ERP felhőben

forrás: Prím Online, 2013. február 10. 08:49

A stratégiai technológiai tanácsadó Eval‐Source (www.eval-source.com) közzétette nemrégiben végzett kutatásának eredményeit, amelynek célja a cloud környezetekbe történő ERP rendszerbevezetések döntés előkészítésének támogatása volt, a változáskövetési és a hordozhatósági követelmények vizsgálatával. A kutatást a Folyamatos Változásban Lévő Vállalatok (BLINC(tm)) cloud-orientált üzleti szoftverszállítója, a UNIT4 (www.unit4.hu) támogatta.

Az Eval-Source tanulmánya az ERP megoldások hagyományos cloud-elérési modelljét veszi górcső alá. Feltárja a különféle szoftverelérési opciók közötti váltásokban rejlő kockázatokat például abban az esetben, amikor a vállalat cloudból ismét helyszíni elérésre szeretne váltani, vagy egy más típusú cloud opcióra (pl. publikus cloudról privát cloud modellre) áttérni. Habár napjaink számos ERP megoldása széleskörű, változást támogató eszköztárat biztosít függetlenül attól, hogy a rendszer helyszíni vagy cloud típusú, ám a telepítés módjának változásait támogató eszközök köre igencsak korlátozott, ami komoly aggodalmat okozhat azon vállalatok számára, amelyek változó körülmények esetére szeretnék nyitva hagyni megoldásaik elérésének és hozzáférésének különféle opcióit.


„Ha úgy gondolkodunk, hogy egy tiszta cloud modellt választva nem hibázhatunk, zsákutcába jutunk” – mondta Dylan Persaud, az Eval-Source tanácsadója. „Ha egy vállalat meggondolja magát – akár vállalati átszervezések, egyesülések, felvásárlások, akár egy új vállalatvezetői álláspont, vagy bármilyen más ok miatt –, nem képes azonnal megtenni a megfelelő lépéseket, hiszen „elkötelezte” magát a cloud mellett. A szoftverelérés módjának megváltoztatása korlátokba ütközik, hacsak nem invesztál a vállalat egy teljesen új alkalmazásba.” Persaud véleménye szerint számos olyan körülmény előfordulhat, ahol az architekturális alkotóelemek befolyásolják a hosszú távú költségszintet és a vállalati agilitást. Úgy véli, a vállalatoknak érdemes stratégiai szinten gondolkodniuk a szoftverelérési opciókkal kapcsolatban és meg kell bizonyosodniuk arról, hogy megértették a pénzügyi és működési vonatkozásokat, illetve a különféle szoftverelérési opciók relatív hasznosságát „hordozhatóságuk” viszonylatában.

„Hordozhatósági” folyamatok: alapok lépésről-lépésre
Az Eval-Source tanulmány közel egy tucat lépésben mutatja be, miként vihető át egy helyszíni rendszer a cloudba, illetve ugyanennyi lépésben azt, hogy miként költöztethetők át az alkalmazások a felhőből a helyszínre vagy egy más típusú cloud modellbe. A tanulmány szerint a vállalatoknak át kell gondolniuk egyrészt az olyan hagyományos, helyszíni típusú ERP megoldás vonatkozásait, amely nem teszi lehetővé, vagy csak nagyon magas költségek árán, a cloud elérést, illetve a tisztán cloud-alapú modell következményeit is abban az esetben, ha a jövőben lehetségesnek látszik az ERP rendszer visszaköltöztetése a felhőből.
Persaud szerint: „Nyilvánvalóan számos cloud alkalmazás esetében a hordozhatóság biztosítása extrém módon bonyolult és költséges feladat lehet. Ezzel nincs is gond, ha a vevők ezzel tisztában is vannak. Nem minden vállalat tervez változtatásokat a szoftverelérések módjában, de azok, amelyek szeretnék hosszú távon is fenntartani agilitásukat, nyitva kell, hogy hagyják maguk előtt a lehetőségeket.”

Az Eval-Source az alábbi linkre kattintva érhető el, angol nyelven:
http://www.unit4software.co.uk/resources_global/scripts/file_download.php?iid=6385
 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A diákmunkában elindult a nyári szezon

A Prohuman Diákmunka tapasztalatai alapján az átlagos órabérek 1700 és 2000 forint között alakulnak idén, de a kiemelt területeken akár 4000 forintos órabért is kézhez kaphat egy diákmunkás. 

2023. június 5. 17:10

Mesterséges intelligencia ír hirdetéseket egy ingatlanirodának

Az ingatlanpiac olyan szektor, ahol az ügynököknek gyakran szembe kell nézniük a mindennapi teendők mellett nagy mennyiségű adminisztrációs feladatokkal is. Egy forradalmi innováció azonban egészen új távlatokat nyit a szakmában: egy magyarországi ingatlanos hálózatnál már a mesterséges intelligencia (MI) generálja a hirdetési szövegeket. 

2023. június 5. 15:41

Irodát nyit Budapesten az Amazon Web Services

Az Amazon Web Services 2023. június 5-én nyitja meg az első budapesti irodáját, ami része az AWS folyamatos közép-kelet-európai bővülésének a növekvő számú régiós ügyfelek, partnerek kiszolgálásához. Az új magyarországi központ révén a munkatársak még több támogatást adhatnak az AWS felhőszolgáltatásaira való átálláshoz a különböző méretű magyarországi szervezetek, köztük induló vállalkozások, startup-ok, vállalatok, valamint a közszféra szervezetei számára.

2023. június 5. 14:09

A Széchenyi István Egyetem újabb 32 fiatal kutatója nyerte el az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját

A győri Széchenyi István Egyetem újabb 32 hallgatója és oktatója nyerte el a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Új Nemzeti Kiválósági Program (ÚNKP) ösztöndíját, akik idén is kétnapos konferencián mutatták be az általuk vizsgált témákat. A pilóta nélküli járművektől a kis- és középvállalkozások helyzetén át egészen az egészséges csokoládé előállításáig számos érdekes kutatás hangzott el a rendezvényen.

2023. június 5. 12:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39