NMHH: cél a mobilpiaci verseny élénkítése

forrás: Prím Online, 2013. február 27. 09:14

Az ország XXI. századi versenyképessége a digitális gazdaság fejlődésén múlik. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) éppen ezért teremtett olyan szabályozási környezetet, amely lehetővé teszi a fejlődést a hazai mobilpiac számára is. A hatóság célja most is az, hogy a társadalom és a vállalkozások lehető legszélesebb rétegei számára tegye hozzáférhetővé a mobilszolgáltatások nyújtotta előnyöket.

Az NMHH fontosnak tartja, hogy egyre többen használhassák az online eszközökre épülő kereskedelemi, pénzügyi, oktatási, kulturális, egészségügyi és szórakoztatóipari szolgáltatásokat. Ezért a hatóság szabályozói eszközeivel a hírközlési piacon a szolgáltatók közötti versenyt kívánja élénkíteni, hogy tovább növekedjen a mobilinternet-lefedettség, és a mobilinternethez kapcsolódó szolgáltatások európai összehasonlításban is versenyképes árszintet érjenek el.

A verseny élénkítése azért is fontos célkitűzés, mert a külföldi példák is azt mutatják, hogy egy ország gazdasági fejlődését az szolgálja, ha a mobilinternet a teljes lakosság és valamennyi vállalkozás számára hozzáférhetővé válik, a mobilpiacon pedig elérhető áron kaphatók az ehhez kapcsolódó szolgáltatások. A hatóság versenyképesség szempontjából folyamatosan nyomon követi a trendeket és a napokban önálló honlapot is indít, hogy a lakosság is tájékozódhasson a telekommunikációs piacon végbemenő, a magánembereket érintő folyamatokról.


Mindezek érdekében az NMHH olyan szabályozási környezetet alakított ki az elmúlt évek során, amely előmozdítja az átlátható módon működő telekommunikációs szektor fejlődését és versenyképességét. Ebben fontos előrelépés volt, hogy a hatóság közzétette spektrumértékesítési stratégiáját, a frekvenciafelosztásról szóló rendelete pedig valamennyi modern technológia alkalmazására megnyitotta az értékesíteni kívánt mobilfrekvenciákat.  Ezzel párhuzamosan az NMHH lebontotta az akadályokat új beruházások elől úgy, hogy a szolgáltatókat terhelő frekvenciadíjat függetlenné tette a hálózaton végrehajtott fejlesztéseiktől. Korábban minden fejlesztés után nőtt a fizetendő használati díj.


Az NMHH nem csupán a szabályozói eszközök alkalmazását, hanem a partneri együttműködést is fontosnak tartja a telekommunikációs szektor valamennyi hazai és nemzetközi szereplőjével annak érdekében, hogy a lakosság és az ország számára előnyös folyamatokat elindítsa a telekommunikációs piacon.
 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mobil robotok támogatják az okostévék összeszerelését is

A Mirgor gyárában televíziók, okostévék és monitorok készülnek, 24-től 85 colos méretben, okos 4k és 8k technológiával. A TV-gyár ellátási folyamatának technológiai továbbfejlesztése érdekében a vállalat lecserélte korábbi félautomata, sofőrök által vezetett szállítójárművekre támaszkodó, szinte manuálisan működtetett rendszerét öt MiR AMR-re, amelyeket a MiR Fleet rendszerén keresztül irányít. Az újítás nagymértékű javulást eredményezett a biztonság, a helykihasználás és az anyagok gyártósorra való érkezése tekintetében.

2022. január 17. 19:50

Blockchain: átalakulás vár a legtöbb iparágra

A megosztott főkönyvi megoldások jelenlegi helyzetét leginkább az internet '90-es években betöltött szerepéhez lehetne hasonlítani: a Deloitte szakértői szerint a blokklánc technológia alapvetően változtatja meg a telekommunikáció, média és szórakoztatás, termelés, egészségügy és kereskedelem területeit, ahol alkalmazásában jelentős növekedés tapasztalható. Mostanra azonban a blockchaint övező hurráoptimizmust felváltotta a stratégiai gondolkodás.

2022. január 17. 18:01

Az új hírközlési szabályokról tájékoztat az NMHH

A hazai hírközlési szabályok legfontosabb módosításait összegezi a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) fogyasztói tájékoztató aloldala, az nmhh.hu/hirkozlesiszabalyok. Néhány fontosabb változásról a hatóság már korábban beszámolt, ebben a közleményben pedig további újdonságokat mutat be. A tavaly nyáron életbe lépett változások között szerepel például, hogy a szolgáltatóknak ingyen, egyszerűen biztosítaniuk kell az utólagos számhordozást, az internetszolgáltatók közötti úgynevezett szünetmentes váltást, és rendszeresen tájékoztatniuk kell előfizetőiket a legolcsóbb díjszabásaikról.

2022. január 17. 16:32

Hogyan hasznosíthatók az NFT-k a pénzügyi szolgáltatói szektorban?

Az NFT-k egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a jelenségre már a pénzügyi szolgáltató szektor képviselői is felfigyeltek. De pontosan hogyan alkalmazhatók a tokenek a pénzügyi szektorban? Mik a legjellemzőbb kritikák, milyen kockázattal járhat a befektetés? Vajon lesz hosszútávú jövője a pénzügyi szektorban? Orbók Ilona, a BDO Magyarország ügyvezetője összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

2022. január 17. 14:59

Két új hírcsatornával bővült a Direct One applikációjának kínálata

Két új hírcsatornával bővültek a Direct Now alkalmazásban elérhető tartalmak – ezzel 96-ra emelkedett azon csatornák száma, melyek mobiltelefonon, tableten, laptopon vagy okostévén hozzáférhetőek a Direct One előfizetői számára.

2022. január 17. 13:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jön Magyarország legnagyobb e-kereskedelmi konferenciája

2022. január 12. 15:07

Már lehet regisztrálni az NMHH mobilkészülék-csere programjára

2022. január 7. 13:58

Átszámítva közel 40 millió forintot fizettek a világ első SMS üzenetéért

2021. december 21. 17:35

Digitális műtárgyként árverezi el a Vodafone a világ első SMS-ét

2021. december 14. 15:32