Nem olvasnak a fiatalok

Kedv- és időhiányra hivatkoznak

Czipperer Dia, 2013. február 13. 11:20

A könyvek egyre inkább háttérbe szorulnak az emberek életében. Főként a fiatalokra jellemző a nagyobb érdektelenség. Többen időhiány miatt nem olvasnak, de sokan vannak olyanok is, akiket egyszerűen nem érdeklik a könyvek. Az e-könyv olvasás még nem annyira elterjedt, pedig sokan ebben látják a jövőt.

Az Ipsos elmúlt 3 hónapban készült kutatásában 15 és 25 év közötti korosztályt kérdezett olvasási szokásaikról. Az 500 fő személyes módon történő megkérdezéséből sok minden körvonalazódik a könyvolvasási szokásokat illetően.
 

A kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a fiatalok egyre kevesebb könyvet forgatnak, és sok olyan is akad közöttük, akiket egyáltalán nem köt le az olvasás élménye. Megdöbbentően alacsony azon válaszadók aránya, akik rendszeresen érintkeznek könyvekkel. Mindössze 7% olvas naponta, 16% pedig heti rendszerességgel. A havonta kötetet forgatók aránya sem magas (14%), az ennél ritkábban olvasók 35%-ot tesznek ki, és 28%-uk bevallja: egyáltalán nem olvas könyvet.
 

Az okokat tekintve a leggyakoribb az időhiány 55%-kal, viszont nagyon magas azok száma is (45%), akik bevallották, hogy egyáltalán nem érdekli őket az olvasás. Kiemelekedő okok között szerepelt az ár kérdése is: 31% úgy nyilatkozott, hogy azért nem olvas, mert drágák a könyvek.
 

Az adatok alapján gondolhatjuk azt is, hogy egyre inkább az e-könyv olvasók felé billeg a mérleg nyelve, de valójában a fiatal felnőttek körében nem elterjedt még ez a megoldás: mindössze 2%-uk olvas ilyen módon, és csupán 7% gondolkozott azon, hogy vegyen ilyen készüléket. Viszont egyharmaduk úgy véli, hogy ez elektronikus könyveké a jövő. A többség szerint azonban nem lesz áttörés, a kulturális fogyasztásban helye marad a hagyományos könyvformátumnak is.
 

Ezek alapján kimondható, hogy a fiatalok sajnos nem olvasnak: az adatokat összegezve megállapítható, hogy a 18-25 éves korosztály közel kétharmada (63%) lényegében a könyvektől függetlenül éli az életét. És bár a magasabb végzettségűeknél kevesebb az egyáltalán nem olvasók aránya, még itt is 18%-uk, vagyis egyötödük egyáltalán nem forgat könyveket.

 

Forrás: Ipsos

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05