Mobileszközök és egységes hozzáférés vállalati környezetben

forrás: Prím Online, 2013. február 15. 08:47

A Cisco Unified Access architektúrán alapuló új Catalyst kapcsolók és WLAN-vezérlők egyszerűbbé teszik a BYOD-modell megvalósítását, a felhasználói szabályok érvényesítését és a hálózati adminisztrációt, miközben optimalizálják a vezeték nélküli hálózat teljesítményét. A Cisco Unified Access magyarországi bemutatójára a legnagyobb hazai hálózati konferencián és kiállításon, az immár tizenötödik alkalommal megrendezett, idén megújult formában, Cisco Connect néven jelentkező szakmai fórumon került sor.

A mobileszközök növekvő elterjedése miatt és a hálózatüzemeltetési feladatok megkönnyítése érdekében, a Cisco olyan új megoldásokat jelentett be Cisco Unified Access™ néven, amelyek a vezetékes és vezeték nélküli hálózatok egységesítése révén egyszerűbbé teszik a hálózattervezést. Az új Unified Access termékek egységes átláthatóságot és intelligenciát biztosítanak a teljes hálózaton. A Cisco Unified Access emellett olyan funkciókkal is rendelkezik, mint például a nyílt interfészek szoftveralapú hálózatokhoz (SDN), amelyek értékállóbbá teszik a beruházást.


Korábban a vezeték nélküli hálózatok a vezetékes hálózatok kiegészítéseként kerültek kialakításra, ami két különböző, eltérő funkciókkal és szolgáltatásokkal rendelkező logikai hálózatot eredményezett. A helyzetet később tovább bonyolította, amikor a felhasználók egyre többféle eszközzel kezdtek csatlakozni a hálózathoz, ami megnehezítette az egységes hozzáférési szabályok megvalósítását, a dolgozók saját eszközeinek használatát segítő BYOD-megoldások támogatását, a hálózatbiztonság és a kompromisszummentes felhasználói környezet kialakítását.


A Cisco Unified Access stratégiája egy rendkívül biztonságos hálózati infrastruktúrában egyesíti a vezetékes és a vezeték nélküli hálózatokat, valamint a virtuális magánhálózatokat (VPN). A megoldás segítségével az egész hálózat egységes felügyelete és a biztonsági szabályzat kialakítása és betartatása is egy pontból oldható meg, megkönnyítve az üzemeltetést és az új szolgáltatások és szabályok bevezetését.


A Cisco Unified Access lehetővé teszi a „Minden a hálón” („Internet of Everything”) elv megvalósulását
A Unified Access a „Minden a hálón” gondolat megvalósításának is fontos eleme. Ennek lényege, hogy egyszerűbben, intelligensebben, méretezhetőbben, hatékonyabban és biztonságosabban, nyílt interfészeken keresztül kapcsolja össze a felhasználókat, adatokat, folyamatokat és eszközöket. A Unified Access segítséget nyújt az ügyfelek számára a „Minden a hálón” paradigmára való átállásban.


A Cisco két új Cisco Unified Access hálózati terméket mutatott be, mindkettő a saját fejlesztésű UADP ASIC lapkán alapul:
Cisco Catalyst® 3850 Unified Access Switch kapcsoló, beépített vezeték nélküli LAN (WLAN) vezérlési funkcióval
Cisco® 5760 Unified Access WLAN Controller készülék, IOS-alapú szoftverrel és 60 Gbp/s teljesítménnyel.
A Cisco továbbá bejelentette a Cisco Unified Access szabályzat- és eszközfelügyeleti megoldások új verzióit is:
a Cisco® Identity Services Engine (ISE) 1.2
és a Cisco® Prime™ Infrastructure 2.0 szoftvert.

A Cisco Unified Access összetevői:


Egyetlen, egységes hálózat, amely gyorsabb és intelligensebb hozzáférési rétege révén kezelni tudja a tömegesen megjelenő új eszközöket és alkalmazásokat:
Az új Cisco Catalyst 3850 Switch egységes fizikai infrastruktúrát biztosít a vezetékes és a vezeték nélküli hálózatok számára. A Catalyst 3850 Switch integrált vezetékes és vezeték nélküli LAN-vezérlést tesz lehetővé, valamint támogatja az egységes és következetes hálózati intelligenciát, amely a gyorsabb hibakeresés érdekében hálózati szintű áttekinthetőséget és analitikai lehetőségeket, valamint részletesen és hierarchikusan szabályozható szolgáltatásminőséget (QoS) biztosít a teljes vezetékes és vezeték nélküli infrastruktúrában.
Az új, IOS-alapú Cisco 5760 Wireless LAN Controller eszköz. Az 5760-as vezeték nélküli LAN-vezérlő a Cisco UADP ASIC lehetőségeit kihasználva 60 Gbp/s sebességet biztosít, és hierarchikus QoS funkcionalitással támogatja a központi rendszerbe állítást.
A Cisco onePK nyílt architektúra szoftveralapú hálózati szolgáltatásokhoz olyan fejlesztői eszközkészletet kínál, amelynek segítségével az alkalmazások adatokat fogadhatnak a Cisco kapcsolóktól és útválasztóktól.


Egységes házirend a környezetalapú szabályok központi felügyeletéhez a vezetékes, a vezeték nélküli és a VPN hálózatokban, amely a következőket foglalja magában:
A Cisco Identity Services Engine (ISE) segítségével a rendszergazdák egyetlen, egyszerűsített házirendet hozhatnak létre több különböző hozzáférési módhoz és eszközhöz.
Az új Cisco ISE 1.2-es verziója biztosítja a mobileszköz-felügyeletet (MDM) integrációt olyan vezető iparági megoldásokhoz, mint a Good, az Airwatch, a Mobile Iron, a Zenprise és az SAP, ezáltal javítja az eszközök felügyeletének hatékonyságát, és egységes, egyszerűsített házirend-felügyeleti megoldást biztosít.


Központi felügyelet, amely egységes platformot nyújt az alkalmazások és szolgáltatások átláthatóságának és teljesítmény-biztosításának hálózatszintű megvalósításához az alábbi funkció segítségével:
A Cisco Prime Infrastructure 2.0 360 fokos rálátást nyújt az alkalmazásokra, szolgáltatásokra és végfelhasználókra, továbbá új, automatizált munkafolyamatokat biztosít, amelyek egyszerűbbé teszik a hálózati műveleteket. A frissített Cisco Prime Infrastructure 2.0 támogatja az új Unified Access infrastruktúra elemeinek, így a Cisco Catalyst 3850 kapcsolónak és a Cisco 5760 WLAN-vezérlőmodulnak az integrációját.
 

Kulcsszavak: hálózat Cisco

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09