A YouTube 8 éve

Czipperer Dia, 2013. február 19. 16:49

2005 februárjában indult útjára a YouTube, az első videó pedig áprilisban került az oldalra. Azóta sok minden változott – szinte már történelem.

2005-ben három korábbi Pay-Pal alkalmazott alapította a YouTube-ot, amit 2006 októberében vásárolt fel a Google 1,65 milliárd dollárért. Fél évvel később már 9 országban elérhető volt a ma világszinten nagy népszerűségnek örvendő videó megosztó oldal.

Az első nagy áttörés a 2008-as év végére tehető, amikor már HD minőségű (720P HD) videók is szerepeltek az oldalon. Egy évvel később pedig már megjelentek a Full-HD videók (1080P HD). Mindeközben pedig arról sem szabad elfeledkezni, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően egyre többen látogatták az oldalt. Ez év októberében – 2009-nél járunk –  már 1 milliárd volt a napi videóletöltések száma.

Fél év alatt sikerült mindezt megduplázni, ami azt jelenti, hogy 2010 májusában másodpercenként átlagosan 23,148 videót töltöttek le. Már ezek is szép számok, de ez még messze nem a csúcs. Egy év alatt ezt is sikerült duplázni, majd fél évre rá szintén. Vagyis tavaly januárban már 4 milliárd volt az átlagos videóletöltés, ez másodpercenként 46,296 letöltésnek felel meg. Közben az oldal új külsőt is kapott, ami az első fontos újítás volt a YouTube életében.



És hogy mi volt a következő nagy áttörés? Erre sokak emlékezhetnek, hiszen csak néhány hónapja volt: az első videó elérte az 1 milliárdos letöltést. Talán az sem meglepő, melyik volt ez. Nem más, mint a Gangnam Style.

Hol tart most?

Népszerűségét mi sem igazolja jobban, mint hogy a havi egyedi látogatószám 800 millió felett jár, és több mint 72 órányi videót töltenek fel percenként. Az oldal napi látogatószáma a cégek figyelmét is felkeltette, egyre többen reklámoznak.

A YouTube jelenleg a második legnagyobb keresőmotor, nagyobb, mint a Bing, Yahoo, Ask és AOL együttvéve. És ha már nagy számokkal dobálózunk, akkor azt mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a jelenlegi adatok szerint a havi videónézettség átlagosan 4 milliárd órára tehető, ami azt jelenti, hogy 450 ezer évnek megfelelő videómennyiséget néznek meg havonta a YouTube-on.

Forrás: Netkutatások.hu
 

Kulcsszavak: internet YouTube videó Google

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

A kiválasztott felsőbbéves corvinusos hallgatók közép- és felsővezetők irányításával négy hónap alatt megismerhetik a banki vezetői kultúrát és mindennapokat. 

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

22. alkalommal rendezték meg a digitális marketing szakma legrangosabb hazai eseményét, ’Az Év Honlapja’ pályázatot. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyre rekord mennyiségű 287 nevezés érkezett. A szakmai zsűri 88 pályaművet díjazott. Az Év Honlapja Abszolút díj győztese a társadalmi szerepvállalás keretében készült online felület az ,,Amiről a sírok mesélnek - Avar temető Babarcon” lett, melyet a Pazirik Informatikai Kft. készített.

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

Az LG Electronics (LG) több mint 200 díjat és elismerést kapott az idei CES-en a háztartási elektronika, a szórakoztató elektronika, valamint a B2B megoldások terén bemutatott számos innovációjáért és technológiai újításáért.

2024. január 29. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05