Futballozó és táncoló robotok versenyeznek áprilisban Nyíregyházán

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 14. 10:03

Három kategóriában - futball, tánc és menekítés - mérhetik össze tudásukat a legügyesebb robotok és készítőik az április 13-án megrendezendő Magyar Ifjúsági Robot Kupán (MIRK) Nyíregyházán; a minősítőversenyre február 18-ig várják a csapatok, iskolák és a szakkörök nevezését.

A MIRK-et immár hetedik alkalommal rendezi meg a Nyíregyházi Főiskola és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság megyei szervezete.
 

A hazai versenyek elindításával az volt a cél, hogy Magyarország is csatlakozzon a fejlett országokban már több mint tizenhat éve zajló, nemzeti és nemzetközi versenyeket és szimpóziumokat szervező RoboCup kutatási-oktatási projekthez - közölte Simon Béláné főiskolai tanár, a RoboCupJunior nemzeti képviselője szerdán az MTI-vel.
 

A RoboCup lényege, hogy a robotokat nem lehet távirányítani, a feladatokat kizárólag a rátöltött szoftver segítségével, önállóan kell végrehajtania a robotnak. A hazai minősítőversenyen kvótát szerző, 10 és 19 év közötti diákokból összeálló csapatok június 24. és június 30. között a hollandiai Eindhovenben megrendezendő RoboCupJunior 2013 világbajnokságon képviselhetik Magyarországot.
 

A világversenyen azok vehetnek részt, akiket a nemzeti minősítőverseny zsűrije megfeleltnek nyilvánít - tette hozzá Simon Béláné. Az induló csapatok robotjai három ligában versenyezhetnek: futballban, táncban és az úgynevezett menekítésben, amelynek során a korosztály szerint besorolt versenyzők robotjainak egy előre kiépített akadálypályán kell meghatározott idő alatt átjutniuk.
 

A magyar robotok 2007 óta vesznek részt a RoboCup világbajnokságokon, legutóbb a 2011-es isztambuli világversenyen szerepeltek sikeresen. A 400 csapat közül a Nyíregyházi Főiskola Tehetséggondozó Szakkörének Hungarobot csapata a futball-liga selejtező mérkőzései után bekerült a döntő fordulóba, ahol a harmadik helyezésért játszott mérkőzésen a kínai csapattól kapott ki. Az eddigi legjobb eredményt a magyarok 2009-ben Grazban nyújtották, ahol két első, valamint egy harmadik helyezést értek el menekítő, táncoló és futballozó robotokkal.
 

Simon Béláné az idei esélyekről elmondta: reményeik szerint Hollandiában erős mezőny lesz, a magyar csapatok a 10-14 éves korosztály menekítő ligájában szeretnének első tízbe bekerülni, a 14 év felettiek korosztályában pedig a döntőbe jutással lennének megelégedve. A nyíregyházi főiskolások már a felnőtt kategóriát célozták meg az úgynevezett NAO humanoid robotok futballmérkőztetésével.
 

A világversenyeken megszerzett gyakorlati tapasztalatokat a hallgatók tanulmányaik során felvett tantárgyakban hasznosíthatják.
 

A hazai minősítő versenyre nevezni kívánó csapatok a MIRK honlapján (http://pingvin.nyf.hu/robojun/) jelezhetik részvételi szándékukat február 18-ig.

Kulcsszavak: verseny tudomány robot

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39