Internet akkor és most - 10 év távlatából

Czipperer Dia, 2013. február 11. 17:19

Egy évtized alatt sokat fejlődött az internet - azt hiszem ez nem is kérdéses. Érdekes belegondolni, milyen változások zajlottak ez idő alatt.  Míg 2002-ben még csak milliós számokban gondolkozhattunk az internethasználók tekintetében, addig 2012-ben már jócskán milliárdos nagyságokkal álltunk szemben.

569 millió vs. 2,27 milliárd - mindez 10 év alatt. Ez sarkítva azt jelenti, hogy jelenleg a Föld népességének ¼-e aktív internethasználó. Gondoltuk volna ezt 10 éve? És ki tudja mi lesz újabb 10 év múlva.
 

1992-ben indult útjára a World Wide Web - ennek már több mint 20 éve. 2002-ben pedig már az emberek naponta átlagosan 46 percet töltöttek a neten. Tavaly a neten töltött idő egyezett a Gerogre Gerbner által megszállott tévénézők készülék előtt töltött adataival, ami átlagosan napi 4 órát jelentett. Ezzel együtt természetesen a weboldalak száma is gyarapodott: míg 2002-ben 3 millió weboldal létezett, addig tavaly már számuk elérte az 555 milliót.
 

A trendek változtak
 

Nem csak számokban gondolkodhatunk, ha az elmúlt éveket vesszük górcső alá, hanem a trendek is jelentősen átalakultak. Az Internet Explorer egyeduralmát kezdik megtörni a versenytársak, a piac diverzifikálódott. Akkor még a felhasználók 95%-a használta, és csupán 5% böngészett más programmal.

 

A tavalyi adatok azonban már azt mutatják, hogy szépen lassan kezdik letaszítani a trónról. Most már csupán a felhasználók egyharmada (39%) használja, és lassan kezdi lenyomni a Google Chrome, amely a netezők 28%-ának kegyeibe férkőzött már.

A keresések is jelentősen változtak. Régen még a különféle események, sztárok csigázták fel az emberek érdeklődését (pl. Shakira, World Cup), addig most inkább a közösségi oldalak és a technológiai újdonságok a nyerők (pl. iPhone 5, Google+, Pinterest).
 

A sebesség pedig azt hiszem, magáért beszél. Persze mindez ma már nagyban függ attól, milyen internetcsomagot választunk. De az átlagos adatokat tekintve 2002-ben egy zeneszám letöltése 12 és fél percig is eltarthatott, ma pedig már akár 18 másodperc is elég hozzá.
 

A közösségi média ekkor (2002) kezdett kibontakozni a Friendsterrel (3 millió felhasználó), ma pedig a Facebook hódít - a 2012-es adatok szerint 900 millió felhasználóval. Azóta pedig már átlépte az egymilliárdos álomhatárt.
 

10 év múlva vajon mekkora léptekkel szárnyaljuk túl a mostani adatokat? Becslések vannak, de a rohamos fejlődés eredményeket pontosan nem lehet kiszámítani. Kíváncsian várjuk, hogy alakulnak akkor a számok.
 

Forrás: Netkutatások infografikája
 

Kulcsszavak: kutatás trend internet

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Chameleon Smart Home a BÉT Xtend piac új belépője

2023-ban első alkalommal szólalt meg a Budapesti Értéktőzsde ikonikus csengője – a BÉT a mai napon az okosotthon-rendszerek fejlesztésével foglalkozó, a tavalyi évben Európában és Kanadában is terjeszkedő Chameleon Smart Home Nyrt.-t köszöntötte középvállalati platformján, a BÉT Xtenden. A Chameleon a sikeres tőzsdei bevezetés érdekében a BÉT középvállalati szolgáltatás-palettájának részét képező, európai uniós forrásból megvalósuló Mentor Programhoz is csatlakozott 2022 első felében. Az év második belépését jelző csengetés egyúttal előrejelzi, hogy az Xtend piac tavaly látott, dinamikus növekedése 2023-ban hasonló ütemben folytatódhat.

2023. február 2. 18:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46