Környezeti és pénzügyi előnyökkel is jár a "zöldebb" nyomtatás

forrás: Prím Online, 2013. február 21. 08:41

Az európai kis- és középvállalkozások 46 százaléka állítja, hogy kiemelt figyelmet fordít a nyomtatással kapcsolatos energiafelhasználásra. A környezetvédelmi szempontból előremutató eredmény A nyomtatás ésszerűsítése - Beszerzési szempontok a kkv-k számára című, az OKI Europe támogatásával létrejött IDC-tanulmányban olvasható. 

A kkv-k nyomtatási szokásairól szóló felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a kisebb méretű vállalkozások körében az energiafogyasztás környezetvédelmi szempontból fókuszterületnek számít az üzleti működésben. A válaszadókat foglalkoztató témák között szerepel továbbá például a nyomtatók és a kellékanyagok újrahasznosítása iránti igény, az újrahasznosított papír felhasználási lehetőségei, illetve a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentési lehetőségei.

"Bár a jelenlegi gazdasági helyzetben a költségérzékenység továbbra is fontos, a kkv-k erőteljesen támogatják a zöldebb nyomtatást is, hiszen szeretnék erősíteni vállalatuk környezettudatosságát" - mondta Terry Laidlaw, az OKI Europe ügyvezető igazgatója. 
A téma 2013 januárja óta kiemelt jelentőséggel bír, mivel az Európai Unió energiafelhasználó termékekről (energy-using products, EUP) szóló irányelve előírja, hogy a hatálybalépést követően értékesített valamennyi nyomtatási eszköznek automatikus kikapcsolási funkcióval kell rendelkeznie, amely a használaton kívüli készüléket bizonyos idő után kikapcsolja.
 
"Az alacsonyabb energiafogyasztás ugyanakkor a cégek pénzügyi helyzetére is kedvezően hat. Sok gyártóhoz hasonlóan az OKI is rengeteget tesz azért, hogy csökkentse a nyomtatás környezeti hatásait. Az IDC informatikai döntéshozók körében végzett mélyinterjúi pedig megerősítették, hogy az újabb termékek általában 30 százalékkal kevesebb energiát, valamint 20 százalékkal kevesebb festéket használnak, mint a már huzamosabb ideje használatban lévők. Így az új eszközökbe való befektetés a nyomtatási költségek csökkentése révén hosszabb távon megtérül" - tette hozzá Laidlaw.
 
Környezetbarát IT-rendszer
 
Az informatikai beruházásoknál a pénzügyi megtérülés mellett már sok európai kis- és középvállalat kiemelten figyel a "zöld" funkciókra, amelyeket elvárásaik szerint a készülékeknek "alapból" tudniuk kell. A felmérésben résztvevők 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az olyan funkciók, mint a kétoldalas nyomtatás vagy a csökkentett energiafogyasztás immár szervezetük informatikai politikájának részei. A kkv-k a festékkazetták újrahasznosítását, az alkalmazottak hozzáállását és a vállalat által használt márkák elismertségét nevezték meg további fontos szempontként, ami jól mutatja elkötelezettségüket a környezeti tudatosság fejlesztése terén.
 
A hely szűke sok kkv irodájában szintén kihat a beszerzési döntésekre. Erre a problémára jelenthetnek megoldást az olyan praktikus kivitelezésű A3-as nyomtatók, mint az OKI modelljei, amelyek alig foglalnak el több helyet, mint az A4-esek, ugyanakkor széles körű házon belüli nyomtatási lehetőséget biztosítanak.
 
Biztonságos nyomtatás
 
Az IDC európai vállalkozások körében végzett 2012-es felmérése szerint a következő 12 hónapra tervezett informatikai fejlesztések 10 pontból álló listájának élén az adatvédelem áll.
 
Egyre több kkv alkalmaz ma már nyomtatási eszközeinek kezelésére különféle szoftvereket, így például digitálisdokumentum-kezelő és -tároló valamint eszközhasználati és -jelentési programokat. Az IDC kkv-k körében végzett 2011-es felmérése szerint a cégek csaknem negyede (23 százaléka) jelenleg is használ dokumentumbiztonsági megoldást és valamilyen azonosító eszközt.
 
"A távmunka térhódításával a nyomtatásbiztonság még fontosabbá vált, különösen a vezeték nélküli és a felhasználóazonosítást lehetővé tévő nyomtatás elterjedésével" - mondja Terry Laidlaw. 
 
A korszerű biztonsági programcsomagok szigorú felhasználó-azonosítást, a hozzáférés-korlátozását, valamint PIN kódos védelmet biztosítanak úgy, hogy a bizalmas dokumentumok nyomtatása csak akkor lehetséges, ha a felhasználó beüti PIN kódját vagy lehúzza azonosító kártyáját. A dokumentumtitkosítás arról is gondoskodik, hogy a hálózaton keresztül elküldött dokumentumok egészen a kinyomtatásukig ne legyenek hozzáférhetők.
 
"Az új termékek, amelyek alacsonyabb energiafogyasztásuknak köszönhetően kedvező hatással vannak környezetünkre, alacsonyabb járulékos költségeik miatt az üzletmenetre is pozitív hatást gyakorolnak. Ugyanakkor a nyomtatóberuházások lehető legjobb kiaknázása érdekében ezeket az eszközöket ajánlatos a hálózatban elhelyezni, és a használatot, valamint a biztonságot felügyelő szoftverekkel kiegészíteni, hogy megelőzzük a költségek elburjánzását és a bizalmas információk kiszivárgását" - mondta az OKI Europe ügyvezetője.

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Igény szerint alakítható, kényelmes munkaállomás

Új szintre emelik a hatékonyságot és a kényelmet az LG Electronics (LG) innovatív kialakítású, már hazánkban is kapható Ergo-szériás monitorai, melyek otthonról dolgozók millióinak jelenthetnek ideális választást. Az LG pontos színvisszaadást, valamint egyszerű, egykábeles USB-C adatátvitelt kínáló UltraGear, UltraWide, UltraFine és QHD monitoraihoz érkező új, ergonomikus formatervezési megoldás a lehető legnagyobb rugalmasságot biztosítja munka és játék közben.

2020. október 19. 14:59

A Philips sokoldalú interaktív érintőképernyőkkel bővíti B Line Monitor sorozatát

Az MMD – amely a Philips monitors vállalat márkalicencpartnere – bejelentette az új, SmoothTouch technológiával és tükröződésmentes bevonattal rendelkező kijelző képernyőit: a Philips 172B9TL (17 hüvelyk/43,2 cm) és a Philips 242B9TL (23,8 hüvelyk/60,5cm) modelleket.

2020. október 17. 16:20

Gördülékeny videókonferenciák a Dell új kijelzőivel

A Dell Technologies új kijelzői és az értekezletekre irányuló megoldásai segítik a kreatív szakemberek és az irodában dolgozók hatékonyabb és kényelmesebb munkavégzését a hibrid munkakörnyezetben. 

2020. október 14. 15:16

Az új LaserJet Sorozat a HP legkisebb üzleti nyomtatóit hozza el

A HP bemutatta legújabb nyomtatási megoldásait és egyedi szolgáltatásait, amelyekkel a távoli munka és a kisebb rendelkezésre álló tér sem jelenthet akadályt a vállalkozások számára. A legújabb HP LaserJet Enterprise 400 nyomtatók remekül illeszkednek a megváltozott irodai környezetbe.

2020. október 9. 10:59

A kristálytiszta képi világ immár a hétköznapok része

A képernyő-specialista AOC bemutatja E2 sorozatának három új modelljét, amelyek magas elvárású de korlátozott költségvetésű vállalatokat/professzionális felhasználókat céloznak meg. Az E2 sorozat új „alap“ termékei közé a 80 cm-es (31,5 hüvelyk) QHD felbontású Q32E2N és a 4K (UHD) U32E2N modellek tartoznak. Plusz térre van szüksége? A 86,4 cm-es (34 hüvelyk) Q34E2A modell 1080p ultraszéles (21:9) IPS panelje az élénkségtől kicsattanó színeket és hatalmas szabad festővásznat kínál a munkához. A letisztult megjelenésű képernyő billenthető lábazattal, VESA felszerelési opcióval, valamint beépített hangszórókkal és a legfontosabb csatlakozókkal rendelkezik.

2020. október 3. 11:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás