Az interneten becsmérlik a nagy kínai tűzfal atyját a kínai mikroblogolók

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 14. 09:54

Napok óta a kínai nagy tűzfal atyján élcelődnek a kínai internetezők, akivel szemben holdújévi üzenetét követően több tízezren fejezték ki ellenszenvüket, nem is első alkalommal.

Fang Pin-hszing mindössze boldog újévet és "törekvéseik sikerét" kívánt a Sina mikroblog felhasználóinak, akiktől azonban igencsak negatív reakciót kapott. Üzenetét több mint 30 ezren posztolták újra, keresetlen szavakat fűzve hozzá, több ezren pedig csupán annyit üzentek neki, hogy takarodj. Az idén 53 éves Fang kulcsszerepet játszott a 1990-es évek végén a kínai internetcenzúra, az Aranypajzs megalkotásában és működési mechanizmusának megtervezésében, így őt ma annak "atyjaként" is szokás nevezni.
 

Fang megítélése igen negatív a kelet-ázsiai országban, a mikroblogok korában ez minden nyilvános megmozdulását követően kiolvasható az általános reakciókból. Az internetszakember 2010 végén nyitott felhasználói fiókot a Sina mikroblogon, de azután igen hamar bezárta, a kínai internetezők ugyanis pár óra alatt becsmérlő bejegyzésekkel árasztották, felróva Fangnak, hogy ellehetetlenítette számukra az internet használatát, így megtorlásként most ők lehetetlenítik el az Fang számára. Rengetegen kívánták a legrosszabbakat az Aranypajzs atyjának, illetve írták tele oldalát káromkodásokkal, mondván, csak a férfi által megalkotott rendszer hatékonyságát tesztelik. A bejegyzések törlésével az internetes cenzorok sem tudtak lépést tartani, így Fang végül egészen az utóbbi időkig hallgatásba burkolózott a mikroblogon.

 

Fang 2011-ben azt is bevallotta, hogy a saját maga tervezte kínai tűzfal megkerülésére hat különböző, külföldi szerverre kapcsolódó virtuális magánhálózatot használ, igaz ugyan, csak a rendszer tesztelésére. Bejelentése akkor a mostanihoz hasonló kirohanásokat váltott ki a kínai közvéleményből. A felháborodott internetezők arra is figyelmeztették, hogy Kínában tilos a magánhálózatok használata, vagyis Fang beismerte, hogy törvényt sértett. A férfit 2011-ben egy egyetemi előadása előtt tojással és cipőkkel dobálták meg, a vele szembeni ellenszenv olyan fokúra hágott, hogy - ironikus módon - végül az ő neve is a cenzúrázott terminusok sorába került egy időre a kínai interneten. Fang egy korábbi interjújában úgy fogalmazott, hogy a személyét ért atrocitásokat Kínáért hozott szükséges áldozatnak tekinti.
 

Az internet cenzúrája ma több szinten van jelen Kínában, így az 1998-ban felállított Aranypajzson kívül a maguknak a honlapoknak is cenzúrázniuk kell a tartalmat, a keresőmotorok nem jelenítenek meg blokkolt és illegális vagy érzékenynek minősített bejegyzéseket, a mikroblogok és blogok cenzúrázására a becslések szerint a nap minden percében több százezren ügyelnek. Szintén a cenzúrát erősíthetik a hivatalosan a pletykák visszaszorítását ösztönző legújabb központi rendelkezések is, melyek szerint a jövőben szinte senki nem maradhat majd anonim a kínai virtuális térben.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

A Széchenyi István Egyetem debütált a Times Higher Education világranglistáján is

Története során először került fel az egyik legnagyobb presztízsű világranglistára a győri Széchenyi István Egyetem, ami azt jelenti, hogy a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozik. Az eredmény óriási siker, a Times Higher Education rangsorának készítői ugyanis a felsőoktatási intézmények tudományos teljesítményét a legszigorúbb sztenderdek alapján mérik.

2023. szeptember 29. 15:49

E-kereskedelmi útmutató: Hogyan növelhetjük a konverziót és az eladásokat az üzenetküldő alkalmazásokkal?

Bár az üzenetküldést általában hétköznapi, kötetlen beszélgetésekhez társítják, mára a marketing és a kereskedelem szempontjából is nagyszerű csatornává vált.

2023. szeptember 29. 14:21

Tiltólistás időrabló vagy egyre inkább hasznos edukációs eszköz a platform?

A TikTok népszerűsége az oldal 2017-es indulása óta töretlen. Egy friss felmérés szerint a 4 és 18 év közötti gyerekek naponta átlagosan 91 percet töltenek el rajta. A tiktokozó diákok több, mint 60%-a szerint a rövid videók segítenek a tanulásban és a házi feladat elkészítésében is, tehát edukációs céllal is pörgetik a feed-et, nem csak a szórakozás miatt.

2023. szeptember 29. 12:53

Új típusú uniós digitális jelentés

Bár Magyarország nagyot lépett előre az 5G lefedettséget és a digitális közszolgáltatások elérhetőségét tekintve, és uniós átlag felett teljesít a gigabites otthoni internetkapcsolatok lefedettsége vagy éppen az egészségügyi adatok online hozzáférhetősége terén, továbbra is jelentős lemaradással küzd számos olyan területen – a társadalom digitális készségei, vállalkozások és főként a kisvállalkozások digitális felkészültsége kérdésében –, amelyek elengedhetetlenek egy versenyképes gazdaság működéséhez. 

2023. szeptember 29. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38