Tavaly 8,1 milliárd jen kárt okoztak internetes csalók Tokióban

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 19. 08:56

Az előző évhez képest több mint kétharmaddal nőtt az internetes csalások száma a japán fővárosban. Tavaly összesen 8,1 milliárd jent (csaknem 19 milliárd forintot) csaltak ki ottani lakosoktól különböző átverésekkel a tokiói rendőr-főkapitányság által hétfőn közzétett adatok szerint.

Ezzel tavaly regisztrálták a valaha volt legtöbb úgynevezett "különleges csalást" a japán fővárosban. Az ilyen esetek száma az előző évhez képest 72 százalékkal emelkedett, a 10 millió jenes összeget meghaladó ügyek száma pedig háromszorosára nőtt - írta a Mainicsi Simbun napilap.

 

Az esetek egy részében a csalók telefonon vagy az interneten az áldozatok hozzátartozóinak adták ki magukat, és anyagi gondjaikra hivatkozva sürgős pénzügyi segítséget kértek és kaptak. Más esetekben a szélhámosok fiktív pénzügyi eszközöket, többek között vállalati kötvényeket kínáltak eladásra, összesen 2,2 milliárd jenes kárt okozva a nem létező papírokért fizető gyanútlan vásárlóknak.
 

A legnagyobb emelkedés a pénzátutalás fejében különböző szolgáltatásokat kínáló átverések számában volt, amelyek elkövetői kórházi számlák és más biztosítási költségek visszatérítésének ígéretével csaltak ki mintegy félmilliárd jent megtévesztett emberektől.
 

A rendőrség közlése szerint a legtöbb megvezetett ember sejtette, hogy átverés áldozatává válhat, de "hozzátartozója segélykérő hívása" hallatán pánikba esett és megfontolatlanul cselekedett.
 

A hatóságok azt is közölték, hogy eközben résen lévő banki dolgozók összesen 3,2 milliárd jen értékben hiúsítottak meg további átveréseket azzal, hogy figyelmeztették ügyfeleiket.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05