kapcsolatos kérdéseit.


    Közlése szerint ez a hivatalnak egy nagy törlesztése volt, hiszen a korábbi adatvédelmi biztos, Jóri András állásfoglalása olyan előírásokat tartalmazott, amelyek lehetetlenné tették a szolgáltatást. Hozzátette: a mostani, napokban nyilvánosságra hozandó állásfoglalás kialakításakor figyelembe vették a megváltozott jogi környezetet és az Európai Unió adatvédelmi irányelvét is.


    Arról beszélt, ha az állásfoglalásban szereplő kritériumokat betartják, akkor a szolgáltatás működése nem sért érdeket, vagy ha mégis, akkor annak megszüntetésére a jogi garanciák megvannak.


    Péterfalvi Attila elmondta, állásfoglalásuk kialakításakor "érdekmérlegelést" kellett végezniük; azt vizsgálták, milyen érdek fűződik a magánszférához, mi a köz érdeke, és a kettő hogyan viszonyul egymáshoz. Hozzátette: több polgármestert is megkerestek az ügyben, és a települések vezetői - tekintettel a közérdekre - kivétel nélkül támogatták a panorámaképes szolgáltatás magyarországi elindítását.


    A hatóság vezetője azt hangoztatta, állásfoglalásuk - amelyet már elküldtek a Google-nak - "hathatós garanciákat" tartalmaznak az érintettek - esetlegesen jogsértettek - számára, akiknek a tiltakozását egy rövid, ötnapos határidőn belül el kell bírálni, illetve teljesíteni kell. A szolgáltatással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a közzétett felvételeken "alapból" el kell homályosítani az autók rendszámát és az arcokat.


    Péterfalvi Attila a bejelentés után újságírók kérdéseire válaszolva arról beszélt, azok kérhetik egyebek mellett további személyes adataik védelmének biztosítását, azaz a képek elhomályosítását, akiknek például a kertjébe is "belátott" a kamera, vagy akik az arcuk kitakarása mellett is felismerhetők a felvételeken.


    A NAIH elnöke az érdekmérlegelésre utalva azt mondta, jelentős - például turisztikai - közérdek szól a szolgáltatás mellett.


    A Google néhány évvel ezelőtt útnak indított szolgáltatása révén a felhasználók a világ legkülönbözőbb helyeit tekinthetik meg 360 fokos panorámaképek segítségével. A társaság hazai cége 2009 óta folytatott tárgyalásokat a magyar hatóságokkal.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08