Végállomás: a Hold

A Puli Space csapata töretlenül halad előre

Czipperer Dia, 2013. február 8. 17:34

Egy lelkes csapat, amely mögött két és fél év munkája áll. Hisznek abban, hogy egy kicsit meg tudják mozgatni a világot, és a Holdra jutás mellett a tudomány népszerűsítése is fontos részét képezi munkájuknak. 28 ezer becsült munkaóra, több mint 30 önkéntes: nagyjából így áll össze a Puli Space csapata.

Az egyik rover már Marokkóban készül arra, hogy sivatagi körülmények között bizonyítson. A Puli felébredt hat hetes „téli álmából”, és már el is utazott Afrikába. A MARS 2013 projekt keretében a sivatagban tesztelhetik, amely adottságait illetően nem hasonlítható össze a Marssal, de jó terepnek bizonyul arra, hogy a kis rover megmutathassa, mire képes.
 

A csapat célja nem kevesebb, mint hogy ők legyenek az „első Holdraszállók” a Google által szponzorált Lunar X PRIZE (GLXP) verseny keretében, és megtegyenek több mint fél kilométert a holdjáróval. A feladat egyáltalán nem egyszerű, hiszen összesen 23 csapat versenyez azért, hogy elsők legyenek. Amelyiknek sikerül, megnyeri a 20 millió dolláros fődíjat. Bár a második helyezett sem jár rosszul: nekik is 5 millió dollár üti a markukat.
 

Sokan nem hittek benne, amikor a csapat elkezdte a munkát, most pedig már ott tartanak, hogy a kis rover Marokkóban szeli a sivatag homokját. Az ember naivan azt gondolja, hogy nem is sok az 500 méter, amit élesben teljesíteniük kell, de hogy mi munka áll mögötte, és hogyan lehet mindezt megvalósítani, az már kevesek fejében fordul meg. Egyelőre úgy néz ki, hogy a Holdra jutáshoz még sok víz lefolyik a Dunán, ugyanis a jelenlegi állás szerint az eszköz még nem „űrképes”.
 

Jelenleg a MARS 2013 szimulációs terepgyakorlaton tesztelik a prototípust - az Iteráció 2-öt -, és majd a kapott teszteredmények alapján építik meg az Iteráció 3-at. A projekt ideje alatt a küldetésirányítási központból irányítják a robotot (Mission Control Center), ahol 6 ember dolgozik együtt azért, hogy minden flottul menjen.


 

Az eszköz továbbfejlesztéséhez rengeteg munkára van még szükség. A sivatagban nem lehet olyan körülményeket teremteni, amely az űrben vár a Pulira, ezért - ahogy a szervezők fogalmaztak: „megfűtjük, megfagyasztjuk, megrázzuk, és egy kicsit megsugározzuk”. A leszállóeszköz fejlesztéséről nem is beszélve. Kevésnek tűnik az a 3 év, a mi rendelkezésre áll, hogy ezt kifejlesszék és megvalósítsák. De nem keserednek el, hiszen az is nagy eredmény, ha a fiatalokat meg tudják mozgatni a projekttel. „Ha nem jutunk el, nem hullatunk krokodilkönnyeket”.
 

Szerencsére több szponzorra is számíthatnak, akik különféle módon segítik őket munkájukban. A HungaroContol, a Telenor és az S&T is támogatja a csapatot. 

Telenor: „Az innováció viszi előre a világot”. Ahogy már az Apple korábban megfogalmazta: „azok az emberek tudják megváltoztatni a világot, akik hisznek benne”.


S&T: „Kreativitásszagot éreztem a levegőben. Fel kell nyitni a fiatalok szemét, hogy ez valójában mekkora munka”.

A csapat hisz abban, amit csinál: szerintük minden lépés, amit megtesznek, már önmagában siker, és ez hajtja őket előre.
 

Kulcsszavak: tudomány Puli Space

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Változás a Magyar Telekom felsővezetésében

Szabó Melinda kereskedelmi vezérigazgató-helyettes 2022. szeptember 15-től a Deutsche Telekom Csoportnál folytatja karrierjét Senior Vice President pozícióban. Új feladatkörében az európai tagvállalatok B2C szegmensének növekedéséért fog felelni. A Magyar Telekom Igazgatósága 2022. december 1-i hatállyal a Társaság kereskedelmi vezérigazgató-helyettesének Pereszlényi Zoltánt nevezi ki.

2022. augusztus 22. 15:59

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

Early Bird kedvezménnyel startol Magyarország legnagyobb online marketingkommunikációs pályázata. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat idén 21. alkalommal hirdeti meg a digitális megmérettetést, amelyre a szakmai zsűri a legfrissebb idei honlapokat, appokat, Hungarikum márkák weboldalait és a legjobb digitális és technológiai megoldásokat várja. Indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 1-jétől Szalai Enikő a Yettel Magyarország Zrt. HR vezérigazgató-helyettese. A HR-menedzsment területén 25 év nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakember egy kihívásokkal teli időszakban, izgalmas vállalati környezetben veszi át a terület vezetését a telekommunikációs cégnél.

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

Tudatosabb háztartásigép-használatot hozhat lakossági szinten az energiavészhelyzet. Az augusztustól érvényes szabályozás szerint az is könnyen kicsúszhat majd az átlagos havi fogyasztásból, aki nem él fényűző életet. Simon Anikó, a Gorenje Magyarország Kft. marketingvezetője szerint a jövőben kulcsfontosságú lehet, hogy milyen állapotban vannak a háztartási gépeink, hiszen egy 15 éves vagy annál idősebb készülék akár meg is háromszorozhatja a fogyasztást. Aki új termékre ruházna be, annak érdemes lesz tisztában lennie a gépeket kategorizáló energiacímkék jelentésével – a szakértő szerint azonban a magyaroknak ez még mindig nehézséget okoz.

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

Az ABB immár hetedik éve sikeres és népszerű női mentorprogramjának célja, hogy erősítse a nők részvételét és növelje a munkavállalási kedvüket műszaki területeken, és lehetőséget adjon, hogy a női hallgatók már tanulmányaik során megismerkedhessenek egy nemzetközi cég működésével, szolgáltatásaival és karrierlehetőségeivel. 

2022. július 25. 12:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38

Digitalizálódó vállalatok vezetői az IVSZ elnökségében

2022. augusztus 31. 14:17