Hackertámadás - A Transparency International Magyarország az egyik célpont

MTI Sajtóadatbank, 2013. március 1. 14:16

A Transparency International Magyarország volt a mintegy 20 országot érintő hackertámadás egyik magyar célpontja - erősítette meg a szervezet.

Péntek reggel Bencsáth Boldizsár, a Budapesti Műszaki Egyetemen működő CrySyS Lab (Kriptográfiai és Rendszerbiztonsági Laboratórium) kutatója mondta el az MTI-nek, hogy Magyarországon két nagy civil szervezetet ért biztosan hackertámadás. A kutató hozzátette: a támadások célzottak, "nem véletlenül mentek oda", ahová behatolni próbáltak. Mint kiemelte: nem tudják, hogy mi a támadók célja, és az sem ismert, hogy a szerverekről milyen adatokat gyűjtöttek. A kutató szerint az sem biztos, hogy céljuk az adatgyűjtés volt. A támadás irányulhatott arra is, hogy hozzáférjenek, belenyúljanak ezekbe a rendszerekbe, például dokumentumokat módosítsanak, vagy rajtuk keresztül más számítógépeket támadjanak majd meg.


A két biztosan megtámadott szervezet közül az egyik a Transparency International Magyarország volt, de tájékoztatásuk szerint informatikusaiknak sikerült elhárítani a problémát.


A Transparency International Magyarország 1996 óta működik. A korrupcióellenes szervezet honlapján az olvasható, hogy fontosnak tartják többek között a párt- és kampányfinanszírozás, a közbeszerzés és az igazságszolgáltatás átláthatóvá tételét, valamint a közérdekű bejelentők védelmének megerősítését is. Céljuk, hogy a mindennapokban figyelemmel kísérjék a politikai, gazdasági folyamatokat és azokat javaslataikkal hitelesen befolyásolják.


Vitalij Kamluk, a Kaspersky Lab informatikai biztonságtechnikai vállalat munkatársa szerdán a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a magyar CrySyS laboratóriummal együttműködve újabb veszélyes számítógépes kártevőt fedeztek fel. A MiniDuke elnevezésű adathalász program a héten mintegy 20 országban kormányzati szervezetek és vállalatok számítógépeibe hatolt be. A szakértő szerint nem általános kibertámadásról van szó, az áldozatokat gondosan kiválasztották. A támadók panamai és törökországi szervereket használtak, de kilétükről egyelőre nem lehet többet tudni.


A legújabb kibertámadás áldozatai között vannak belga, ír, portugál, ukrán, román és cseh kormányzati intézmények, egy amerikai betegbiztosítási vállalat, illetve egy "neves magyarországi kutatóintézet". A kémprogram - az Adobe Reader program egy biztonsági rését kihasználva - elektronikus levélhez csatolt, fertőzött PDF-fájl megnyitásakor hatol be a célba vett számítógépekbe.


Az Adobe időközben ugyan már közzétette a szükséges biztonsági frissítéseket, de az "áldozatok" még nem töltötték le azokat. A szakértők számára egyelőre nem világos, hogy a támadók pontosan milyen adatokhoz akarnak hozzáférni.


Bencsáth Boldizsár az MTI-nek azt mondta: jelenlegi információik alapján Magyarországon kormányzati számítógépes rendszert nem ért támadás. Két civil, illetve emberi jogokkal foglalkozó nagy szervezet gépeit viszont biztosan megfertőzték. Egy harmadik támadás egy otthoni használatú számítógépet ért, amelyet még nem sikerült azonosítani, továbbá lehetséges, hogy volt még egy negyedik célpont is.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Paris Call: A kiberbiztonság iránti elkötelezettség folyamatosan nő

A francia kormány 2019. november 12-én hatalmas előrelépést jelentett be a kibertér biztonságáért való összefogás terén: a Paris Call for Trust and Security in Cyberspace nevű kiberbiztonsági kezdeményezéshez csatlakozók száma egy év alatt közel háromszorosára nőtt, összesen több mint 1000-re.

2019. november 18. 12:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26
online sportfogadás