A YouTube 8 éve

Czipperer Dia, 2013. február 19. 16:49

2005 februárjában indult útjára a YouTube, az első videó pedig áprilisban került az oldalra. Azóta sok minden változott – szinte már történelem.

2005-ben három korábbi Pay-Pal alkalmazott alapította a YouTube-ot, amit 2006 októberében vásárolt fel a Google 1,65 milliárd dollárért. Fél évvel később már 9 országban elérhető volt a ma világszinten nagy népszerűségnek örvendő videó megosztó oldal.

Az első nagy áttörés a 2008-as év végére tehető, amikor már HD minőségű (720P HD) videók is szerepeltek az oldalon. Egy évvel később pedig már megjelentek a Full-HD videók (1080P HD). Mindeközben pedig arról sem szabad elfeledkezni, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően egyre többen látogatták az oldalt. Ez év októberében – 2009-nél járunk –  már 1 milliárd volt a napi videóletöltések száma.

Fél év alatt sikerült mindezt megduplázni, ami azt jelenti, hogy 2010 májusában másodpercenként átlagosan 23,148 videót töltöttek le. Már ezek is szép számok, de ez még messze nem a csúcs. Egy év alatt ezt is sikerült duplázni, majd fél évre rá szintén. Vagyis tavaly januárban már 4 milliárd volt az átlagos videóletöltés, ez másodpercenként 46,296 letöltésnek felel meg. Közben az oldal új külsőt is kapott, ami az első fontos újítás volt a YouTube életében.És hogy mi volt a következő nagy áttörés? Erre sokak emlékezhetnek, hiszen csak néhány hónapja volt: az első videó elérte az 1 milliárdos letöltést. Talán az sem meglepő, melyik volt ez. Nem más, mint a Gangnam Style.

Hol tart most?

Népszerűségét mi sem igazolja jobban, mint hogy a havi egyedi látogatószám 800 millió felett jár, és több mint 72 órányi videót töltenek fel percenként. Az oldal napi látogatószáma a cégek figyelmét is felkeltette, egyre többen reklámoznak.

A YouTube jelenleg a második legnagyobb keresőmotor, nagyobb, mint a Bing, Yahoo, Ask és AOL együttvéve. És ha már nagy számokkal dobálózunk, akkor azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi adatok szerint a havi videónézettség átlagosan 4 milliárd órára tehető, ami azt jelenti, hogy 450 ezer évnek megfelelő videómennyiséget néznek meg havonta a YouTube-on.

Forrás: Netkutatások.hu
 

Kulcsszavak: internet YouTube videó Google

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megszervezik Magyarország első leginnovatívabb fejlesztői versenyét

A Hack3 hackathon rendezvény egy izgalmas esemény a technológiai szakértők és a kreatív gondolkodású emberek számára. A rendezvényt február 24. és 26. között tartják, amely során a résztvevők közösen dolgoznak új technológiai megoldások kialakításán. A versenyzőknek lehetőségük van bemutatni kész megoldásaikat a zsűri előtt, és a legjobbak értékes nyereményeket nyerhetnek. A megbízó cégek pedig rövid idő alatt tudnak az általuk lefejleszteni kívánt termékhez közel kerülni. 

2023. február 19. 13:20

A Google vezérigazgatója jelentette be a Google Bard indulását

A cég hivatalos blogoldalán közzétett nyilatkozat szerint a Google Bard egyelőre felhasználók válogatott csoportjának lesz elérhető, de heteken belül a széles nyilvánosság számára is megnyílik majd.

2023. február 7. 12:34

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

21. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, Az Év Honlapja pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre 227 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 68 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a Virágbéke lett.

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

Az LG Electronics (LG) a Life’s Good díjjal olyan globális innovátorokat támogat, amelyek vállalják, hogy segítenek jobb életkörülményeket teremteni mindenki számára. A verseny fődíját a dél-koreai Dot Inc. kapta.

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

A Magyar Innovációs Nagydíjon kívül, összesen hét innovációs díj kerül átadásra azon társaságok számára, akik jelentős innovációs teljesítménnyel pályáznak és 2023. február 3-ig beadják nevezésüket.

2023. január 16. 18:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48