Környezeti és pénzügyi előnyökkel is jár a "zöldebb" nyomtatás

forrás: Prím Online, 2013. február 21. 08:41

Az európai kis- és középvállalkozások 46 százaléka állítja, hogy kiemelt figyelmet fordít a nyomtatással kapcsolatos energiafelhasználásra. A környezetvédelmi szempontból előremutató eredmény A nyomtatás ésszerűsítése - Beszerzési szempontok a kkv-k számára című, az OKI Europe támogatásával létrejött IDC-tanulmányban olvasható. 

A kkv-k nyomtatási szokásairól szóló felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a kisebb méretű vállalkozások körében az energiafogyasztás környezetvédelmi szempontból fókuszterületnek számít az üzleti működésben. A válaszadókat foglalkoztató témák között szerepel továbbá például a nyomtatók és a kellékanyagok újrahasznosítása iránti igény, az újrahasznosított papír felhasználási lehetőségei, illetve a csomagolóanyagok mennyiségének csökkentési lehetőségei.

"Bár a jelenlegi gazdasági helyzetben a költségérzékenység továbbra is fontos, a kkv-k erőteljesen támogatják a zöldebb nyomtatást is, hiszen szeretnék erősíteni vállalatuk környezettudatosságát" - mondta Terry Laidlaw, az OKI Europe ügyvezető igazgatója. 
A téma 2013 januárja óta kiemelt jelentőséggel bír, mivel az Európai Unió energiafelhasználó termékekről (energy-using products, EUP) szóló irányelve előírja, hogy a hatálybalépést követően értékesített valamennyi nyomtatási eszköznek automatikus kikapcsolási funkcióval kell rendelkeznie, amely a használaton kívüli készüléket bizonyos idő után kikapcsolja.
 
"Az alacsonyabb energiafogyasztás ugyanakkor a cégek pénzügyi helyzetére is kedvezően hat. Sok gyártóhoz hasonlóan az OKI is rengeteget tesz azért, hogy csökkentse a nyomtatás környezeti hatásait. Az IDC informatikai döntéshozók körében végzett mélyinterjúi pedig megerősítették, hogy az újabb termékek általában 30 százalékkal kevesebb energiát, valamint 20 százalékkal kevesebb festéket használnak, mint a már huzamosabb ideje használatban lévők. Így az új eszközökbe való befektetés a nyomtatási költségek csökkentése révén hosszabb távon megtérül" - tette hozzá Laidlaw.
 
Környezetbarát IT-rendszer
 
Az informatikai beruházásoknál a pénzügyi megtérülés mellett már sok európai kis- és középvállalat kiemelten figyel a "zöld" funkciókra, amelyeket elvárásaik szerint a készülékeknek "alapból" tudniuk kell. A felmérésben résztvevők 61 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az olyan funkciók, mint a kétoldalas nyomtatás vagy a csökkentett energiafogyasztás immár szervezetük informatikai politikájának részei. A kkv-k a festékkazetták újrahasznosítását, az alkalmazottak hozzáállását és a vállalat által használt márkák elismertségét nevezték meg további fontos szempontként, ami jól mutatja elkötelezettségüket a környezeti tudatosság fejlesztése terén.
 
A hely szűke sok kkv irodájában szintén kihat a beszerzési döntésekre. Erre a problémára jelenthetnek megoldást az olyan praktikus kivitelezésű A3-as nyomtatók, mint az OKI modelljei, amelyek alig foglalnak el több helyet, mint az A4-esek, ugyanakkor széles körű házon belüli nyomtatási lehetőséget biztosítanak.
 
Biztonságos nyomtatás
 
Az IDC európai vállalkozások körében végzett 2012-es felmérése szerint a következő 12 hónapra tervezett informatikai fejlesztések 10 pontból álló listájának élén az adatvédelem áll.
 
Egyre több kkv alkalmaz ma már nyomtatási eszközeinek kezelésére különféle szoftvereket, így például digitálisdokumentum-kezelő és -tároló valamint eszközhasználati és -jelentési programokat. Az IDC kkv-k körében végzett 2011-es felmérése szerint a cégek csaknem negyede (23 százaléka) jelenleg is használ dokumentumbiztonsági megoldást és valamilyen azonosító eszközt.
 
"A távmunka térhódításával a nyomtatásbiztonság még fontosabbá vált, különösen a vezeték nélküli és a felhasználóazonosítást lehetővé tévő nyomtatás elterjedésével" - mondja Terry Laidlaw. 
 
A korszerű biztonsági programcsomagok szigorú felhasználó-azonosítást, a hozzáférés-korlátozását, valamint PIN kódos védelmet biztosítanak úgy, hogy a bizalmas dokumentumok nyomtatása csak akkor lehetséges, ha a felhasználó beüti PIN kódját vagy lehúzza azonosító kártyáját. A dokumentumtitkosítás arról is gondoskodik, hogy a hálózaton keresztül elküldött dokumentumok egészen a kinyomtatásukig ne legyenek hozzáférhetők.
 
"Az új termékek, amelyek alacsonyabb energiafogyasztásuknak köszönhetően kedvező hatással vannak környezetünkre, alacsonyabb járulékos költségeik miatt az üzletmenetre is pozitív hatást gyakorolnak. Ugyanakkor a nyomtatóberuházások lehető legjobb kiaknázása érdekében ezeket az eszközöket ajánlatos a hálózatban elhelyezni, és a használatot, valamint a biztonságot felügyelő szoftverekkel kiegészíteni, hogy megelőzzük a költségek elburjánzását és a bizalmas információk kiszivárgását" - mondta az OKI Europe ügyvezetője.

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új SuperWide monitor átfogó USB-C dokkolóállomással

A Philips 45B1U6900C modell egyetlen képernyőben egyesíti a dupla monitoros elrendezést. A Philips 45B1U6900C nagy, 44,5 hüvelykes (113 cm képátlójú), dupla QHD (5120 x 1440) felbontású képernyővel és számos egyéb, a professzionális multitaskingot segítő funkcióval rendelkezik, mint például: USB-C dokkoló RJ45 (Gigabit Ethernet) bemenettel, 32:9 SuperWide képaránnyal, 1500R görbülettel és 178/178 fokos betekintési szögekkel.

2023. március 30. 09:57

Itt az AGON 5 gaming monitor legújabb tagja

Az AGON by AOC bemutatja az AGON 5 gamer monitor sorozat következő modelljét. A 31,5 hüvelykes (80 cm) AGON AG325QZN/EU Fast VA panellel rendelkezik, amely villámgyors 240 Hz frissítési rátával képes üzemelni. 

2023. március 25. 13:59

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.

2023. március 24. 18:00

Az új Legion laptopok a teljesítményt és a hordozhatóságot ötvözik

A Lenovo bejelentette a Lenovo Legion Slim laptopok legújabb, 8. generációját. A sorozat most bemutatott tagjai minden eddiginél nagyobb szabadságot nyújtanak a játékosoknak. A Lenovo Legion Slim sorozat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kibontakoztassák kreativitásukat és elérjék a játékokkal kapcsolatos céljaikat. 

2023. március 24. 16:43

A Philips bemutatja a díjnyertes hordozható monitort kettős USB-C-vel

Az új hordozható Philips 16B1P3302D monitor egy tökéletes útitárs. A Philips 16B1P3302D modell a Philips monitors hordozható sorozatának részeként jelenik meg. A monitor dizájn-identitása elnyerte a 2021 iF Product Design Award címet, és a 2021 Red Dot díjat is elhozta.

2023. március 22. 20:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08