Futballozó és táncoló robotok versenyeznek áprilisban Nyíregyházán

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 14. 10:03

Három kategóriában - futball, tánc és menekítés - mérhetik össze tudásukat a legügyesebb robotok és készítőik az április 13-án megrendezendő Magyar Ifjúsági Robot Kupán (MIRK) Nyíregyházán; a minősítőversenyre február 18-ig várják a csapatok, iskolák és a szakkörök nevezését.

A MIRK-et immár hetedik alkalommal rendezi meg a Nyíregyházi Főiskola és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság megyei szervezete.
 

A hazai versenyek elindításával az volt a cél, hogy Magyarország is csatlakozzon a fejlett országokban már több mint tizenhat éve zajló, nemzeti és nemzetközi versenyeket és szimpóziumokat szervező RoboCup kutatási-oktatási projekthez - közölte Simon Béláné főiskolai tanár, a RoboCupJunior nemzeti képviselője szerdán az MTI-vel.
 

A RoboCup lényege, hogy a robotokat nem lehet távirányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan kell végrehajtania a robotnak. A hazai minősítőversenyen kvótát szerző, 10 és 19 év közötti diákokból összeálló csapatok június 24. és június 30. között a hollandiai Eindhovenben megrendezendő RoboCupJunior 2013 világbajnokságon képviselhetik Magyarországot.
 

A világversenyen azok vehetnek részt, akiket a nemzeti minősítőverseny zsűrije megfeleltnek nyilvánít - tette hozzá Simon Béláné. Az induló csapatok robotjai három ligában versenyezhetnek: futballban, táncban és az úgynevezett menekítésben, amelynek során a korosztály szerint besorolt versenyzők robotjainak egy előre kiépített akadálypályán kell meghatározott idő alatt átjutniuk.
 

A magyar robotok 2007 óta vesznek részt a RoboCup világbajnokságokon, legutóbb a 2011-es isztambuli világversenyen szerepeltek sikeresen. A 400 csapat közül a Nyíregyházi Főiskola Tehetséggondozó Szakkörének Hungarobot csapata a futball-liga selejtező mérkőzései után bekerült a döntő fordulóba, ahol a harmadik helyezésért játszott mérkőzésen a kínai csapattól kapott ki. Az eddigi legjobb eredményt a magyarok 2009-ben Grazban nyújtották, ahol két első, valamint egy harmadik helyezést értek el menekítő, táncoló és futballozó robotokkal.
 

Simon Béláné az idei esélyekről elmondta: reményeik szerint Hollandiában erős mezőny lesz, a magyar csapatok a 10-14 éves korosztály menekítő ligájában szeretnének első tízbe bekerülni, a 14 év felettiek korosztályában pedig a döntőbe jutással lennének megelégedve. A nyíregyházi főiskolások már a felnőtt kategóriát célozták meg az úgynevezett NAO humanoid robotok futballmérkőztetésével.
 

A világversenyeken megszerzett gyakorlati tapasztalatokat a hallgatók tanulmányaik során felvett tantárgyakban hasznosíthatják.
 

A hazai minősítő versenyre nevezni kívánó csapatok a MIRK honlapján (http://pingvin.nyf.hu/robojun/) jelezhetik részvételi szándékukat február 18-ig.

Kulcsszavak: verseny tudomány robot

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás