Tavaly 8,1 milliárd jen kárt okoztak internetes csalók Tokióban

MTI Sajtóadatbank, 2013. február 19. 08:56

Az előző évhez képest több mint kétharmaddal nőtt az internetes csalások száma a japán fővárosban. Tavaly összesen 8,1 milliárd jent (csaknem 19 milliárd forintot) csaltak ki ottani lakosoktól különböző átverésekkel a tokiói rendőr-főkapitányság által hétfőn közzétett adatok szerint.

Ezzel tavaly regisztrálták a valaha volt legtöbb úgynevezett "különleges csalást" a japán fővárosban. Az ilyen esetek száma az előző évhez képest 72 százalékkal emelkedett, a 10 millió jenes összeget meghaladó ügyek száma pedig háromszorosára nőtt - írta a Mainicsi Simbun napilap.

 

Az esetek egy részében a csalók telefonon vagy az interneten az áldozatok hozzátartozóinak adták ki magukat, és anyagi gondjaikra hivatkozva sürgős pénzügyi segítséget kértek és kaptak. Más esetekben a szélhámosok fiktív pénzügyi eszközöket, többek között vállalati kötvényeket kínáltak eladásra, összesen 2,2 milliárd jenes kárt okozva a nem létező papírokért fizető gyanútlan vásárlóknak.
 

A legnagyobb emelkedés a pénzátutalás fejében különböző szolgáltatásokat kínáló átverések számában volt, amelyek elkövetői kórházi számlák és más biztosítási költségek visszatérítésének ígéretével csaltak ki mintegy félmilliárd jent megtévesztett emberektől.
 

A rendőrség közlése szerint a legtöbb megvezetett ember sejtette, hogy átverés áldozatává válhat, de "hozzátartozója segélykérő hívása" hallatán pánikba esett és megfontolatlanul cselekedett.
 

A hatóságok azt is közölték, hogy eközben résen lévő banki dolgozók összesen 3,2 milliárd jen értékben hiúsítottak meg további átveréseket azzal, hogy figyelmeztették ügyfeleiket.
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel új szolgáltatása növeli a hálózati biztonságot

A tajvani Zyxel bemutatta új, AiShield szolgáltatását, amely jelentősen hozzájárul az otthonok és vállalkozások hálózati biztonságához. A MultyX és Multy Plus eszközök mellé használható intuitív alkalmazás az egyre kifinomultabb zsarolóvírusokkal és a rosszindulatú szoftverekkel veszi fel a harcot.

2019. november 11. 15:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás